2010. június 1., kedd

Epertorta telis-tele eperrel




Kigondoltam egy tortát, különleges, számomra még nem elkészített töltelékkel, és már akkor tudtam, hogy nagyon fog ízleni!
Mikor kedves férjecském megkóstolta, azt mondta: "ez volt eddig a legfinomabb, amit készítettél!"
Ezt én el is hiszem, és számomra ez a legnagyobb elismerés.

A szezonnak megfelelően epret használtam. A töltelék ötletét amúgy a feketeerdő torta adta.

Hozzávalók:
  • 3 tojásos piskóta (recept rákattintva megtekinthető-és részarányosan -felezve elkészíthető) (kb. 20 cm-es tortakarikában sütve)
A vanília krémhez:
  • 1 cs. vanília puding
  • 4,5 dl tej
  • 3 ek. cukor 
 Eperkrémhez:
  • 1 csomag eperpuding
  • kb. 3-4 ek.cukor
  • kb. fél kiló eper (tegyünk félre belőle egy párat a tetejéhez a díszítéshez) turmixolva
Díszítéshez:
  • 200 ml Tejszínhab
  • pár szem eper
  • gyümölcskocsonya, vagy tortazselé
 A tortából a csokikrém kihagyható.

Vanília pudingot készítsük el a csomagoláson leírtak szerint, azzal a különbséggel, hogy 0,5 l helyett, 0,4 dl tejben fűzzük meg. Így sűrűbb lesz, és megtartja magát a tortánkban mindenféle zselatin és fixáló nélkül is.

TIPP: Ha szeretjük a vajat, kikeverhetjük hűlés után egy kis porcukorral összekevert vajjal.
A vanília pudingot lehűtjük, és habzsákba tesszük.

Eperkrém készítése:

Rakjunk félre a fél kiló eperből a díszítéshez kb. 4-5 szemet.
Turmixoljuk le epret, és tegyük mérőedénybe. Az epret, ha összeturmixoltuk, kijön belőle kb. 4 dl. Ha kevesebb, akkor kiegészíthetjük egy kis vízzel.

Az eper pudingport kikeverjük ki 4 ek. cukorral, és egy kis epervelő levével keverjük csomómentesre. Tegyük fel főni a turmixolt epervelő levet, majd mikor már kicsit meleg, adjuk hozzá a csomómentesre kevert epres pudingport.
(Tulajdonképpen ugyan az, mintha főznénk egy eperpudingot, csak a tej helyett turmixolt epert használunk. :) )

Besűrítjük, és lehűtjük, habzsákba tesszük.

A piskótánkat vágjuk 3-ba.

Körkörösen rányomjuk az egyik, majd a másik krémet váltakozva, csakúgy mint a feketeerdő tortánál.

 
Főzzünk egy csokimázat, (amit én a Mesi sütim tetejére szoktam tenni) hűtsük kicsit, majd csorgassuk a piskóta tetejére. Jól magába szívja a piskóta, ami nagyon-nagyon finom lesz!

Ezután erre a csokis piskótára nyomjuk rá a vaníliás és epres tölteléket váltakozva, de úgy hogy a vaníliásból még maradjon kicsi a tetejére is!
És jöhet a befejezés. Vékonyan kenjük meg a maradék vanília pudinggal az utolsó piskóta tetejét, helyezzünk rá eperdarabokat ízlésesen. Ezután tegyük kapcsos tortaformába, vagy tortakarikába, majd eperízű gyümölcskocsonyát (vagy tortazselét) csorgassunk rá.

Tegyük hűlni hűtőszekrénybe.

A legvégén én tejszínhabbal díszítettem.

2 megjegyzés:

egycsipet írta...

Csodásan néz ki! :)

Kricky írta...

Egycsipet!

Köszönöm szépen! és még hogy milyen finom volt! :)

Legközelebb küldök egy szeletet! ;)