2010. március 30., kedd

Húsvéti fonott kosárka


Margit2 oldalán találtam ezt a jó kis 5letet húsvétra. Fonott kosárka kelt tésztából.
Mamcsitól a recept, ezúton is köszönöm neki! Rozika útmutatásai alapján, és gyönyörűen elkészített kosárkája láttán jött az ihlet, h megpróbálom én is.Mivel én nagy kosarat nem szerettem volna gyártani, így változtattam kicsit, és 1 kg lisztből 3 kisebb kosarat sütöttem. Maradt belőle egy kicsi tészta, amit briósnak csavartam, és megettük. :) Hozzávalók:
  • 1 kg liszt
  • 4 dkg élesztő
  • 8 dkg cukor
  • 1/2 liter langyos tej
  • 5 dkg vaj
  • 2 tojás
  • 1 kk só
  • 1 citrom reszelt héja (kihagyható)
  • 20 dkg porcukor a cukormázhoz
  • tojás a lekenéshez.
Az eredeti nagy kosár leírását megtaláljátok itt.

A tészta hozzávalóit jól kidagasztjuk majd kétszeresére kelesztjük.
Miután megkelt lisztezett deszkára borítjuk és kis kígyókat formálunk belőle.
A kis hurkákat, vagy kígyókat rács formává fonjuk. A tésztarácsot akkorára kell fonni, hogy körbeérje a tálat, amire majd kívülről ráborítjuk.
Vajazzunk meg egy 10 cm átmérőjű tűzálló tál külsejét, helyezzük rá a rácsot és a lelógó tészta végeket vágjuk le.A kosár lábához fonjunk copfot 3 "hurkára" nyújtott tésztából. A két végét kenjük meg felvert tojással és nyomjuk össze.
A fülhöz két hosszabb hurkát tekerjünk össze zsinórszerűen. Burkoljunk vele egy erősebb drótot patkó alakban, aminek a végeit később a kosárba dugjuk.
Én drót hiányában fogpiszkálóval készítettem utólag beleszúrva, de mit mondjak? Jobb, ha mindenki drótot használ hozzá. :)
3 hosszabb hurkából fonjunk copfot a kosár peremére, végeit nyomjuk össze. Én hozzámértem a tálam külső pereméhez a hosszát.

Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra.
Kenjük meg a kosarakat felvert tojással és kb. 30 percig szép pirosra süssük meg. A többi különálló elemeket kenjük meg felvert tojással és 15 perc alatt szép pirosra sütjük.

A porcukorból egy kevés vízzel kavarjunk sűrű mázat és ezzel ragasszuk össze az elemeket a recept szerint. Azonban nekem ez sehogy nem akart sikerülni, így én fogpiszkálóval rögzítettem őket. De szerintem még készítek tojásfehérjéből és porcukorból cukormasszát, és ezzel tapasztom össze őket. Az a legjobb ragasztóanyag.
Viszont a cukorsziruppal gyönyörű csillogósra lehet lekenni a kosarainkat.

4 megjegyzés:

margit2 írta...

Szerintem ügyesen összehoztad! ... Pedig ehhez kell egy kis türelem... :-)

Kricky írta...

Köszi Margit!

Igazság szerint rájöttem a nyitjára, és tervezek egy igazi, nagy kosarat is elkészíteni. Anyukámnak.

Kiskukta írta...

Kellemes Húsvéti Ünnepeket kívánok neked és egész családodnak!

Kricky írta...

Kiskukta!

Én is Nektek!

Kellemes húsvétot!