2010. április 14., szerda

Alma? Torta? Almatorta!



Eltökéltem, hogy készítek olyan fantasztikus tortákat, amiket első ránézésre nem mondana senki sem tortának. Így esett a választásom elsőre egy olyan almára, amibe beleharaptak. Kikészítettem egy almát, hogy legyen miről mintáznom.

Kaptam egy nagyon jól faragható tészta receptet. Ezt lehet jól használni faragott formatortáknál. Ezután biztosan ezt fogom csak használni, mert nagyon jól sikerült!
Hozzávalók:
  • 35 dkg liszt
  • 1 sütőpor
  • 285 gramm cukor (én 25 dkg-ot használtam)
  • 285 gramm puha vaj (én 25 dkg-ot használtam)
  • 5 db közepes tojás
  • 45 ml (3 ek) tej
A recept szerint először a lisztet szitáljuk, és úgy bele a többi hozzávaló.
Ahogy én készítettem:
A keverőtálba tettem az 5 db tojást, és hozzáöntöttem a 25 dkg cukrot. Magas fokozaton mixerrel jól elkevertem, majd beleszitáltam a 35 dkg sütőporos lisztet. Lassaú fokoztara kapcsoltam a mixeremet, majd beleöntöttem a kb. 0,5 dl tejet. Mikor már jól összekeveredtek a hozzávalók, tettem bele a nagyon puha vajat, és a maximum fokozaton kevertem kb. 5 percig. 19 cm-es tortaformába öntöttem.Légkeveréses sütőben, 160°C-ra előmelegítve sütöttem kb. 45 percig. Tovább kell sütni, mint a szokásos piskótákat. Mikor megsült, 5 percre hagyni kell hűlni a ormában, ezután borítjuk ki belőle.A piskótát kihűlés után nem tudtam felhasználni, folpackba csomagolva betettem a hűtőbe egy-két napra. Nagyon jót tett a tésztának, ugyanis hihetetlen jól lehetett formázni.
Csokikrémet főztem, és mikor kihűlt, 4 felé vágtam a piskótámat, megtöltöttem vele, majd hűtőben hagytam dermedni kicsit. Miután kivettem, elkezdtem alma alakúra faragni a tortát.
Nagyon éles kés kell hozzá. A széleit faragtam meg először, majd az alját. Fontos a levágott részeket eltenni, mert később lehet belőlük puncsgolyót készíteni!Vágtam kis késsel egy lyukat a tetejére, hogy abból kijöhessen az alma szára.Miután elégedett voltam a formával, kis kanállal kivájtam az oldalából a harapás nyomát.
Mindezt kívülről nagyon laposan bekentem a főzött csokikrémmel, amihez adtam még egy kis vajat. Ez a rész volt a legfontosabb, hogy egyenletesen vonjam be a torát a krémmel, hogy eltűnjenek a hibák, és szép legyen a marcipán helyettesítő massza (UNIDEC) alatt.
Mélyhűtőbe tettem, és kb. 20 perc múlva már burkolhattam is. Sárga színűre festett Unidecet kemyényítőn kb. 2 cm vastagra nyújtottam, és ráhelyeztem a tortára. Levágtam a felesleget, és tortasimítóval elsimítottam a felületét tökéletesre.
Ezután ecsettel megfestettem a színeket Wilton ételfestékkel.
A szárat úgy csináltam, hogy egy pici Uindec-et kezembe vettem, ráhúztam egy virágdrótra, és megformáztam. Hagytam egy kis részt szabadon a drótból, amit később beleszúrtam az alma közepére. Barna színűre festettem.
A harapásnyomot külön befestettem és a kezemmel formáztam még rajta.
Pikk-pakk elfogyott, nagyon finom volt!

7 megjegyzés:

margit2 írta...

Jó lett nagyon ez az almatorta! .. Ahogy olvastam elég sok idő múlva vált "ehetővé", de aztán kapós lett! :-)

Raindrop írta...

Hát erre nem nagyon tudok mit mondani. Zseni vagy! :D
Hihetetlen mennyire jól sikerült.

Kricky írta...

Margit!

Köszi. Igen, elég hamar elfogyott. De nem bánom, mert nagyon finom volt!

Raindrop!
Köszönöm szépen!

Zsóka írta...

Gratulálok!Csak elismeréssel tudom nézni a "műveidet"!

Böbe írta...

Szia!Meg szeretném kérdezni,hogy mitől lett ennyire fényes a tortád?Egyébként nagyon szép.Gratulálok.

Kricky írta...

Zsóka!

köszönöm!

Böbe!

Miután esettel lefestettem, fényes volt, és rögtök ekkor készült a fotó is. Később bemattult. A festéket picike vízben oldottam, ezért fénylik.

eperineanita írta...

Szia, szeretném megkérdezni, hogy milyen festéket használsz festéshez ami vízben oldható? Köszönöm előre is.