2010. április 21., szerda

Focilabda torta



A gyerekek az oviban 3. helyezést értek el a focibajnokságban, így gondoltam kedveskedek nekik egy tortával. Sajnos, a kicsi fiúnk még csak kiscsoportos, ezért ő még nem vett részt benne, de majd idővel!
Le kell szögeznem, hogy egyáltalán nem vagyok büszke erre a torára, így halogattam is egy ideig, hogy egyáltalán betegyem -e a blogomba. Végül úgy döntöttem, mivel finom volt, hogy mégis berakom. Időm nem sok volt rá, így kicsit úgy érzem, összecsaptam, és sokkal szebbet tudtam volna. No meg nem kevés tapasztalattal gazdagodtam, így a következő focilabdám csodaszép lesz! ha lesz...Kigondoltam egy focilabda tortát, de akkor még nem tudtam, mennyire nem lesz egyszerű! Először is, ott kezdődött, hogy fene tudja, milyen indíttatásból, kerek tortaformában sütöttem meg a piskótát. De hogy miért??? Mittudomén! Mert abból nehezebb kifaragni egy labda alakot, mint egy jó öblös tűzálló tálból? Gondolom.
Szóval így kezdődött, és már elég komolyan gyanús volt, hogy ez így nehezebb lesz...

Faragható piskótát sütöttem, mint az almánál. Megtöltöttem vanília pudinggal, majd hűtőbe tettem. Lefaragtam fél-labda alakúra, és bevontam vajkrémmel. Betettem dermedni a mélyhűtőbe egy kis időre.
A fehér Unidec-et (marcipán helyettesítő masszát) kinyújtottam sodrófával keményítőn, majd 5 szögeket szaggattam belőle. Közben pedig a pultra tettem a gyerekek játszós focilabdáját, hogy legyen honnan lesnem.Ekkor tűnt fel (honnan is, hiszen senki nem szereti a focit a családban), hogy: "jééé, az 5 szög nem is elég, hiszen ezen a labdán 6szögek is vannak! :O
Mikor ezt a szenzációs felfedezést megtettem, nekikezdtem a 6 szögek gyártásának is (mert ugye olyan kiszúróformám nincs természetesen).
A vajkrémet először egy vékony réteg Unidec-el kellett volna bevonnom, és arra rá a 6 és az 5 szögeket, de én nem akartam túl töményet a gyerekeknek, így csak simán rátettem a vajkrémre. Amiből pedig az lett, hogy az illesztéseknél ki-kikandikált a vajkrém, de letöröltem. Így nem volt a legszebb torta, de fonom lett, és az a lényeg. Ja, és hasonlított egy focilabdához!!!
Az 5 szögeket wilton fekete ételfestékkel, ecsettel színeztem a felületükre, miután már a végleges helyükön volt minden.
Tipp:
mindenképpen érdemes egy minta focilabdát magunk elé tenni, és úgy elhelyezni a sokszögeket, hogy tökéleteset alkothassunk. Vagy legalábbis közelítsünk hozzá. :)
És ha már ezt elkészítettem, gondoltam "összedobok" egy focipályát is, hogy senki ne maradjon éhen. :) Arról nem igazán írok semmit, mert semmi extra. Annyi, hogy csokikrémet tettem bele, és állati finomra sikeredett!
Mind elfogyott egy szálig!

Sajnos, mint látni, a fotó csak telefonnal készült, mert elromlott valami a fényképezőnkben (konkrétan nincs elem benne, és lusta vagyok venni, miután az akkus elemekből 8-at valahogy elkavartam).

Íme a focicsapat egy része a tortákkal 8igen, jól látni, hogy egy lány is gazdagítja a csapatot):

6 megjegyzés:

Kiskukta írta...

Én kosárlabdával szenvedtem meg hasonlóan, pedig gömbölyded formába sütöttem, csak úgy meg nagyon elcsúcsosította a krém. A gyerekek örültek neki, és ez a lényeg!

Anyatigris írta...

Nagyon sok fogyott a fekete ételfestékből? Vagy hígítottad?

Névtelen írta...

Szia!

Igazán szépek a tortáid!

Nekem olyan kérdésem lenne, hogy a faragható piskóta nem lett száraz?

Válaszod előre is köszönöm!

Csipi

Kricky írta...

Kedves Csipi!

A faragható piskóta nem túl száraz. Bár eléggé tömör. De próbáld meg a "kricky piskóta tésztája"-t, mert azzal is nagyon jól lehet dolgozni, és az nem annyira tömény.

Névtelen írta...

Köszönöm szépen a gyors választ:)

Szabina írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.