A cukrászdában egy öreg bácsi a cukrász mester, és megkérdeztem, hogy csinálják azt a fincsi puncsgolyókat. Elárulta, így hát én is megosztom a kis "titkot".
Tulajdonképpen maradék dolgokból készül. Mennyiségeket direkt nem írok, mert megmaradt piskótából készítettem, és igazából nem is a mennyiség most a lényeg, hanem az összetétel.
Hozzávalók:
- (maradék) piskóta tészta szétmorzsolva (én kakaós piskótát használtam, attól lett barna)
- cukor szirup
- kevés vajkrém (lehet maradék is a tortából)
- esetleg nagyon pici fahéj
- ha nagyon száraz, akkor lekvár
- kókuszreszelék
- cukrozatlan kakaópor 2 ek. (ha a piskótánk nem kakaós)
Tegnapi tortám piskótájából maradt egy jókora darab, mikor levágtam a púpos tetejét, ami sütésnél feljött. Ezt morzsoltam szét egy tálban, de állítólag egészen száraz, 1 hetes maradék piskótából is lehet készíteni.
Főztem cukor szirupot, jó sűrűre, majd ezzel meglocsoltam. A tortám tölteléke eperpuding volt, és maradt belőle még egy 4-5 kanálra való. Ezt kikevertem kis vajjal, majd a cukorszirupos piskótához kevertem. Az én piskótatésztámba már eleve került egy kis fahéj, így én ezt külön nem tettem bele.
Mindezt jól összedolgoztam kézzel, az állaga pont jó lett. Állni hagytam kb. háromnegyed órát, újra átgyúrtam és ezután formáztam. (ha kicsit híg lenne, kókuszreszeléket lehet bele tenni. Amennyiben túl száraz, lekvárral puhíthatjuk)
A kis golyókat kókuszreszelékbe forgattam. Nagyon fincsi lett! :)
(és valóban ez olyan végre, mint a cukrászdai)
*: az én puncsgolyóm kakaós piskótából készült. Ha nem olyat használtok, akkor kakóport kell bele tenni.