2011. június 30., csütörtök

Cukrász Csokoládétorta


Július 23-án szintvizsgázunk a cukrász tanfolyamon. Ez egy gyakorlati szintfelmérő lesz, nem igazán komoly állítólag, de azért én kicsit tartok tőle, így ideje gyakorolnom kicsit.

Sajnos, ez a suli olyan, ahol nincs külön tanműhely, hanem a tanulóra van bízva, hogy a gyakorlat helyén (cukrászműhely) esetlegesen megtanulja a vizsga anyagát. Naugye... hogyan is, mikor a gyakorlaton tulajdonképpen a cukrászda napi rutinjában kell segédkezni, és hogyan is lenne idejük arra, hogy végigsüssük a vizsga anyagát??? :(
Meg különben is... mutasson nekem valaki egy olyan cukrászdát, ahol az eredeti dobos torta recept szerint készítik a dobos tortát, és eredeti recept szerint készül el a puncstorta... Oké, a dobosra több cukit is tudnék mondani, többek között a Zila kávéházat és Krisztina cukrászdát is. Mert ott igenis kakaóvajjal és igazi csokival keverik ki a dobos torta krémjét, nem sima kakaós vajkrémmel töltik meg a lapokat...
No de ugye oda bekerülni... :))) Sajnos a távolság miatt képtelenség is lenne reggel 6-ra odaérnem Komáromból, így tehát itthon fogom elkészíteni egyelőre a tortákat, meg még néhány vizsgatételt.

Ennek egyetlen hátránya csak, hogy ki lesz az, aki ellenőrzi, h mindent jól csinálok -e ... és KI FOGJA MEGENNI AZT A SOK TORTÁÁÁÁT??? :)))

Szóval rajtam keresztül most kaptok egy kis "tananyagot" ti is. Remélem, hasznát veszitek. :)))

És CUKRÁSZOK, kérem, lehet osztályozni! :)

Első körben a csokoládétortát készítettem el:

A csokoládétorta a könyv szerint:
"Csokis piskótafelvert tortakarikában. Kihűlés után 3 részre vágjuk, csokikrémmel (kakaós vajkrém) töltjük. Dermesztjük, csokival áthúzzuk. Csillagcsöves nyomózsákból a saját krémjével feldíszítjük. Suliban a tanár ezzel egészítette ki: lehet tbb változatban is készíteni: csokival teljesen áthúzni a tortát, vagy csak a tetejét, és ilyenkor sajátkrémet az oldalán fésüs kártyával áthúzzuk, vagy panírozzuk sötét színű édes morzsával.

Anyaghányad csak sima piskóta felverthez van nekem a könyvben, így ebből indultam ki.
Amúgy ezt a piskóta a  "Hideg úton készült könnyű felvertek" csoportjába soroljuk.

Hozzávalók:
piskótához: (tojásonként 20 g cukor és 20-25 g liszt-a lisztől levonandó a kakó)
  • 3 tojás
  • 60 g cukor
  • 60 g liszt
  • 10 g kakaópor
Nyersanyagok előkészítése:
A tojásokat megmossuk (cukrászatban fertőtlenítik külön tojásmosó helyiségben), kettéválasztjuk őket.

A fehérjét a cukorral kemény habbá verjük (könyv szerint csak a cukor kétharmadával, a maradékot a sárgához keverjük).
A tojáshabot és sárgáját összekeverjük,

majd a kakaót és lisztet hozzászitáljuk és óvatosan elkeverjük.
Tortakarikába tesszük (20cm) a szélét habkártyával picit felhúzzuk, hogy ne púposodjon fel:


 160-180 °C-on sütjük.
 a kihűlt, kettévágott piskóta:

A vajkrémet mondanom sem kell, hogy ki nem állhatom...

Egy kis változtatással készítettem el a vajkrémet, mert számomra így ehetetlen. Sajnos, már csak a díszítésnél tettem bele az olvasztott csokoládé maradék részét, így csak a csillagcsőből kinyomott krém lett finomabb, még számomra is ehetőbb.

Vajkrém készítése:
a vajat! (nem margarint, de többnyire a cukikban inkább azt használnak, mert olcsóbb) habosra keverjük, és az előzőleg elkészített, kihűtött cukorszirupot (1:4 arányban víz:cukor) hozzáöntjük, kikeverjük.
Ehhez vagy kakaóport, vagy csokoládét szoktak keverni.
Én szentségtörést tettem, hiszen egy kis csokipudingot kevertem hozzá (amitől tök ikrás lett a krém-nohát... hogy lehetek ilyen béna), aztán olvasztott csokoládéval kevertem össze.

A krém akkor lett az igazi, mikor sokkal több olvasztott csokit kevertem a vajkrémhez. Már-már talán túl sokat is. :) 56°%-os, Lidl-ben kapható táblás étcsokoládét használtam, amiből 100 gramm 99 Ft.

Vigyázzunk, hogy ne legyen túl forró a csoki, mikor a vajhoz adjuk, hiszen akkor folyóssá válik, elolvad a vaj.

Ezt a verziót (a több csokisat) már csak akkor alkalmaztam sajnos, mikor a tetején a díszítést készítettem. Sajnálom, h nem ebből kevertem ki az egész krémet, és ezzel töltöttem, mert akkor még talán nekem is ízlett volna a torta, és nem a szomszédnak vittem volna át. :)))

Vissza a tortához:
Én csak kettőbe vágtam a piskótát, és úgy töltöttem be a vajkrémet. Majd kívülről is saját krémjével kentem körbe. Betettem dermedni a hűtőbe.

Dermedés után az oldalát átkentem még egy kis vajkrémmel, fésűs kártyával végighúztam, majd vízgőz felett felolvasztott csokival kentem le a tetejét.
Habzsákból csillagcsővel díszítettem, a csokisabb vajkrémmel.

Gondoltam, hogy összegzem, hogy mennyibe is kerül egy jobb minőségű csokiból készült csokoládétorta (persze ez csak az én vásárlólistám szerint) 20 Cm-es tortakarikában/kb. 8 szelet:
  • 3 tojás: 3 x 28 Ft: 84 Ft
  • 60 g liszt: 149 Ft (1 kg)  x 0,06: kb 9 Ft
  • 60 g cukor: 300 Ft (1 kg) x 0,06: kb. 18 Ft
  • 10 g kakaópor: 400 Ft (250 g)  Kb. 16 Ft
  • 250 g vaj: 500 Ft
  • 200 g étcsokoládé: 200 Ft
  • cukorsziruphoz használtam kb. 5 ek cukrot és 0,5 dl vizet:  kb. 10 Ft
Összes anyagköltség: 837 Ft. Persze ehhez nem számoltam hozzá a munkaórát, az energia költséget.

de megéri otthon elkészíteni, nem?
 

8 megjegyzés:

Timi írta...

Szuper kis recept!

Gomba írta...

Szia!

Én pont tegnap vizsgáztam le, és többek között a csokitortát húztam. :) Mondhatjuk úgy is, hogy már majdnem cukrász vagyok. Ha nem bánod (pusztán jó indulatból) kicsit belekotyogok :)

Nekünk úgy tanították, hogy az egészet le kell csokizni, vagy az oldalát panírozni. Ez gondolom azért lényeges, mert ha fésűs kártyával mintázod az oldalát, akkor több krémet kell rákenned, ergo még töményebb lesz az egész. Illetve a szeletjelző krémrózsák legyenek egy kicsit kisebbek (és kevésbé csúcsosak), mert ugye megint csak tömény vajkrémről van szó.

Kérdem én, ha nincs tankonyhátok, akkor hol fogtok vizsgázni???
Egyébként nem kell félni, nem lesz komoly. Nekünk pl. a vajkrém már készen volt, csak ízesíteni kellett.

Gomba írta...

Ja, és én úgy gyakoroltam, hogy mini adagokat készítettem. Én mondjuk szeretek ilyen mini sütikkel elpepecselni. De tényleg jó, mert így nem kellett napokig enni (és attól meghízni) de gyakoroltam is. :)

haNa írta...

Hát eléggé csodálkoztam, hogy a piskóta tésztát/masszát ennyire fel kell kenni a torta forma szélére?! Én azt gondoltam, hogy csak éppen-éppen kell felmaszatolni... :)) Megint tanultam! :)) Különben este rózsákat gyártottam..nem csuklottál? :)))))

Kricky írta...

Timi!
köszi!

Gomba!
köszi az észrevételeket!
A fésűs kártyával való díszítést a gyakorlati helyen is szoktuk csinálni.
a tuffok tényleg nagyok, ezt vizsgán nem így csinálnám.. nekem itthon nincs más csillagcsövem. :))

Hát igen.. nincs tankonyhánk, csak a sulinak Pesten... de hogy oda járhassak mondjuk a tanfolyam alatt, plusz fizetnem kellett volna.
ott lesz a vizsga.
köszönöm a sok tanácsot!

haNa!
ennyire nem kellett volna... de ,ár nem akartam újra fotózni. :)))
nem csuklottam, de jól esik :)))... milyenek lettek???

haNa írta...

Itt megnézheted Kricky, hogy milyen lett! :)) Jelzem, maga a torta is a Te ihletésed, sőt mondhatnám, hogy egy rossz másolata a Tiednek! :))))

http://ennijoesfozniis.blogspot.com/2011/07/reg-nem-jelentkeztem.html#comments

Mimi írta...

Jó lett ez a torta, és szívesen olvaunk még több ilyen cukrász receptet! azt megkérdezhetem melyik vajat használod a krémekhez?

Névtelen írta...

hello
már többször irtam kommentet a blogodra, most is megteszem! Teljesen egyetértek a tanfolyammal, fából vaskarika, én el elvégeztem egy OKJ-s tanfolyamot, mondjuk volt némi haszna....de sokkal, sokkal többet vártam tőle.
Ami viszont nagyon jó, hogy a természetes anyagok mellett teszed le a voksod. Elég a sok ócska gagyi cukrászdai termékből. Vaj legyen, tojás, túró, dió, valódi tejszin és ne hulala.... ezekből lehet egészségeset, finomat, na meg ötlet és gyakorlat, kreativitás kérdése, jól kinézőt is sütni! De Nálad ebből nincs hiány! Gratulálok! Az meg hogy milyen a tankönyvszerű csokitorta??? Ahány ház annyi szokás, de vajból, kakaóból, és ne jilkes piskótából legyen, és margarinból...könyörgöm,ne úgy mint a cukrászdák javarészénél. Az emberek igénytelensége süllyesztette ide a szakmát, mert ha igényesek lennének, a gagyi alapanyagokból készitő cukrászdák már tönkrementek volna, de sajnos pont forditva történt.
És a dobos az doboskrémmel legyen, a rigójancsi az rigókrémmel, az eszterházy eszterházy felvertből, és igy tovább. Ha már ilyenek neveken árulják, legyen az is, aminek lennie kell. Ha pedig magunk kreálunk, akkor egy a lényeg, legyen jó alapanyagokból, legyen egészséges, és finom, nézzen ki jól!
sok sikert a továbbiakban
Tamás