2010. március 12., péntek

Marcipán helyettesítő massza

Pár szó arról, milyen tortaburkolókat használok a tortáim bevonásához, illetve a figurák, virágok készítéséhez.

Már írtam, de nem győzöm írni, milyen hálás vagyok, hogy rátaláltam Margit2 oldalára, ahol Edit tortasulija tanított meg velem nagyon sok mindent a tortázással kapcsolatban.

Két fajta tortaburkoló anyagot szoktam használni.

Az egyik nagyon jó, mert ha nincs itthon más, akkor porcukorból, zselatinból és mézből is elő tudom állítani.
Ez Kiskukta fondantja.

Ezt a tortámat Kiskukta fondantjából készítettem:



A másik pedig egy boltban vásárolható massza, amit rengeteg cukrászda is használ marcipán helyett.
Mivel a marcipánt valóban borsos áron árulják, kénytelen az ember más anyagokhoz fordulni.

Ez a massza UNIDEC néven van forgalomban.
Amúgy laikusok elsőre észre sem szokták venni a különbséget az UNIDEC és a marcipán között.
Számomra ez az anyag az eddigi legjobban használható anyag. Nem szárad hamar, egyáltalán nem töredezik és jó ízű.

Ezt a tortámat nagymamám 75. születésnapjára UNIDEC-ből készítettem.



Színezni kizárólag gél, vagy paszta állagú ételfestékkel ajánlom, mert a folyékony, boltokban kapható ételfesték megöli a fondantot, és az UNIDEC-et. Én Wilton-s ételfestéket használok.
Ezeket az ételfestékeket én interneten rendeltem, 12 színből álló csomagban. Színenként 440 Ft körül volt az áruk. Nagyon keveset kell használni belőlük egy -egy szín eléréséhez. Szívesen festem meg a festendő felületet még, ha igazán élénk színt szeretnék elérni. Úgy, hogy az akár fehér fondantot, vagy UNIDEC-et megformázom, és utólag ecsettel viszem fel rá a színt kicsi vízzel higítva. De tényleg nagyon kevés vízzel szabad csak higítani, mert az nem tesz jót az anyagnak.

Az ételfesték beszerezhető:
Sőreginél
Sajnos nem mindig naprakész az oldaluk, ezért érdemes telefonon érdeklődni. Most is azt látom, hogy csak a 8 színből álló ételfestékük van fent, a 12 db-os nincs. Szóval érdeklődni kell telefonon. Házhozszállítást vállalnak.
Vagy a Bakó Hungaria-tól. Sajnos én innen még nem rendeltem, de érdemes utána nézni ennek is, mert állítólag megbízhatóak, csak az internetes oldaluk nem az igazi.

Mi is az az UNIDEC?
Egy univerzális dekorációs massza, ami torták bevonásához, és díszek, figurák készítéséhez használható. A marcipán helyettesítésére használják.
Létezik belőle soft (vagyis puhább) és kemény változat is. A soft kicsit hamarabb lágyul a kéz melegétől. Én ezt pl. rózsák készítésénél keményítővel ellensúlyozom. És még úgy, hogy ezt a változatát hűtőben tárolom. A hűtőből kivéve sokkal jobban használható szerintem.

Ezt a két virágom én unidec soft-ból készítettem ( a csillogást ún. lüszter festékkel vittem fel rájuk):



Az Unidec-et magánszmélyként is megvásárolhatja bárki az m-Gel nagykereskedésében.
1 Kg-os kiszerelésben árulják. Árakat itt megnézhetitek.
Viszonteladóikhoz is el lehet menni, mert az ország egész területére szállítanak.

Remélem, segítettem pár ide tévedőnek egy-két dologban.

25 megjegyzés:

Kitti írta...

Szia!
Nagyon jó az oldal, gyönyörű tortákat készítesz!
Nekem az lenne a kérdésem, hogy a torták bevonásához is a soft Unidecet használod, vagy csak a díszekhez?
Válaszodat előre is köszönöm!

Kricky írta...

Szia Kitti!

köszönöm az elismerő szavakat!

A torták bevonásához is lehet használni a soft-ot. Én a figurákat szívesebben készítek kemyénebből.

De igazából nincs túl nagy különbség.
Volt már, hogy mindkettővel vontam be tortát.

smarties írta...

Szia!

Gratulálok a tortáidhoz, gyönyörűek!

Nagyon köszi a sok hasznos infót!

üdv. Márti

Névtelen írta...

Kricky!

Nagyon praktikus megoldás a nyujtható cukorpaszta, vagy az Unidec, de szerintem a marcipán izvilágát egyik sem pótolja... Persze vannak, akik nem szeretik a marcipánt, ebben az esetben teljesen OK, de én személy szerint, ha tehetem inkább marcipánt használok, mert az finom és ehető, szemben a cukorpasztával, ami hát nem tudom... iszonyuan édes, tömény. Az Unidecet még nem próbáltam, gondolom az is hasonló, csak a "nyujtható fondan" elnevezésű cukorpasztát, amivel jó volt dolgozni, de az ize iszonyatosan édes. Dehát izlések és pofonok
T.Tamás

Varga írta...

Szia Kricky!

Szeretném én is kpróbálni az unidecet, mennyi kell egy átlagos tortához? Mármint nálam az átlagos: 4/5 tojásos vizes piskóta, 26 cm-es tortaformában. Köszönöm a segítségedet!
Zsu

Kricky írta...

Kedves Zsu!

szerintem egy ekkora tortához bőven elég 1 kg. Marad még majd belőle neked jócskán.

Névtelen írta...

Szia!

Elképesztőek a tortáid, gratulálok! Segítségedet kérném. Fondantot színeznék, állítólag csak por ételfestékkel lehet, ilyet nem találtam.
Fóton lakom, nem tudod véletlenül, a közelben hol vehetnék?

Vagy mivel lehetne színezni mással?

Verda tortát szeretnék készíteni, ahhoz meg kellene 4 vagy 5 szín, nem tudom hogy lenne a leggazdaságosabb...

Köszönöm!

Tünde

Névtelen írta...

szia! köszönöm szépen a segítségedet. éva

Névtelen írta...

Szia!
Nagyon jó az oldalad, gratulálok. A lányom a hétvégén ünnepelte a 2. szülinapját és magam készítettem keki a tortát. A piskóta és a krém finom volt, de sajnos a fondant bevonat nem sikerült a legjobban. Mivel 2 kisgyermekes anyukaként élem életem, időspórolás miatt K2 masszát használtam. Kétszer kellett kinyújtanom a masszát, hogy egyáltalán be tudjam vele burkolni a tortát, mert elszakadt, leragadt, annak ellenére, hogy szilikonos lapon nyújtottam és alá keményítőt szórtam. Lehet, hogy túl vékonyra nyújtottam? A sablon alapján kivágott figura széle is teljesen rojtos lett.
Tudnál nekem segíteni egy két gyakorlati tanáccsal, hogy legközelebb hogyan tudnám jobban csinálni...
Milyen hibákat követtem el?
Segítségedet nagy örömmel fogadnám, nagyon hálás lennék érte.
Köszönettel: Ági

Névtelen írta...

Szia Kricky!

Nagyon várom a válaszod, örülnék ha tudnál segíteni, mert hamarosan egy újabb tortát kell elkészítenem, és jól jönne a segítséged
Köszi: Ági (az előző hozzászóló)

Kricky írta...

Kedves Névtelen! elnézést, hogy nem válaszoltam. Legközelebbre ajánlom az e-mail címemet (krickykonyhaja@gmail.com). Ott hamarabb tudunk írni egymásnak, és privátban. :)))

A K2 egy nagyon jó anyag, én nagyon szeretem. A hiba talán az időjárásban és valóban a túl vékonyra kinyújtott masszában keresendő.
Melegben elég furán viselkedik a K2, nehéz vele dolgozni.
Ilyenkor én hűtőben pihentetem kicsit, hogy megszilárduljon, és könnyebben lehet vele burkolni. Én amúgy kb. 3 mm-esre nyújtom a masszát, és úgy vonom be vele a tortáimat.

A rojtos szél, az igen. nekem is ismerős jelenség. Ez a nem megfelelően éles szerszámtól lehet. Mondjuk előfordult már nekem, hogy a szikétől is rojtos lett kicsit a masszám, de ez meg a vágási technikám gyorsasága miatt. Én ajánlom, hogy inkább precízebben vágj és lehetőség szerint nagyon éles szerszámmal.

Ha picit mégis rojtos, akkor pedig ott az ujjad, amivel szépen elegyengetheted.

remélem, tudtam segíteni,
Kricky

paloma írta...

Most bukkantam rád, és pont az aktuális kérdéseimről írsz!
köszönöm!

Kricky írta...

paloma!

köszönöm, nagyon örülök!

ka írta...

Kedves Kricky!

Gratulálok az oldaladhoz. Nagyon szépek a munkáid és hasznos dolgokat osztasz meg velünk. A blogodtól kedvet kaptam a sütögetéshez. Alapkérdésem lenne a fondant bevonathoz. Megcsináltam a tejbegrízes krémet, de lustaságból ezt tettem tetejére és az oldalára, erre tettem a hajszálvékonyra nyújtott fondantot. Hát szépen átázott. Kérdésem, mit rontottam el? Az általad használt vajas krém nem áztatja el? Gondolom vastagabbra is kell nyújtani.

Köszönöm,
kora

Névtelen írta...

Illetve a rózsákat hány nappal a torta díszítése előtt készíted el?
előre is köszönöm a segítségeket :)

Kricky írta...

A fondant alá mindenképpen vajas krém javasolt, hogy ne ázzon át.

A rózsákat pár nappal díszítés előtt készítem. Olyan 2-3 nappal előtte.


Névtelen írta...

Szia, én még csak most vágok bele a tortadíszítés kalandba...meg tudnád írni, hogy az unidec mennyire átlátszó? Burkolhatom a tortát ganachezsal és utána fehér unideccel vagy az felejtős?
Előre is köszönöm a válaszod és gratula a fantasztikus tortàkhoz!
Tima

Kricky írta...

Kedves Tima!
Köszönöm a kedves hozászólást és a bókot!
az unidec teljesen fed, nem átlátszó. Ajánlom egyébként, hogy kb. 2-3mm vastagságúra nyújtsd! nem jó, ha túl vékony!
Ganache-zsal én is szoktam a burkolat alá kenni, egyáltalán nem látszik.

Zsolt Borbély írta...

Szia. Ez az unidec megszilárdul? Tehát figura, virág, és stb is készíthető belőle?? Köszi.

Zsolt Borbély írta...

Szia. ez az unidec megkeményedik? Lehet belőle virágot, figurákat készíteni?

Kricky írta...

Kedves Zsolt!
az unidecből készítettem már virágokat, nagyon szépen kiszáradtak. Azonban, ha drótos cukorvirágot szeretnél, vagy figurákat belőle, sajnos ez arra nem alkalmas.

Alexandra Hanich írta...

Szia!
Első "bevonatos" tortámat szeretném elkészíteni a kisfiam szülinapjára. Sok helyen olvastam, h. az UNIDEC elég jól formázható, jó minőségű anyag és a fehér kemény verzióra esküsznek és olvastam, hogy színezni elég nehéz, mert gyárilag fehérített.
Kérdés: lehet-e mégis színezni vhogy?...Melyik az a fedőanyag, amit esetleg jobban lehet színezni? Milyen színezőt ajánlotok (márka is érdekel, ha lehet) Előre is köszi!

Vuk Vik írta...

Szia!

Akkor én kérnék egy kis segítséget mert elvesztem.
Én unidecet hasznalok, és nem tudom mit csinalok rosszul, de eddig a spejzba tartottam azt mondtak nem jo mert azert keményedik meg, rakjam a szobaba becsomagolva.
Foliaba van becsomagolva és meg lezarható zacskóba és igy is keményedik, én nemtudom hol kéne tárolnom, de nagyon idegesitő hogy első használat utan igy becsomagolva foleg az elöre szinezettek,csonttá keményednek.
A másik észrevételem az lenne, hogy Wilton ételfesték pasztát használok Söregitől, de én nagyon csalódtam bennük, soha többet.
Hiába néz ki jól a szín a dobozon, és begyurom Unideccel, de nekem olyan halovany seszinuek lesznek, hogy az nem igaz.
Fekete pasztatol sose lett fekete a maszam legfeljebb sötetszürke, a piros nekem soser lett piros max rózsaszin és sorolhatnam a tovabbi szineket. Nemtudom esetleg mit tudnek elrontani egy szinezesen, de nekem ezek az ételfestékeke egyáltalán nem jöttek be.

Kricky írta...

Kedves Vuk Vik!

a keményedés a saját csomagjában légmentesen zárva elkerülheted.
A wilton gél kisebb mennyiségű színezéshez nagyon jó. Azt javaslom, hogy feketét vagy vegyél gyárilag unidec-ből, az m-gelnél (www.m-gel.hu), vagy pedig szén porral gyúrd meg a masszádat. Tökéletes lesz a színe. amúgy por ételfestékkel sokkal jobban lehet színezni.

Névtelen írta...

Szia vettem ma egy unidec softot a lányomnak szerettemvolna belőle egy cipőt csinálni de sajnos ez annyira puha hogy nem fog menni ;( Nem tudtam hogy van keményebb és lágyabb változat.Tudok valamit zenni hogy megszilárduljon?Nagyon elkesesredtem ;(