2013. szeptember 19., csütörtök

III. komáromi Cukor Show


Ismét megrendezésre kerül Komáromban immáron 3. alkalommal a Cukor Show cukrászati dekorációs bemutató!

Aki még nem hallott róla, most néhány szóban mesélek róla, mi is az a Cukor Show!



 Az elmúlt évek tapasztalatai alapján elmondhatjuk, hogy a cukrász szakmának és a torta díszítésnek egyre nagyobb a rajongói tábora. 
A tv-ben nagy szerepet kapnak a külföldi tortás műsorok, a torták dekorálása ma már nem csak egy egyszerű habos díszítés.

Hobbiként, cukrászként kezdtük a cukor megformálását. Mindhárman más-más technika szerelmesei lettünk.

A Cukor Show csapatával (Földi Lenke, Németh Zoltán Némó és Kiss-Podmaniczky Krisztina –Kricky) egy csodálatos világába kalauzoljuk a látogatókat, akik lehetnek szakmai illetve magánemberként részt vevők egyaránt.
Látványos show keretein belül bemutatjuk a cukrászat jövőjének technikai elemeit édességbe foglalva.

A folyékony cukrot húzzuk, mely csodás, selymes szalaggá változik. Cukormasszából virágokat formázunk, amik megszólalásig hasonlítanak az eredetire, valamint bemutatjuk, hogyan kelhet életre akár egy sárkány tortából.

A legutóbbi komáromi Cukor Show alkalmával (2012. Július 1. Szőny Petőfi Művelődési Ház) közel 200 vendéget regisztráltunk névvel, e-mail címmel.
Az ország egész területéről megjelennek az érdeklődők. Vannak, akik 400 Km-t utaznak a bemutatók miatt! Mi erre különösen büszkék vagyunk!

A Cukor Show mára annyira kinőtte magát, hogy Szlovákiában, Surányban többször is részt vettünk a látvány bemutatóinkkal, valamint az MTV1 Gasztroangyal c. műsorában is szerepeltünk, a 2012. december 15.-ei adásban.

Magunkról:

Földi Lenke:
A drótos cukor virágok készítését Magyarországon egyedülállóként kurzusokon oktatja. A cukormasszából készített virágai megszólalásig hasonlítanak az eredetire, így könnyen összekeverheti őket az ember egy-egy igazi virágcsokorral.

 





Németh Zoltán Némó:

A húzott cukor, karamell egészen fantasztikus megmunkálását szintén egyedülálló módon műveli meg. Szalagokat húz belőle, mely hosszúsága akár a 2 métert is elérheti. A cukor figurák pedig már védjegyévé váltak.
Némó is karamell tanfolyamon oktatja a forró cukor megmunkálását, cukordíszek készítését.







Kricky (azaz én, vagyis a blog írója):

A formatorták mestere, aki extrém tortáival néha borzolja a kedélyeket.
Aranyérmes cukrászként ma már airbrush tortadíszítő kurzusokat tart, amin megtanulhatja bárki, hogyan használja a festékszóró pisztolyokat torták dekorálásához.
Egy igazi újdonságként divatba hozta a kézzel festés művészetét tortákra hangolva.






Az idei Cukor Show-t terveink szerint rendhagyó módon egy gyermekeknek meghirdetett rajz versennyel is párosul.
A rajz verseny lényege:
A gyermekek kreativitását megmozgatva közelebb hozzuk őket a cukrászat világához. Meg kell alkotniuk álmaik tortáját rajz formájában.
A legkreatívabb és legszebb rajzot ünnepélyes kereteken belül, a Cukor Show-n szeretnénk díjazni édességek és torták formájában.
Ezen kívül felnőtt cukrászok és amatőrök közt is versenyeket hirdetünk különböző kategóriákban.
A Versenyekről:
4 kategóriában hirdetjük meg:
  • Cukorvirág verseny
  • Húzott cukor / karamell verseny
  • Airbrush technikával dekorált torták versenye
  • Gyermek torták (ezen torták felajánlásra kerülnek az iskolák és óvodák részére)
A versenyre jelentkezés: cukorshow@gmailcom
Jelentkezési határidő: 2013. szeptember 30.


A Cukor Show Bemutatói:

  • Földi Lenke: cukorvirág bemutatója
  • Németh Zoltán Némó: húzott cukor díszek bemutatója
  • Kiss-Podmaniczky Krisztina Kricky: airbrush bemutatója- torták festése festékszóró pisztollyal

Kiállítás:
·         Kricky: dísztortái és formatortái
·         Földi Lenke: élethű cukorvirágai
·         Németh Zoltán Némó: húzott cukorból készült karamell díszei

Az előző Cukor Show helyszínei:
2011. január 30.               Budapest, Hotel Népliget
2011. Augusztus 7.          Komárom, Fenyves tábor
2011. Október 30.           Deszk
2012. Március 10.            Mosonmagyaróvár Haller Gasztro kupa
2012. Május 20.                Budapest, Grillázs majális
2012. Július 1.                    Komárom, Petőfi Művelődési Ház
2013. Január 27.                Budapest, SiLverkart gokart centrum- jótékonysági rendezvény és Cukor Show a Péterfy kórház koraszülött osztályának
2013. 02. 21.                      Kistáltos óvoda javára szervezett mini airbrush bemutató
2013. 03. 09.                      Mosonmagyaróvár, Haller Gasztro Kupa
2013. 04. 07.                      Surány

A Cukor Show-ról megjelent sajtó anyagok:
24 óra
Rtl klub híradó:
Délmagyar:
Szeretlek Magyarország:
Komáromi Tv
Képek a Komáromban rendezett Cukor showról:
Gasztro Angyal MTV1 2012. December 15. 

Köszönet a Komfront Kft-nek, hogy  a komáromi Komfront újságban benne lehetünk!

 Várunk mindenkit sok szeretettel!

2013. szeptember 7., szombat

Macis torta


Az előző maci készítés bejegyzésem után most megmutatom, milyen helyre került ez az édes kis mackólány!
A torta csokis tejszínes krémmel lett töltve.
A pillangókat K2 torta burkolóból formáztam, egy pillangó kiszúróval, amit a süteménydíszítés magazin első számához adtak ajándékba. Azt hittem, csak gagyi kiszúró lesz, de kettő, nagyon jó minőségű, fém pillangó kiszúró volt benne, plusz egy muffinos állvány.



A pillangók száradásához nagyon kicsi keményítőt gyúrtam az anyagba.  1 nap volt a szíradási idő. Lüszter ehető csillámfestékkel és ehető porfestékkel színeztem őket.


Igazi csajos kis összeállítás lett, nemigaz?

2013. szeptember 6., péntek

Marzipan / fondant Bear Tutorial

Egy aranyos kis maci készítést hoztam most nektek.
Háromszoros marcipánból készítettem, de használhattok cukormasszát is.

Szükségünk lesz Egy picit sötétebb marcipánra (kakaóporral színezve), egy árnyalattal világosabbra, én fehér K2 tortaburkolót használtam még, de lehet kapni fehérített marcipánt is az m-Gel-nél.
Valamint egy újdonság, fekete Unidec masszát lehet kapni szintén az m-Gel-nél, így nincs már gond a fekete szín begyúrásával!
kellékek
test és a fej





kezek (mellső lábak)
lábak






picit nedvesítsük be a fülek helyét, úgy tegyük a helyére

a világosabb színből ovális formát gyúrunk

kis vízzel rögzítjük a fej részen.

marcipán mintázóval készítünk helyet az orrnak, nagyon kevés vízzel benedvesítjük.

rákerülhet az orr

egy mintázóval pici egyenes vonalat húzunk az orrtól

félmosoly a szájon. a száj két végébe pici lyuk kerül

felkerülhetnek a szemek

picike fehér K2 masszával lehet csillogást adni a szemnek. lehet kerek, vagy enyhén félhold alakú


a szempillák elhagyhatók, nagyon óvatosan kell őket a helyükre tenni.

a fogvájót és a körülötte levő marcipánt pici vízzel benedvesítjük

a fejet óvatosan, ferdén helyezzük a testre, beleszúrjuk a fogvájóba.

a test két oldalát benyomjuk az ujjukkal picikét a lábaknak

a lábak a helyükre kerülnek

majd a mellső lábakat is vízzel odaragasztjuk

a nyakat körbe tekerjük egy kis fehér masszával


KÉSZ! mehet a tortára! :)

2013. szeptember 5., csütörtök

Letolt nadrág- tortából

Vannak különös kérések, de én ezeket kifejezetten szeretem! :)
Van egy kedves ismerősöm, akinek a tesója állandóan letolva hordja a nadrágját. Megkért, hogy csináljak nekik egy ilyen tortát, mert a testvéréhez ez a torta nagyon illene.

Az anyag textúráját egy tiszta textil anyaggal értem el, amit egyszerűen enyhén belenyomtam a burkoló anyagba. a nadrág direkt szakadt, elnyűtt hatást kellett, hogy keltsen.


Bíztam benne, hogy nem csokisat kell készítenem, az egy picikét morbid lett volna... :D

Répatortát készítettem, barna cukorból és hozzáadott teljes kiőrlésű lisztből.

Répatorta recept 12 szeletes tortához:
Hozzávalók:
  • 200 g barna cukor
  • 200 ml étolaj
  • 4 tojás
  • 200 g finomliszt
  • 80 g teljes kiőrlésű liszt
  • 100 g durvára tört mandula vagy durvára tört dió
  • 1 (12g) csomag sütőpor (elhagyható)
  • 1 mokkás kanál fahéj
  • 350 g vékonyra reszelt sárgarépa
  • késhegynyi só
  • 1/2 nagy narancs héja reszelve

Légkeveréses sütőt előmelegítjük 160°C-ra.
A 350 gramm sárgarépát meghámozzuk, megmossuk és kis lyukú reszelőn lereszeljük.

A 200 g barna cukrot, a 200 ml étolajat elkeverjük habverővel, majd hozzáadjuk egyenként a tojásokat (4db).
Másik tálban összekeverjük a 200g finom lisztet, a 80 g teljes kiőrlésű lisztet, a 100g durvára darált mandulát vagy diót, csipetnyi sót, sütőport és a mokkáskanálnyi fahéjat.
A száraz hozzávalókat a cukros masszához adagoljuk és jól összekeverjük gépi habverővel.

Csak a legvégén forgatjuk bele óvatosan a reszelt sárgarépát és a reszelt narancshéjat.

Nem kell meglepődni, elég sűrű és nehéz a tészta, de senki nem fogja megbánni, mert őrületesen finom!

Tetszőleges tortaformába öntjük a tésztát, majd tűpróbáig sütjük.