2011. február 5., szombat

Cukrász tanfolyam



Ez a torta egy cukrászüzemben készült. és én hogy kerültem oda? :)

Elkezdtem én is egy OKJ-s cukrász tanfolyamot.
Az elméleti rész nem túl intenzív, hiszen egy hónapban mindössze 1 napot szánnak az elméleti oktatásunkra. Így előre láthatólag 1 évig fog tartani, vagyis 2012. januárjában fogok vizsgázni.

A gyakorlatot magunknak kellett intéznünk valamilyen cukrászüzemben. Nagy szerencsével sikerült egy kis cukrászda cukrászüzemében elhelyezkednem tanulóként.

A következőkben időnként tartok egy kis helyzetjelentést, hogy mi történt ott velem és hogyan halad a suli.

Meg kell mondjam, nem kis furcsaság ismét iskola padban ülnöm. Főleg, hogy mondhatni emberek között sem voltam, már majdnem 5 éve. :D
Remélem, nem kell nagy erőfeszítéseket tennem, hogy újra befogadjon magába a társadalom. :)


De ne rohanjunk ennyire előre...

1. nap az iskolapadban:

Fiatal, mégis felnőtt diákok bizonytalanul néztek egymásra, mikor belépett a terembe egy fiatal lány. Gondoltam, ő is egy diák, de meglepődve tapasztaltam, hogy a tanári asztalnál foglalt helyet. Nem szólt semmit, csak köszönt, majd kipakolta a papírjait... Ebből már erősen arra lehetett következtetni, hogy nem egy vicces diák ment ki a tanári asztalhoz a füzeteit rakosgatni, hanem ő valóban a mi tanárunk lesz.
Mindez csak akkor vált valóban bizonyossá, mikor a faital lány (kábé 26 éves lehet) a tanfolyamra mintegy 9 fő megjelenése után bemutatkozott.

Cukrászati alapismeretekről tartott előadást. Majdnem 4 óra elteltével (kisebb szünetekkel), kezdett ínhüvely gyulladásom lenni. Azon gondolkodtam körmölés közben, hogy "vajon lehet -e holnap izomlázam az ujjaimban?". Persze, hogy lehet, azóta már tudom. :)

A cukrászat történetéről, egy cukrászüzem alapkövetelményeiről tanultunk. Mindebből megtudtam, hogy ha szeretnék egy cukrászüzemet nyitni valaha, nem fogom megúszni pár millióból... Majdnem minden feladatnak külön helyiség kell, a munkafelületek kizárólag rozsdamentes acélból készülhetnek, és még sorolhatnám.
A higiéniás követelmények nem voltak meglepőek, de nagyon sok hasznos információt sikerült így elsőre feljegyeznem.
Kaptunk 2 könyvet is.
A "szóbeli vizsgatételek- cukrászati előkészítés" és "szakmai segédlet a CUKRÁSZ tanfolyamhoz".
Annyira érdekelt engem minden, hogy néha-néha (már-már) idegesítően belekérdezgettem dolgokba. De valóban érdekelt, hogy ez, vagy az miért így, vagy úgy zajlik.
Teljes extázisban, startra készen álltam arra, hogy az elmélet után, végre a gyakorlatot is elkezdjem.

A cukrászüzemben:

Esetlen voltam, bénának éreztem magam és kicsit talán elesettnek is... és reggel 6-kor kezdtünk... :S

Mindenki nagyon kedves volt, és kiderült, hogy bőven van mit tanulnom. Rájöttem (amit eddig is sejtettem), hogy fogalmam nincs az egész cukrász szakmáról.
Egy piskóta tészta elkenésével debütáltam, nem túl nagy sikerrel... (na, szépen vagyunk, még egy piskótát sem tudok egyenletesen elsimítani a sütőlemezen)

Kiderült, hogy a habzsákot nem jól tartom, majd megpróbálhattam a gesztenyepüré tetejére rányomni szépen a tejszínhabot... ne ne tudjátok meg! :)
Később engedtek egy fekete erdő tortát és egy gyümölcsöset kidekorálni tejszínhabbal. Levél alakú torták voltak, és az egyenletes elkenés közeben, itt is megtapasztalhattam a hiányosságaimat.
Szemlesütve kezdtem azt érezni, hogy mit is keresek én itt...
De tudtam ezt, hogy nem egyszerű a kezdet. Én pedig roppant elszánt vagyok!

És jött a szupeszónikus, "kedves", "aranyos": MIGNON!!! a fondánt felolvasztani sem volt kis meló, hát még aztán bevonni vele a kis sütikéket. Pedig én csak belemártottam őket fejjel lefelé, a kivételt a lány végezte, akire rábíztak.

A mignonok elkészítése után egy K2/Unidec-el (!) bevont tortát díszíthettünk. Nagy meglepetésemre én is segédkezhettem benne.
Porcukron nyújtották a bevonó masszát, én itthon keményítőn szoktam. Folyékony festékkel festettük meg az unidecet, én itthon géllel szoktam begyúrni. Ettől kicsit folyós állaga lett, de porcukor hozzáadásával segítettük rajta.
Maga a díszítés nem az én feladatom volt, én csak segédkeztem benne.

Ilyen lett a végeredmény:

Nagyon hálás vagyok, hogy ott lehetek és hogy átadják a tapasztalt cukrászok a tudásukat.

14 megjegyzés:

Dió Bisztró írta...

Ez szupper! Minden rendben lesz, aki ösztönösen tudja, amit tud, annak nehéz alkalmazni a szabályokat, amelyek már lehet, hogy nem is érvényesek, de ahhoz egy nyelvet beszéljünk emberekkel, ezeket is tudni kell, majd ezeken túllépni, és újat alkotni:D Ezzel nem lesz gond,neked már van saját stílusod, ezt most tedd félre és figyelj arra, te hogyan tudod megváltoztatni.! Jó lesz drukkolunk neked!

Kiskukta írta...

Jó neked!!! És kicsit sárgulok:D

Mimi írta...

Szia, én tegnap fedeztem fel a blogodat, de már az összes bejegyzésedet elolvastam! Nagyon szép tortákat készítesz, úgyhogy én biztos vagyok benne, hogy itt is helyt fogsz állni! Kiskuktához hasonlóan én is sárgulok, nézegettem én is a tanfolyamot, de munka mellet nehezen tudnék cukrászdában tanulni, sajnos! Sok sikert :)

Névtelen írta...

Szia!

Tudom min mész keresztül, én is megtettem ezt a lépést hosszú, de nem eseménytelen :-) itthonlét után, "igazi" felnőttként iskolapadba ülni. Majd tanulóként üzemben dolgozni... Nagyon karakán csaj vagy, biztosan a maximumot fogod hozni!!! Kívánom, hogy sok élménnyel gazdagodj! Egy cukrásztárs

Balwin írta...

Ódeklassz! Neked érdemes is kitanulni a szakmát, a legfontosabb tulajdonságokkal (kézügyesség, kreativitás) már rendelkezel, "csak" a műhelytitkokat kell kifigyelned ;) Türelem, kitartás, hajrá! :)

Kricky írta...

Dió Bisztró!
köszönöm szépen! :))) annyira aranyos vagy! a saját stílusomat megpróbálom otthon hagyni. a cukiban meg csak simán tanulni.
Kiskukta!
a férjem nélkül nem menne... no meg anyós nélkül, aki vigyáz a kisebbre, amíg én "dolgozom".
Mimi!
az összeset elolvastad hát elismerésem! :) és nagyon köszönöm! Szerencsére én még nem dolgozom, így sokkal könnyebb. Munka mellett én sem vállaltam volna.
Kedves Cukrásztárs!
köszönöm a biztató szavakat. reméltem, hogy ezzel az érzéssel nem vagyok egyedül. Most megnyugtattál és jól estek a szavaid.
Balwin! nagyon kedves vagy köszi!
türelmem az van, kitartásom is. Remélem, hogy sok-sok érdekességet tanulok majd. És néhány dolgot veletek is megosztok belőlük! :)

Eszter írta...

Nagy örömmel, érdeklődéssel olvastam a beszámolódat! Hátha egyszer én is ráveszem majd magam (bár ez még odébb van azt hiszem) mindenesetre sok érdekes dolgot írtál! Kíváncsian várom majd a további fejleményeket!

bubule írta...

A te ügyességeddel pillanatok alatt a legjobb tanuló leszel!!!!

Anyatigris írta...

Ez a cikk valahogy nálam kimaradt, bocsi...
Így már tiszta, hogy hogy és mint kerültél a sulipadba újra!:)
Akkor most picit átérezheted az én helyzetemet is....Csak én hamarabb vizsgázom:S:S:S

Muffinműhely Anna írta...

Szia! Szuper hogy belevágtál, én is tervezem, csak munka mellett nem tudom mennyire férne bele :( szerinted lehet csak hétvégén bonyolítani a dolgot?:)Mer az oktatás még hagyján, van ami szombati napokon van, de a gyakorlat?:S..

Laura írta...

Szia. véletlenül bukkantam a blogodra, mert éppen cukrász tanfolyamot keresek a neten. Megírnád esetleg, hogy Te hol tanulsz? köszi szépen

Névtelen írta...

Hello

Én diplomásként végeztem el OKJ-s tanfolyamot, ugyhogy tudom milyen... Rádöbben az ember, hogy nem nagyon ért az egészhez, otthon sütögetni teljesen más. Rádöbben arra is, hogy miért olyan ócskák a cukrászdai termékek. Mert a legvacakabb hozzávalókból készülnek, hogy minél olcsóbból lehessen előállitani, jó ez is az embereknek! Persze azért tanultam hasznosat is, és a napi sütögetéseim során kamatoztatom a tudásomat. Gyakorlatilag azt a kb 50 féle vizsgasüteményt sütöttük meg a tankonyhában, nekem a 400 órás gyakorlatra nem volt időm, csak a papirt hoztam. A vizsga is vicces volt, 4!! nap! Sajnos mint ugy mindenhol Magyarországon, itt is az elméleti rész a hangsúlyos, és nem a gyakorlat! Cukrászdám nem lesz, nem tudom az emberek igénytelenségével, és a cukrászdák ócskaságaival felvenni a versenyt
Tamás

Pemebry írta...

Szia
Szeretném megkérdezni hogy hova jártál/jársz cukrász tanfolyamra? nagyon érdekelne :) köszike :)

Névtelen írta...

Szia Megtudnád nekem írni hol tanultál vagy Tanulsz cukrász tanfolyamon ? fontos lenne :) köszike