2010. december 25., szombat

Karácsonyi "pulyka" recept



És íme a leleplezés! :)))
Jó, jó, tudom, hogy annyira nem élethű, hogy elhiggyétek, igazi pulyka. :)

Szóval szerettem volna karácsonyra mindenféleképpen egy pulykát. Magamhoz hűen természetes, hogy ilyet sikerült! :)
Bár be kell vallanom, mikor elkészültem a tortával, mindannyiunk nyála csorgott egy igazi pulykáért.
Utólag a képeket nézve amúgy ez egy igencsak csirke nagyságú pulyka, de ez szerintem már nem számít. :)

Hozzávalók:
  • 6 tojásos piskóta
  • csokoládé krém
  • marcipán, vagy fondant
  • ételfesték (air brush a lefújáshoz)
Először betöltöttem a piskótát csokikrémmel. Dermesztettem, míg jól faragható nem lett. Én már ekkor láttam benne a pulykát. :)

Óvatosan késsel megrajzoltam a vonalát, ahol majd vágnom kell. Ez a körülbelüli forma.
Ezután levágtam a felesleges részt egy éles késsel.
Majd valamennyire megfaragtam.Csokoládét felolvasztottam tejszínben, majd majdnem lehűtve megkentem a torta felületét.
Hűtőben dermesztettem.
A levágott részeket csak simán összegyúrtam (fél)kézzel. Ezt tulajdonképpen, ha kókuszreszelékbe forgatnánk, lehetne belőle kókuszgolyó is. Én azonban ezt a combok és a mell domborulatának kialakítására használtam.

Újra lekentem egy réteg csokival, majd ismét hűtőben dermesztettem.
Amíg a hűtőben pihent a "pulyka" (mintha csak a sütőben lenne), addig elkészítettem drága édesanyám segítségével a "sült krumplikat", "zöldborsókat" és "salátákat". Természetesen mindezt fondantból. Ez esetben unidecet használtam, mert van még itthon belőle pár kiló.
A krumplikat festékszóróval megfújtam, majd a többi hozzávalóval elhelyeztük a tepsiben. Anyukám nagyon jó kis kukta volt, azt hiszem, felveszem magam mellé. :D

Ezután jöhetett a "pulyka" bevonása fehér cukormasszával.
Majd a lefújása ételfestékkel. Halvány hús színt, majd pirosas barnát és végül sötét barnát használtam.Belehelyeztem a tepsibe a köret mellé.
A legutolsó mozzanat már csak a fotózás volt. Drága bátyusom egy álom, ahogy meglátja és lefotózza a legjobb pillanatokat. Ő készítette a jobb képeket.
Ezen a képen például totálisan úgy néz ki, mintha a kés egy igazi pulyka húsát vágná fel. Különös kedvencem ez a fotó. :)


Végül megettük és fogtuk a hasunkat, úgy tele lettünk. :)
Igazi, fenséges desszertként ettük meg a pulykánkat.

Ünnepi pulyka lakoma

Nálunk ez a fincsi pulyka volt az ünnepi lakoma. Hozom nemsokára a receptet!!! Érdemes kipróbálni, mert állati finom! :)


2010. december 23., csütörtök

Karácsonyi mézeskalácsok




Persze, hogy idén is készítettem ajándékba mézeskalácsokat!
Mécsestartókat, házikókat...

Nagyon szeretem a kézzel készített ajándékokat! Az ember szíve, lelke benne van és annyira személyre szóló!

Van egy nagyon jó kis mézeskalács receptem. Igazi, puha mézeseket lehet belőle készíteni, ha időben kivesszük a sütőből. Ha pedig szeretnénk, hogy házikónk, mécsestartónk, vagy egyebünk legyen belőle, süthetjük kicsit tovább, hogy jó kemény legyen.

Mézeskalács mécsestartók

Hozzávalók(kb. 6 mécsestartóhoz):
  • 35 dkg finomliszt
  • 15 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 2 tk. mézeskalács fűszerkeverék
  • 15 dkg porcukor
  • 2 tk. szódabikarbóna
  • 1 csipet só
  • 20 dkg virágméz
  • 5-6 dkg vaj
  • 1 nagy tojás felverve
A száraz összetevőket összekeverjük egy nagy tálban, majd a mézet, a vajat mikróban megmelegítjük kb. 30 mp-ig. Ezt és a felvert tojást beledolgozzuk a többihez. Fóliába csavarva hűtőbe tesszük pihenni.
A hűtőből kivéve jól átgyúrjuk, kilisztezett deszkán kinyújtjuk ujjnyira.

Kör alakokat szaggatunk belőle, a tepsibe helyezzük. A közepüket csak ezután szaggatjuk ki, mert eldeformálódnának a tepsibe helyezés közben.
Virág mintákat, vagy tetszőleges formákat szaggatunk egy-egy korongból.
Az egyik kör alak lesz a mécsestartó alja, a másik a teteje.
A sütőben, 160 °C-on kb. 6-7 perc alatt készre sülnek.
A tepsit kivéve, hagyjuk azon kihűlni a mézeskalácsokat.
Ha puha mézest készítünk, elég, ha 5 perc után kivesszük a mézeseket és hagyjuk a tepsin hűlni őket (még ilyenkor is sülnek tovább).

Glazúrral (1 tojásfehérje elkeverve 20 dkg porcukorral) ragasztjuk össze a két korongot és a virágokat is azzal rögzítjük hozzá. Tetszés szerint díszítjük.

Az én mécsestartómat még kiegészítettem kis levél formákkal is, amiket szintén kisütöttem, majd zöld ételfestékkel megfestettem őket. Ezután díszítettem glazúrral.
Kívánok mindeninek Boldog, békés karácsonyi ünnepeket!!!

2010. december 20., hétfő

Óvó néni búcsúztató torta



Az óvó nénink sajnos nyugdíjba ment... 40 csodálatos év után. Annyit foglalkozott a gyerekkel, nagyon szerettük őt.

Természetesen megajándékoztuk őt a többi anyukával együtt és persze készítettem tortát is. Az eredeti ötlet az volt, hogy az ovit megformázom kívülről az udvarral együtt. A csúszdákon, játszótéren pedig a gyerekek lettek volna. Sajnos ezt nem tudtam megvalósítani a már említett balesetem miatt, de végül így is sikerült egy szép kis tortát összehozni neki.

A férjek gyöngye, kedves másik felem segédkezett megsütni a piskótát. Meg kell hagyni, nagyon ügyes, csak kicsit lassú... de ez így is nagyon nagy dolog! Ő volt az én kiskuktám!

A végén még családi vállalkozást indítunk... :)

A piskóta a kedvenc olajos-tejes piskótám volt, vaníliás és csokis krémmel töltve.

Fehér színű tortabevonóval burkoltam, a virágokhoz piros por ételfestéket kevertem a fehér masszához.

Csodás piros színt úgy tudunk eléri málna pirosból, hogy egy kicsike narancssárgát adunk még hozzá. Ebből a keverékből lettek ezek az igazán szép piros rózsák.

A virágokat én mindig saját kezűleg formázom. Egy csepp vízzel ragasztottam a tortához őket, a negyvenest megsodortam és úgy helyeztem rá, szintén picike vízzel.

2010. december 17., péntek

GBT élménybeszámoló

Múlt szombaton megjártam Budapestet.

A legfontosabb az volt, hogy ha már Pesten járok, elmegyek a kéz sebészetre is, és megmutatom egy speckó orvosnak is a félig levágott ujjamat, hátha mond valami okosat.
Persze hogy mondott, érdemes volt várni rá másfél órát. Kivette a brutál vastag öltéseket és megállapította, hogy tetanuszt nem kaptam. Rögtön postafordultával már repült is felém egy inyekciós tű. Bele a... oda bizony. :)

Szóval nem voltam ott hiába, mert a helyi orvosok hiányosságait pótolta, és szerencsémre, hogy ilyen buzgó mócsing vagyok, nem hetente kötöztettem, hanem 2 naponta, amit ő is elismert, hogy ezt így kellett volna. Még jó, hogy nem minden esetben követem az orvosok utasításait, különben már lehet, hogy leesett volna az ujjam...
A röntgen szerint persze el van törve az ujjam első ujjperce, jól megdaráltam azzal a rohadt (már bocsánat) botmixerrel...
Ne kérdezzétek, hogyan lehet bedugott, áram alatt levő botmixer pengéi közé belenyúlni, közben a másik kézzel elindítani (hogy végképp ne legyen esélyem). Magam sem értem. Talán a kimerültség és a figyelmetlenség okozta... De legalább kitisztítottam jól a túrót a pengék közül. :DDD

Viccet félretéve, nem mostanában fog az ujjam megjavulni, de igyekszem nagyon, mert már elvonási tüneteim vannak! Tortázni akaroook! :)

De nem is erről akartam igazából írni, hanem arról, hogy részt vettem Doki által megihrdetett angyalka játékon, vagyis GBT-n (Gasztro Blogger Találkozó).
Összegyűltünk jó néhányan és megajándékoztuk egymást karácsonyra.

Nekem Lora-t sorsolták, akinek megajándékozása nem kis fejtörést okozott. Ugye magamhoz hűen mi mással készültem volna, mint egy tortával. (Mit nekem levágott ujj!!!:)))
Készítettem neki egy arcképes tortát, amire a blogjának a címét írtam. Remélem, hogy örült neki. Ott nagyon úgy tűnt, mikor átadtam. :)
Igazából aztán jutott csak eszembe, hogy nem is készítettem normális fotót a tortáról, így elnézést a pocsék képekért... mellesleg nem igazán hasonlít a kép, amit festettem, de ezt betudtam annak, hogy nem vagyok a toppon.

Én Zsófakanáltól (legalábbis remélem, hogy nem írtam most ezt félre, mert akkor megüt a guta) kaptam ajándékba egy pár gasztro ajándékot. Nagyon-nagyon örültem mindennek.
Lefotózni az egyik ajándékot már nem tudtam, így csak a netről keresgélve tudom belinkelni, mi is volt az. Egy kanál csokiba olvasztva, amit ha forró tejben feloldunk, forró csokit kapunk. Nagyon praktikus dolog, kisfiammal együtt fogyasztottuk el!
Kaptam még egy halacskás bögrét és egy nagyon jópofa muffinos könyvecskét. Tuti, hogy kipróbálok belőle jó párat és majd felrakom a blogomba!

Ezúton is köszönöm a kedves ajándékokat!

Rengeteg, mások által készített finomságot kóstoltam, és örültem, hogy megismerhettem őket (és a bloggereket is)!

Az est számomra legjobb poénja az volt, mikor Doki és Zsófakanál rámcsodálkozott "nem is tudtuk, hogy ilyen fiatal vagy". Már érdemes volt elmenni. :D
Kitudakoltam, hogy vajon honnan a gondolat. Aztán rögtön hazajövetelemkor megváltoztattam a blogomban a profilképemet és a magamról információkat. (talán túl nyanyás volt??)
Habár még az is lehet, hogy így meg még öregebbnek tűnök... majd fölteszek gyerekkori képet... nah, az sem jó, akkor meg úgy tűnhet, hogy egy gyerek írja a blogot. Vagy nem. Na, majd csak kitalálom.

2010. december 7., kedd

Készülődés a blogom első születésnapjára

Már most elkezdtem a készülődést, de nem csak a karácsonyit!

Úgy tervezem, hogy a blogom első szülinapját és azt, hogy elérem lassan a 100. rendszeres olvasómat, szeretném megünnepelni VELETEK!


Meg kell mondanom, hogy mikor 2010. január 28-án elkezdtem blgot írni, izgalommal figyeltem, hogy mikor lesz végre 1 rendszeres olvasóm. :)

Még most sem hiszem, hogy ez a szám ma már majdnem 100 és hogy a látogatottság már százezer fölött jár. Számomra ez hihetetlen, hogy ennyien kíváncsiak arra, amit csinálok.
Ettől igazán boldog vagyok és ezt meg szeretném osztani veletek is!

Szóval úgy tervezem, hogy mivel január 28-án lesz 1 éves a blogom, azon a hétvégén, tartok egy szülinapi party-t!

Az időpont: 2011. január 29. vagy 30.

Minden rendszeres olvasómat szeretettel várok majd!

A helyszín úgy néz ki, már adott Budapesten, de még nem szeretném elkiabálni.

A megjelentek közül mindenkit pici ajándékkal várok majd (a 100. olvasómat külön kis ajándékkal), és bemutatom, hogyan készül egy tortám air brush technikával. Ezt majd ki is lehet próbálni mások számára is.

Szükségem lenne a létszámra, hogy ki az, aki esetleg még a felvetésnek is örülne, és el tudna jönni.

Ha részt szeretnél venni a "bulin", kérlek írd meg nekem e-mailen a következő címre:
krickykonyhaja@gmail.com

Üdv mindenkinek és kellemes készülődést a karácsonyra!

2010. december 5., vasárnap

Homár


Erről a tortáról csak annyit tudok elárulni, hogy epres a tölteléke. Nem kis erőfeszítésbe került elkészítenem, anyukám segítségével egy sajnálatos balesetem miatt. Sajnos kiderült, hogy túlvállaltam magam, ugyanis kicsit ártottam magamnak ezzel, de elkészült!

A másnapi legkedvesebb barátnőm családjának a tortáját már nem tudtam bevállalni, mert rájöttem, kell a pihenés a gyógyuláshoz.

Azért fél kézzel sem lett olyan rossz szerintem.

2010. december 1., szerda

Új fejléc

Az első, fejlécem, amit a drága bátyám készített nekem kb. 1 évvel ezelőtt, egy sacher tortámra ráírva a "kricky konyhája".
Szerettem ezt, de most búcsút intettem neki, hiszen itt volt már az ideje a váltásnak.
Kedves, drága, aranyos bátyám (aki nagyon kreatív) készítette nekem ismét az új fejlécet! Ő grafikus egyébként.

Aki nézegeti a blogomat, már felfedezhette, hogy múlt héten lett egy retro fejlécem a régi helyett. Az sem volt rossz, de mégsem annyira ÉN vagyok.

Amúgy ő teljesen nemnormális! :D kértem, hogy igazítson egy kicsit a mostani fejlécen, ami a végleges lett, erre elküldte nekem az újat, vagyis ezt:Mikor megláttam, percekig szakadtam a röhögéstől.

Mondanom sem kell, hogy aztán az lett volna a legpoénabb, ha ezt tettem volna be. :D

A végleges olyan igazi, Kricky-s lett!
Remélem, tetszik nektek is, hiszen ezért szépítgetem!