2010. február 20., szombat

Tortadíszítés előkészületei


Észrevettem, hogy ez a bejegyzésem az egyik legnépszerűbb, ezért kiegészíteném pár sorral, hiszen több, mint egy éve írtam már, ami alatt azért rengeteg tapasztalattal gazdagodtam.

Kiegészítésként:

Mivel vonhatunk be egy tortát?
  • Marcipán (létezik belőle 1:1, 1:2, 1:3)
  • Marcipán helyettesítő massza (boltban vásárolhatóak: Formix, Unidec v. K2)részletes leírás: ITT.
  • Házilag készített tortaburkoló vagy nyújtható fondant, cukormassza: részletes leírás: ITT és ITT.
A burkolt tortákat célszerű vajkrémmel alákenni, ami igazán tökéletes burkolást eredményez. Én újabban előszeretettel használok ganache-t (tejszínben felolvasztott csokoládé) a burkolat alá, mert sokkal finomabb.

A szép, sima felület érdekében használjunk tortasimítót.


És egy-két ötlet tortadekoráláshoz:
hogyan készültek tortáim:

Hogyan készül egy tortám 1. rész
Hogyan készül egy tortám 2. rész
Hogyan készül egy tortám 3. rész

Ezenkívül néhány bejegyzésem fázisfotókkal:

Süni torta fázisfotókkal: Itt.
Karácsonyi pulyka torta: Itt.
Könyv torta fázisfotókkal: Itt.


És akkor a régen írt bejegyzésem:

Írok pár sort arról, hogyan szoktam előkészülni egy-egy torta készítésére.
Tudni kell rólam, hogy nagyon spontán vagyok, így a sütés-főzés terén is. Nekem különösen nehéz ügy volt megszokni, hogy vannak olyan receptek (pl. mézeskalács), amiknél hagyni kell állni a tésztát egy éjszakát. Igencsak gyengéim lettek azok a torták, amiket nyújtható fondanttal vonok be, és ugyancsak fondanttal díszítek.

Igen ám, de arra is rájöttem elég hamar, hogy jobb, ha előre dolgozom.

Vagyis pl. ha olyan a dísz (rózsa, vagy pl. a pókember), akkor célszerűbb pár nappal hamarabb elkészíteni a rózsákat, vagy figurákat.

Február végén két család tagomnak is lesz születésnapja, fogok készíteni 2 tortát. Bátyámnak egy személyre szabottat gondoltam, a nagymamám pedig szereti a nagyon csicsás, rózsás, fidres-fodros dolgokat. Most is megtervezem a tortákat, és úgy fogom őket elkészíteni.

Kiskukta ötlete ihletett, hogy mini rózsákkal díszítsem a torta oldalát. Viszont én nagyon leegyszerűsítettem a mini rózsák készítését, mert most nem volt túl sok kedvem a rohangáló gyerekek között aprólékos munkát végezni.
A tetejére viszont már jóval komolyabbat gondolok.

Mutatok egy nagyon egyszerű kis rózsa készítését fotókban.
Hátha alkotásra ösztönzök valakit. :)

Egy kis darab fondantot megsodrunk.



Majd viszonylag vékonyra nyomkodjuk az ujjunkkal. Vigyázzunk, ne legyen túl vékony, nehogy elszakadjon!

Elkezdjük feltekerni.



Letépjük amikor úgy gondoljuk, elég a virágunk vastagsága, és eldolgozzuk kicsit úgy, hogy a széléhez nyomjuk a levágott/leszakított részt.

És már készen is van.



Az alját, ahol majd a tortára helyezzük, elvékonyíthatjuk, és a felesleget levághatjuk. Kicsit duci, és nem s annyira élethű, de én most pont ilyet szerettem volna! Ami nem utolsó, hogy bárki akár kézügyesség nélkül is el tudja készíteni.

Egy bonyolultabb rózsa készítése: Itt.

2010. február 17., szerda

Podi tortája



Sajnos szinte nincs időm egyáltalán írni, de pótolom, míg alszanak a srácaink.
Drága bátyám eljött hozzánk vendégségbe, így volt alkalmam megmutatni neki, hogyan készül a fondanttal bevont torta.

A díszítés testvérem ötlete volt. Egy számítógépes játék lógóját a fondant egy kivágott lapjára szabad kézzel (jaaajj, annyira de annyira ügyes!) ráfestette wilton-os ételfestékkel. Én elkészítettem a piskótát, megtöltöttem vanília pudinggal, bevontam fehér fondanttal, amit előzőleg elkészítettem Noémi receptje szerint.
Végre nem bénáztam, és nagyon büszke voltam magamra, hogy ilyen jól sikerült a fondant! Tényleg a nyitja az, hogy még elég lágy legyen, mielőtt hűtőbe tesszük. A hűtőben megszilárdul annyira, hogy mikor később átgyúrjuk margarinnal (én pálmavajat használok, a bioboltban vettem), teljesen puha, gyurmaszerű anyaga lesz.
Jó volt együtt dolgozni a testvéremmel. Épp elkezdte gyártani a honlapomat is, mivel ő grafikus.
Lassan neki kell állnom fotózgatni is, mert a receptjeimet sikeresen már apránként bepötyögtem a számítógépbe. Viszont összecsapni nem akarom. Fényképekkel lesz majd az igazi.

Nem könnyű beindítani egy blogot, de eljön majd az az idő is, mikor már gördülékenyebben mennek a dolgok. :)
Íme a már kész torta. Sajnos a fényképezőgépünk pont akkor merült le, így nagyon sajnálom, hogy csak telefonnal tudtam ezt a remekművet megörökíteni.




Üdv mindenkinek!

2010. február 1., hétfő

Rózsaszín MM fondant torta



Eltelt jó sok idő, és ilyen hanyag módon csak most sikerült eljutnom a gépig, hogy írjak a blogomba.

Remélem, a nagyobbik fiunk végre mehet holnap óvodába 4 hét után, így talán lesz több időm írni is.
Készítettem egy tortát tegnap azzal a céllal, hogy elküldöm a sógor nőmnek virtuálisan a szülinapjára, de édesanyám lebeszélt róla, mondván milyen az, hogy itt van, milyen fincsi, majd mi meg jól megesszük... hm... van benne valami. :)
szóval azért elkészítettem, és nagy mellénnyel meg szerettem volna mutatni az én drága édesanyámnak, hogy milyen ügyes lánya van, saját kezűleg elkészíti a fondantot, amivel szépen bevonja a tortát. Már magam előtt láttam, amit díjat kapok érte, anyu pedig éljenez, milyen szuper is vagyok.
Nem így lett. :(

A torta díszítést és dekorálást akkor kezdtem el, mikor megtaláltam Margit2 honlapján Edit torta suliját.
Teljes extázisba kerültem, éjszakába nyúlóan olvasgattam, nézegettem a videókat.
Az oldalán egyébként nagyon jó nyújtható fondant receptek vannak, én is onnan próbálkoztam,
és egész szépen sikerült. Ki is kísérleteztem egy saját receptet, amit később le is fogok majd írni.

Azonban tegnap elkészítettem életem legbénább fondantját! nem a saját receptem alapján csináltam, már én sem tudom, mit tettem bele, mert annyira kapkodtam. A zselatin helyett raktam bele tortazselét, mondván az is ugyan olyan jó lesz. Persze hogy nem! A porcukor 1 kg helyett fél kiló volt, így az arányok sem voltak azok, amik kellettek volna, hogy legyenek. Szóval lett egy olyan masszám, ami szakadt, porlott, minden ami kell. Teljesen használhatatlan volt, ment is a kukába. nagyon sajnáltam, de nem lehetett feljavítani.
Edit torta sulijában tanultam, hogy létezik olyan, hogy a boltban vásárolt Marschmallow-t(pillecukor, az a habcukorka) mikróban felolvasztjuk, átszitált porcukorhoz adjuk, összegyúrjuk margarinos kézzel, és állni hagyjuk kicsit. Ezzel lehet tortát bevonni, nagyon szépen. Így ez a változat maradt, ezzel vontam be a tortámat. Persze anyukám már ezt nem láthatta, csak a bénázásomat, hogy a másikkal nem sikerül. Pedig úgy megmutattam volna neki!

A díszítést igencsak különlegesre akartam venni. A mézeskalácsokhoz használatos írókával (1 tojásfehérje, 20-25 dkg Porckor átszitálva, 10 percig felverve) készítettem szíveket rá.
Sütő papírra rajzoltam a mintát, majd egy éjszakán át hagytam megszáradni. Reggel simán óvatosan le lehetett szedni egészben a szíveket. nagyon szép dekoráció, és nem is nagyon nehéz.

Ez a tortám vanília pudinggal lett töltve. Nem veszek már bolti pudingot, hiszen az otthoni kukorica keményítő olcsóbb (400 gramm kb. 360 Ft), és abból is elkészíthető a puding. Amúgy is az összetevőkben pont ez szerepel. Én a keményítőhöz vaníliás cukrot, és kristálycukrot tettem. Fél liter tejjel összekevertem, majd a mikróban 2x 3 percig főztem kicsit megkavarva. Így nem kell a tűzhelynél állnom, miközben főzöm a pudingot, és oda sem tud égni.
Tudom, hogy sokan ellenzik a mikrót, de én szeretem.

Szóval, így készült ez a tortám. Nehezen, de a végeredmény nem is lett olyan rossz. Szerintem. :)