Július 23-án szintvizsgázunk a cukrász tanfolyamon. Ez egy gyakorlati szintfelmérő lesz, nem igazán komoly állítólag, de azért én kicsit tartok tőle, így ideje gyakorolnom kicsit.
Sajnos, ez a suli olyan, ahol nincs külön tanműhely, hanem a tanulóra van bízva, hogy a gyakorlat helyén (cukrászműhely) esetlegesen megtanulja a vizsga anyagát. Naugye... hogyan is, mikor a gyakorlaton tulajdonképpen a cukrászda napi rutinjában kell segédkezni, és hogyan is lenne idejük arra, hogy végigsüssük a vizsga anyagát??? :(
Meg különben is... mutasson nekem valaki egy olyan cukrászdát, ahol az eredeti dobos torta recept szerint készítik a dobos tortát, és eredeti recept szerint készül el a puncstorta... Oké, a dobosra több cukit is tudnék mondani, többek között a Zila kávéházat és Krisztina cukrászdát is. Mert ott igenis kakaóvajjal és igazi csokival keverik ki a dobos torta krémjét, nem sima kakaós vajkrémmel töltik meg a lapokat...
No de ugye oda bekerülni... :))) Sajnos a távolság miatt képtelenség is lenne reggel 6-ra odaérnem Komáromból, így tehát itthon fogom elkészíteni egyelőre a tortákat, meg még néhány vizsgatételt.
Ennek egyetlen hátránya csak, hogy ki lesz az, aki ellenőrzi, h mindent jól csinálok -e ... és KI FOGJA MEGENNI AZT A SOK TORTÁÁÁÁT??? :)))
Szóval rajtam keresztül most kaptok egy kis "tananyagot" ti is. Remélem, hasznát veszitek. :)))
És CUKRÁSZOK, kérem, lehet osztályozni! :)
Első körben a csokoládétortát készítettem el:
A csokoládétorta a könyv szerint:
"Csokis piskótafelvert tortakarikában. Kihűlés után 3 részre vágjuk, csokikrémmel (kakaós vajkrém) töltjük. Dermesztjük, csokival áthúzzuk. Csillagcsöves nyomózsákból a saját krémjével feldíszítjük. Suliban a tanár ezzel egészítette ki: lehet tbb változatban is készíteni: csokival teljesen áthúzni a tortát, vagy csak a tetejét, és ilyenkor sajátkrémet az oldalán fésüs kártyával áthúzzuk, vagy panírozzuk sötét színű édes morzsával.
Anyaghányad csak sima piskóta felverthez van nekem a könyvben, így ebből indultam ki.
Amúgy ezt a piskóta a "Hideg úton készült könnyű felvertek" csoportjába soroljuk.
Hozzávalók:
piskótához: (tojásonként 20 g cukor és 20-25 g liszt-a lisztől levonandó a kakó)
- 3 tojás
- 60 g cukor
- 60 g liszt
- 10 g kakaópor
A tojásokat megmossuk (cukrászatban fertőtlenítik külön tojásmosó helyiségben), kettéválasztjuk őket.
A fehérjét a cukorral kemény habbá verjük (könyv szerint csak a cukor kétharmadával, a maradékot a sárgához keverjük).
A tojáshabot és sárgáját összekeverjük,
majd a kakaót és lisztet hozzászitáljuk és óvatosan elkeverjük.
Tortakarikába tesszük (20cm) a szélét habkártyával picit felhúzzuk, hogy ne púposodjon fel:
160-180 °C-on sütjük.
a kihűlt, kettévágott piskóta:
A vajkrémet mondanom sem kell, hogy ki nem állhatom...
Egy kis változtatással készítettem el a vajkrémet, mert számomra így ehetetlen. Sajnos, már csak a díszítésnél tettem bele az olvasztott csokoládé maradék részét, így csak a csillagcsőből kinyomott krém lett finomabb, még számomra is ehetőbb.
Vajkrém készítése:
a vajat! (nem margarint, de többnyire a cukikban inkább azt használnak, mert olcsóbb) habosra keverjük, és az előzőleg elkészített, kihűtött cukorszirupot (1:4 arányban víz:cukor) hozzáöntjük, kikeverjük.
Ehhez vagy kakaóport, vagy csokoládét szoktak keverni.
Én szentségtörést tettem, hiszen egy kis csokipudingot kevertem hozzá (amitől tök ikrás lett a krém-nohát... hogy lehetek ilyen béna), aztán olvasztott csokoládéval kevertem össze.
A krém akkor lett az igazi, mikor sokkal több olvasztott csokit kevertem a vajkrémhez. Már-már talán túl sokat is. :) 56°%-os, Lidl-ben kapható táblás étcsokoládét használtam, amiből 100 gramm 99 Ft.
Vigyázzunk, hogy ne legyen túl forró a csoki, mikor a vajhoz adjuk, hiszen akkor folyóssá válik, elolvad a vaj.
Ezt a verziót (a több csokisat) már csak akkor alkalmaztam sajnos, mikor a tetején a díszítést készítettem. Sajnálom, h nem ebből kevertem ki az egész krémet, és ezzel töltöttem, mert akkor még talán nekem is ízlett volna a torta, és nem a szomszédnak vittem volna át. :)))
Vissza a tortához:
Én csak kettőbe vágtam a piskótát, és úgy töltöttem be a vajkrémet. Majd kívülről is saját krémjével kentem körbe. Betettem dermedni a hűtőbe.
Dermedés után az oldalát átkentem még egy kis vajkrémmel, fésűs kártyával végighúztam, majd vízgőz felett felolvasztott csokival kentem le a tetejét.
Habzsákból csillagcsővel díszítettem, a csokisabb vajkrémmel.
Gondoltam, hogy összegzem, hogy mennyibe is kerül egy jobb minőségű csokiból készült csokoládétorta (persze ez csak az én vásárlólistám szerint) 20 Cm-es tortakarikában/kb. 8 szelet:
- 3 tojás: 3 x 28 Ft: 84 Ft
- 60 g liszt: 149 Ft (1 kg) x 0,06: kb 9 Ft
- 60 g cukor: 300 Ft (1 kg) x 0,06: kb. 18 Ft
- 10 g kakaópor: 400 Ft (250 g) Kb. 16 Ft
- 250 g vaj: 500 Ft
- 200 g étcsokoládé: 200 Ft
- cukorsziruphoz használtam kb. 5 ek cukrot és 0,5 dl vizet: kb. 10 Ft
de megéri otthon elkészíteni, nem?