2010. március 27., szombat

Esküvői torták







Éjjel alig aludtam, annyira izgultam, hogy minden rendben legyen. Elkészítettem életem első esküvői tortáját. És még hogy ne legyen olyan kicsi a nyomás rajtam, mindezt a legjobb barátnőm esküvőjére készítettem.Sok készülődés előzte meg a munkálatokat.

Előkészületek:

Jó pár nappal a torta készítése előtt már gyártottam a rózsákat Unidec-ből.
Halvány rózsaszínűeket, és fehéreket. Lüszter gyöngyház fényű ételfestékkel adtam nekik csillogást.
Royal Icingból (RI) (azaz a mézeskalácshoz használatos írókából) kicsi szíveket formáztam habzsák segítségével egy sütőpapírra, majd hagytam őket megszáradni. Később ezeket könnyen le lehet a sütőpapírról szedni, és szépen díszíteni vele egy tortát.


Két nappal a nagy nap előtt kedves férjem elvitte a fiúkat a nagyihoz egy délutánra, hogy nyugodtabban tudjak tortázni. Nagy segítség volt, hiszen másként képtelen lettem volna megcsinálni.

Nekiálltam a piskóták megsütésének.
Emeletes tortát még csak egyszer készítettem ezidáig, és nem volt egy nagy durranás. Most nagyon izgultam, hogy sikerüljön!

Szóval kellett egy nagyobb, és egy kisebb piskótát sütnöm.

Az alsót 9 tojásból sütöttem a megszokott piskótámból, arányokat növelve, 30 cm-es tortaformában. A felső piskóta 19 cm-es tortaformában sült, 4 tojásból.
A nagyobb tortát a csodás csokikrémemmel töltöttem, míg a kisebbet vanília pudinggal.

A vanília pudingból maradt jócskán, amit kikevertem 1 kocka Rama-val és adtam hozzá kb. 30 dkg porcukrot. Jól kikevertem robotgéppel. Ezzel vontam be mindkét torta külsejét. Mert ugye a "marcipán" alatt ki kell kenni vajkrémmel.


Betettem dermedni a hűtőbe.

Unidec-et használtam a torták burkolásához. Az alsónál agyon izgultam, hogy minden rendben legyen. Kinyújtottam keményítőn 1 kg Unidec-et olyan 2-4 cm vastagra körülbelül. Izgultam, mikor helyeztem a tetejére, de sikerült!

Elsimítottam a széleket, levágtam a felesleget.
A szélére ujjnyi vastag "kígyót" formáltam. Lekentem a torta szélénél egy ujjnyira a felületet vékonyan vizes ecsettel, és úgy tekertem a torta köré.
Van egy szép gyűrűm, és azzal nyomkodtam bele mintákat. Szerintem pont illik egy esküvői tortához.
Ezután a kisebb tortát is bevontam a masszával.
Elkezdtem bepöttyözni a nagyobbat Royal Icinggal.
Mikor végeztem vele, jöttem rá, hogy mindenképpen rá kell helyeznem a másik tortát is már akkor, mert a díszítést nem lehet másként elvégezni. Díszítve már nem tudtam volna rátenni. Így szívószálat méretre vágtam, és ezekből 8-at szúrtam a torta közepébe körkörösen, és középre egyet, ahol majd a kisebb torta lesz. Erre azért van szükség, hogy a kisebb torta súlya ne nyomódjon bele a nagyobb tortába.Ráhelyeztem a picikét, csak úgy remegett a kezem!!
Bepöttyöztem azt is. Már akkor láttam, hogy tetszeni fog a végeredmény!
Rátettem a rózsadíszeket, és a szíveket. Mindezeket a maradék RI-al rögzítettem.

Mikor az emeletes torta kész lett, a neten böngészve találtam egy csodaszép esküvői tortát. Ez adta meg a lökést arra, hogy készítsek még egy tortát pluszban.
Mivel gyümölcsös a férjem kedvence, gondoltam ötvözöm a látottakat, és a gyümölcsöket. A képen egy olyan tortát láttam, ami az aljától, a tetejéig körbe volt fedve fehér rózsákkal! (egyszer én még elkészítem ám ezt!)
Sütöttem egy 19 cm-es piskótát, megtöltöttem eper pudinggal, kapcsos tortaformába helyeztem, epreket szeleteltem a tetejére, és piros tortazselét folyattam rá. Betettem a hűtőbe.
Az epres tortát Hulala tejszínnel körbedíszítettem, és erre tettem a közel 30, előre megformázott Unidec rózsákat.

Jajj, most már csak azért izgulhatok, hogy Komáromból épségben eljussunk vele és a két gyerekkel Budapestre. Bízom benne, hogy ilyen szép tortát cukrászdában nem készítettek volna nekik.
Bár szívüket ennyire nem tették volna bele, mint amilyen nagy szeretettel én ezt készítettem!

Éljen az ifjú pááár!!!!

18 megjegyzés:

egycsipet írta...

Nagyon szépek lettek, gratulálok!

Az a gyűrűs díszítés, nem semmi! :) Szuper!

Kiskukta írta...

Kricky, ez gyönyörű, illetve mindkettő gyönyörű!!! Nagyon szépen megcsináltad!

Sok boldogságot az ifjú párnak!

Kricky írta...

Jaj, nagyon köszönöm!

A barátnőm teljesen meghatódott tőle!

Mindenkinek nagyon tetszett. Az étteremben meg is kérdezték tőlem, hogy cukrász vagyok -e. Ez igazán jól esett nekem! :)

margit2 írta...

Kricky!
Igazán ügyes kezed van, ez tagadhatatlan! Sokat dolgozhattál ezekkel a csodás tortákkal! Milyen jó, hogy ilyen részletesen lefotóztad a munkálatokat! Szuper vagy! :-)

Raindrop írta...

Izgultam ám érted, hogy kibírja a másnapot, de olvasom, hogy minden rendben volt, nagyon nagy gratulációm! :)
Bevallom, nekem az epres a kedvencem, mert azt nehezebbnek tűnik megcsinálni. Szépre összerendezgetni a gyümölcsöt, tökéletesre bevonni, díszíteni bonyolultabb, mint a nagyra ráteríteni a fondantot. De lehet nem így van. :)
Mindenesetre nyugodtan mondhatod, hogy cukrász vagy!
A gyűrűd pedig tutijó!

Angi írta...

Szia!
Elárulod, hogyan utaztattad az emeletes tortát?
Létezik emeletes tortadoboz? Hogy nem esett baja a kocsiban? Mennyivel mentetek? :)

Köszi,
Angéla

Kricky írta...

Margit!
köszönöm!

Raindrop!

Köszi, hogy izgultál értem!

Kricky írta...

Kedves Angéla!

Egy olyan tora dobozt vettem a cukrászdában, ami oroszkrém tortához való. 200 Ft volt.
Ez egy kicsit magasabb, mint a többi torta doboz, de én ennek sem zártam le a tetejét. Jól kiékeltük a kocsiban az anyósülésen, hogy ne tudjon csúszkálni a doboz.
Amúgy nem mentünk sokkal, kb. 120-al szoktunk amúgy is menni az autópályán.

Del50 írta...

Gratulálok az alkotásokhoz! Csodálatosak!

Kricky írta...

Del50!

Nagyon köszönöm az elimerő szavaidat.

Névtelen írta...

Elájultam tőlük!!!!:D gratulálok!!!!Én holnap állok neki első marcipán bevonatos tortámnak...Bár ahogy nézegetem, lehet nem lesz elég 30 dkg marcipán a 26 cm-es átm.tortámhoz :S

Pepita írta...

Kricky! Megérte izgulni, mert ezek szuper szépek lettek. Az epres tortát mennyire feldobják a rózsák. Ügyi vagy!

Kricky írta...

Pepita!
kedves tőled, köszönöm!

Névtelen írta...

Szia az unidec rózsákat a felhasználásig hol tárolod?

Kricky írta...

Szia!
az unidec rózsákat száraz helyen tárolom. Semmi különös. Az egyik szobában az asztalon.
Hűtőbe tenni nem javaslom. Inkább egy páramentes helyiségben érdemes.

Névtelen írta...

Szio!

Gyönyörű torták, gratulálok! Véletlenül tévedtem ide, mert éppen Valentin-napi tortán gondolkodok, hogy milyen legyen. Írtad, hogy a szíveket Royal Icinggal (RI) csináltad, ezt hol lehet beszerezni, kb. mennyibe került?
Jól értettem, hogy az emeletes torta alsó, nagyobbik részébe szívószálakat kell szúrni, hogy megtartsa a felsőt? Amikor a felső torta elfogy, akkor mielőtt a vendégek megkapnák a részüket, az összes szívószálat egyszerre ki lehet venni a tortából?
Minden emeletes tortánál így csinálják, hogy ne nyomódjon be az alsó?
A rózsákat lüszter ételfestékkel fényesítetted, ezzel a rózsákat száradás után kell lekenni?
A rózsaszín rózsák ilyen színű Unidecből készültek, vagy ételfestékkel kell megfesteni?
Egy hétig is tudnám nézegetni a blogodat :)

Névtelen írta...

Bocsi, most már rájöttem, hogy a RI maga a tojásfehérje és porcukor. Inkább az érdekelne, hogy mivel csináltad a szívmintát? És hogyan???

Névtelen írta...

Gyönyörűek a tortáid. Gratulálok! Azt szeretném kérdezni, hogy folyékony v. por lüsztert használtál-e, és mennyit egy tortához?