Mint ígértem, készül egy bejegyzés, hogy ÉN hogyan készítem a húzott cukor virágokat. Na, nem mintha az arányokat lemértem volna...
Van egy receptem Ághy-tól, akit még Margit2 fórumán "ismertem" meg. Ő volt az, aki már egy évvel ezelőtt is rávett a csodás karamell viágaival és díszeivel, hogy megpróbáljak cukrozni.
Hihetetlen tehetsége van. Csodákat alkot.
Néhány infó, hogy hol lehet ilyen csodákat nézegetni:
pl. Lenke oldalán. Ő is egy csodálatos cukorszobrász. :) És persze Némó.
Lenke oldalát itt találod: húzott cukor virágok galéria
Némóét pedig itt: Némó karamell galéria
Ezen kívül a you tube-on vannak fenn videók, hogyan is készül a cukor virág. Nem mintha az túl sokat mondott volna nekem, mikor elkezdtem azzal a forró cukorral dolgozni. Menten elfelejtettem mindent, amit láttam, mikor megégettem a kezem. :D (látni kellett volna)
De mint mondtam, annyira elszánt lettem, hogy mindenképpen addig próbálkoztam, míg nem sikerült. Most meg már leginkább csak a formáját kell kitapasztalnom, hogy minél szebbek legyenek.
Egy videó a rózsa készítéséről: pulled sugar
Amikre első körben mindenképpen szükség van, ha ki szeretnénk próbálni ilyen csodás virágokat készíteni:
- egy szilikonlap. (én a tesco-ban vettem, kék színűt-kb. 1000 Ft-ért)
- egy 150 wattos infra lámpa (piros)
- kristálycukor
- egy csepp ecet
- egy csepp borkősav (por alakban lehet venni patikában-egy-két csepp vízben feloldunk egy csipetnyit)
- ételfesték a színezéshez. ha nem vagyunk túl gyorsak, és nem figyelünk, akkor picit megégethetjük és máris szép színe lesz. :) ilyenkor nem kell festék.
- esetleg isomalt (bakónál vettem 1 kg-ot 1800 Ft-ért)-ezt nem muszáj. csak akkor, ha szeretnénk tartósabb cukordíszt készíteni, mert a sima kristálycukor egy idő múlva sajnos elolvad.
- vihar öngyújtó a ragasztáshoz
- gumikesztyű (gyógyszertárban vettem)
25 dkg kristálycukor
1 dl víz
1 csepp borkősav
1 teás kanál ecet
Ételfesték a színezéshez.
A cukrot a vízzel tartalék lángon feltesszük főni, és állandóan kavarjuk, hogy kristálymentes legyen.
Amikor elkezd főni, akkor a tetejére feljön a habja és ezt le kell szedni, mert ez a cukorból a szennyeződés.
Amikor ez kész akkor az edény oldalát is lemossuk egy vizes ecsettel, hogy onnan is leszedjük a szennyeződést.
Ezután beletesszük az ecetet, és tovább főzzük. Ághy receptje alapján 150 c-nál egy fakanál vizbe mártott végét bele dugjuk a főzetbe, és azután hideg vízzel lehűtjük.
És ha roppan a cukor a fogunk alatt, akkor jó. (na ez az, amit én soha nem tudtam megcsinálni)
Mielőtt levesszük a tűzről, bele cseppentjük a borkősavat.
Ha ételfestéket is teszünk bele akkor 135-140 c között kell bele rakni. ( nekem nincs cukor hőmérőm így többször ellenőrzöm a cukor keménységét és amikor még éppen nem roppan,akkor teszem bele a festéket.)
Mikor kész a cukor, akkor kiöntjük egy szilikon lapra.
Egy kicsit hűlni hagyjuk, és a szilikon lapot a szélénél fogva hajtogatjuk a közepe felé.
Amikor már elválik és össze áll a cukor, akkor elkezdjük orvosi gumikesztyűben húzogatni. Így lesz gyönyörű selymes.
Infra lámpa alatt szirmokat húzgálunk, illetve formálunk, és rózsának összerakjuk.
Ehhez én annyit fűznék hozzá, hogy a nekem ez alapján a recept alapján nem sikerültek a virágaim és a cukrom. (akkor még jó, hogy leírtam, ugye?) Csak azért írtam most bele a bejegyzésembe, mert hátha valakinek sikerül ez alapján. :)
Még egy dolog. A rózsák szirmait csak úgy simán nem tudjuk összeragasztani, mivel mikor megformáljuk őket, már megkeményednek (vigyázni is kell, nehogy eltörjenek). Én külön teszem őket, mikor már megdermedtek és egy vihar öngyújtóval a végeit megmelegítve ragasztom össze.
És íme a legújabb karamell virágaim:
És hogy kiegészítsem a posztom (mert ugye csak a lényeget sikerült kihagynom, vagyis hogy én hogyan készítettem a virágaimat) leírok egy -két ügyefogyott kísérletet.
Az első pár alkalommal sikeresen odaégettem a cukrot, így lett belőle valami fekete, füstölgő valami.
Aztán próbálkoztam az ismoalt-tal, de sajnos ehhez még annyira gyakorlatlan vagyok, hogy gondoltam, teszek bele cukrot is. A sima isomalt amúgy nagyon gyorsan keményedik, így mire formáltam volna belőle egy szirmot, már tört is.
Az edény (nekem egy dupla aljú lábasom van, nem túl nagy, nem túl kicsi) aljára szórtam olyan 2 evőkanálnyit az isomalt-ból, majd mikor kezdett olvadni, szórtam bele kristálycukrot. Nem tudom, mennyit, olyan 10 dkg-ot kábé.
Volt egy szupi pillanat, mikor megkavarva fogalmam sincs hogyan, de kifröccsent a cukor és (ezt már tényleg végképp nem tudom hogyan) leforráztam az ujjam... és a csípőm!!!! Nem is én lennék, ha nem történnének velem hasonlók.
Szóval fakanállal kutyultam, míg teljesen el nem olvadt a cukor. Ekkor még gyönyörű színtelen, átlátszó. (Azért mondom, hogy "gyönyörű", mert mikor már karamellizálódni kezdett, égnek állta a hajam. Tudtam, hogy olyankor elrontottam. :()
Én ilyenkor (mikor átlátszó és elolvadt)tettem bele a csepp ecetet. Nemsokára pedig a csepp borkősavat. Alacsony fokozatra kapcsoltam a tűzhelyet alatta. Elkezdett habosodni, ekkor már jó. Ilyenkor már kitisztul a cukor, teljesen átlátszó. Beletettem a színezéket és hagytam forrni.
Érdekes, mert volt olyan, hogy azt hittem, elkészült, kiöntöttem a szilikonlapra, és mikor húzogatni kezdtem, fedeztem fel benne az apró kristályszemcséket. Visszaolvasztottam, majd ismét hagytam picit forrni. Utána pár perc elteltével újra kiöntöttem, viszzahajtogatva a szilikonlapot összeállt egy gömböcé (vagy mivé) az egész. Ekkor húzogatva már gyönyörűséges selymes volt. Lámpa alatt szirmokat formáltam. Nagyjából ennyi. Nagyon nem egyszerű mesterség ez. Éppen ezért minden tiszteletem azoké, akik ezt űzik és csodásabbnál csodásabb virágokat, díszeket készítenek.
25 megjegyzés:
Látom, nagyon rákaptál erre is!:)
Ahogy látom tehetséged is van hozzá!:)
Szép virágok lettek!:)
Nagyon nagyon szépek,minden álmom hogy ezt megtanuljam!Esetleg nem irod le hogy miben külömbözik a te recepted ettöl a receptöl?
Elöre is köszi!
Köszönöm szépen!
teljesen szerelmese lettem a karamellnek!
Cakeni!
kiegészítettem e posztomat. valóban nagyon elkapkodva tettem közzé. :)
Szia
Nekem egy kérdésem lenne hogy tárolod a kész rózsákat? Ezt tőled nem kérdeztem meg a találkozón.Pedig szerettem volna csak elmaradt.
Magdi!
Némó azt javasolta, hogy a lidl-ben kapható párátlanító párnácskát kell venni és a dobozban mellé tenni. én sokáig nem tároltam eddig még virágot.
az oltatlan mész egy használaton kívüli hűtőben- talán szimpatikus lesz nekem és kipróbálom... állítólag úgy a legjobb tárolni.
Igyekszem összekaparni az állam a padlóról, ezek csodaszépek lettek!
Garffyka!
köszönöm szépen!! még azért gyakorolni kell. :) de igyekszem. csak időm nincs elég. :)
szia Kricky!
Moncsi vagyok. Már régóta figyelem a munkásságod, sőt ha mondhatom így,Te inspiráltál, hogy belevágjak én is a tortagyártásba. És imádom csinálni!!! De annyi mindent szeretnék még megtanulni, többek között a húzott cukor művészetét is. De sajnos ezen a téren csúnyán felsültem!:( De nem szándékozom feladni!! Tehát az lenne a kérdésem, hogy te mennyi vizet tettél a cukorhoz kb?
Kedves Moncsi!
nagyon köszönöm a kedves szavaidat!!
A húzott cukorról pont szándékomban áll írni egy újabb bejegyzést, mert tanultam a suliban róla. Szívesen kipróbálom majd, és leírom a tapasztalataimat.
A suliban tanult kicsit nagy mennyiség, de veheted ennek a 10 %-át gyakorlásképp.
Mokkacukrot használj, mert az a legtisztább cukor.
1000 g cukor
400 g víz
ezt oldódásig keverjük, körbemossuk ecsettel, majd kb. 100 foknál adunk hozzá 1 csepp ecetet.
A karamell forráspontja 143 °C. 160 °C-on indul meg a cukor bomlása.
Elméletileg sikerülnie kell, de majd írj a tapasztalataidról.
üdv,
Kricky
Hú....Már alig várom, hogy kipróbáljam!!!!!Ha elalukált a kis ördögfiókám, nekiesek! És leírom a tapasztalataim. Köszönöm a gyors válaszod!:) Moncsi
Szia Kricky!
Kipróbáltam, de minden esetbe kikristályosodott.:(Talán mégse nekem való.
Moncsi
Ne add fel!!! Tettél bele ecetet? az gátolja meg a cukor kikristályosodását!
Ha pedig ennek ellenére kikristályosodott, akkor kevés ideig főzted. vissza a tűzre és újból melegíteni! :))
Kedves Kricky!
Nagyon tetszik a munkásságod, a blogod. Nemrég kezdtem csak el olvasgatni, de már több dolog kipróbálására inspiráltál. Mostani tervem, hogy a húzott cukorból készült virágot próbáljam ki. Szeretnék érdeklődni, hogy a sima cukorból készült műveket hogyan kellene tárolni és meddig tartják formájukat? Üdv? Kriszti
Kedves Kriszti!
a húzott cukrot egy műanyag dobozban érdemes tárolni. pár hétig is eláll, ha olyan megfelelő a páratartalom. amúgy pedig sajnos elolvad.
Szia!
Kipróbáltam ezt a virágot is. Méghozzá kétszer!
Elsőre sikerült megégetnem, ráadásul víz nélkül csináltam (:-D), viszont tudtam (égett színű)rózsát formázni.
Másodjára a Te recepted alapján készítettem, de már selymesre húzogatni sem tudtam. Annyira forró volt, hogy nem bírtam hozzáérni. Ha meg vártam, akkor megkeményedett (100 W-os lámpa ide-vagy oda).
Egy-egy csepp alakot sikerült csak letépdesnem, de utána mikróba kellett pakolnom, hogy tudjak vele valamit kezdeni. Csak hát akkor meg megint forró volt...
Ennyire nem bírná a kezem a forróságot? Vagy valamit elbénáztam? :-(
Pedig annyira tetszenek az ebből készült alkotások...
Kedves Bogyó!
hát igen... a cukor egy nagyon forró dolog... nagyon nehéz vele dolgozni. még a mesterek is megégetik néha a kezüket.
igazából ezt az egészet nagyon nehéz így leírni. a lámpád lehetne inkább 150 Wattos, Némónak pl. 250-es van.
amíg folyós a cukor, húzogatni nem lehet.
a lámpa alatt viszont pont annyira meleg, amennyire használni lehet, sajnos igen, nagyon hamar megszilárdul, gyorsan kell vele dolgozni.
ha van még egyéb kérdésed, facebook cahet-en, vagy skype-on szívesen válaszolok. habár nem én vagyok a cukor mestere... :)
Na akkor 2 dolgot már tanultam is:
1, szoktassam a kezem a forrósághoz,
2, kicsi a lámpám (de ezt túrtam a pince mélyéről)! :-D
Köszönöm az infót!
És BÚÉK! :-)
Szia.
nagyon tetszenek a munkáid,én is megpróbálkoztam vele a recepted alapján,csak az vele a problémám hogy nem igazán akar száradni,inkább csak ragad mindenhová.mit rontottam el?
Válaszodat előre is köszi
Nóra
Szia!
nem akar száradni? fogalmam sincs, mi lehet a gon... megkérdezem Némót, ő az igazi szakértője a cukornak!
Szia Kricky!
Segíííííítsééééég:):):) kb. 5 x próbálkoztam már a húzott cukorral, de egyszer sem sikerult:(:(:( 25 dkg cukrot, 100 ml vizet használok, + 1 csepp ecet...de valahogy ahogy kiontom, ahogy hul ki ugy kristalyosodik meg :( mit csinalok rosszul?Koszi elore is, Moncsi:)
Szia!
szerintem talán nem főzöd elég ideig... a borkősav is segíthet...
Próbálkozz inkább isomalt cukorral, azzal tuti sikerül. ahhoz nem kell adni semmit, csak simán felolvasztani.
Szia!
Régóta figyelemmel kísérem a szebbnél szebb munkáidat és mivel én nemrégiben megtanultam a grillázs torta készítését, jött is az ötlet, hogy cukorvirággal díszítve lenne az igazi! :) A recepted alapján ki is próbáltam, már elsőre is sikerült, szépen tudtam húzni is és formázni is! A problémám az, hogy kb egy óra múlva már elkezdett ragadni, aztán olvadozni. Másnap reggelre pedig már a szirmok is lassan folytak el! :/ Ennek mi lehet az oka? Sajnos így tortára nem tudom tenni, ha még egy napot sem bír ki... Biztosan valamit elrontok, talán az összetétel nem jó, nem tudom...
Válaszodat előre is köszönöm!
Szép napot kívánok! :)
Julcsi
Szia!
Én annyit szeretnék kérdezni, hogy az a szilikonlap bírja ha ráöntöd a forró cukrot nem olvad össze?
Szia!
Én annyit szeretnék kérdezni, hogy az a szilikonlap amikor ráöntöd a forró cukrot nem olvad össze? Azon is lehet húzott cukrot készíteni??
Megjegyzés küldése