Dávidúr szülinapjára mindenképpen kellett valami epreset is készítenem, hiszen ez volt a kívánsága. Mondjuk nem volt egyszerű augusztusban epret venni, de a tescoban találtam fél kilót 500 ft-ért. Ennek az epernek azért már nem az a finom eper íze van, így tudtam, hogy fel kell majd picit javítanom valamivel.
Külsőre az ötletadó az Magyarország tortája 2011 volt, vagyis a kecskeméti barackos kölestorta. A belseje nem olyan, és nem is használtam hozzá kölest, de nagyon szívesen ki fogom próbálni szerintem majd azt a receptet is.
Azért térjünk vissza az epres tortámhoz:
Hozzávalók:
- 1 dobos piskótalap
- 250 g krémes tehéntúró
- 1 doboz krémtúró
- 1/4 reszelt narancshéj
- 250 ml tejszínhab
- 1 cs. (25g) zselatin
- 500 g friss vagy fagyasztott eper (bár elég lett volna belőle kevesebb is, mondjuk olyan 300 g)
- 140 g cukor
- 8 g befőző cukor
- ízlés szerint eper dzsem
- kevés csokoládé
Mossuk meg, turmixoljuk le és folyamatos kevergetés mellett forraljuk fel a maradék epret. Ezután adjuk hozzá a cukorban elkevert befőzőcukrot, és forraljuk fel újra. Ezután beletehetünk ízfokozóként egy kis eper dzsemet is.
Tegyük félre hűlni.
Mikor az öntet kicsit kihűlt, elkészítjük a betöltést a tortaformába.
A Zila szilikon tortaformába helyezzük bele a fém tortakarikát, és fújjuk ki formaleválasztóval, vagy kenjük ki vékonyan olvasztott vajjal, és helyezzük egy tálcára.
A túrót a krémtúróval és a reszelt narancshéjjal keverjük jól össze, majd adjunk hozzá egy keveset az eper öntetünkből.
Öntsük hozzá a forró (felolvasztott) zselatint, és lazítsuk mindezt a felvert tejszínhabbal.
A bekevert krém állaga akkor optimális, ha kissé lágy, majdnem folyós, így könnyen felveszi a szilikonforma mintáját. A bekevert krémet töltsük az előkészített és formaleválasztó spray-vel befújt tortaformába. Ekkor fontos, hogy ügyeljünk a tömörítésre. Legbiztosabb módszer, ha kissé az asztalhoz ütögetjük.
Helyezzük a tetejére a kihűlt dobos lapot.
A tortát tegyük kb. 1 órára a mélyhűtőbe.
A mélyhűtőből kivéve egy torta alátétet helyezünk a piskóta tetejére, majd egy határozott mozdulattal megfordítjuk az egészet. Hajszárító melegével körbemelegítjük a formát, és így könnyen leválaszthatjuk a formát a tortáról.
Az üregekbe az előzőleg lefőzött eperpépet csurgatjuk.
Étcsokoládé pasztillákkal díszítjük. A félretett eperszemeket kettévágjuk, majd a csokoládék tetejére helyezzük.
A szülinapon ez a torta volt az, ami a leghamarabb elfogyott, és sokunknak nem is jutott belőle. Ügyeljünk rá, hogy a 12 szelet nagyon kevés, szükség lesz készíteni még egyet, annyira finom! :)
6 megjegyzés:
Csodaszép!
Milyen üde, vidám!
Gyönyörű...:)
Annyira gyönyörű torták kerülnek ki a kezed alól. Most volt egy kis időm, végignézegettem a blogod, hát büszke lehetsz magadra! Nagyon ügyes vagy!
Azt a LV táskát elfogadnám, de nem is kellene az igazi, csak az a torta!!!!
További kitartást kívánok ehhez a gyönyörű (és finom) szakmához!
Kedves Kricky!
Biztos, hogy jók ezek a mennyiségek? Tegnap kipróbáltam ezt a receptet, és sajnos nekem a zila formám csak félig lett, nem jövök rá, hogy mit csináltam rosszul? :-(
Üdv: Szilvi
Nagyon köszönöm mindenkinek! :)
Kedves Szilvi! utána nézek én is ennek a dolognak, mert így átolvasva nekem is kicsit kevésnek tűnik az arány... :SSS
nem is értem igazán. :(
holnap megpróbálok javítani rajta, és korrigálni a mennyiségeket a blogomban!
Megjegyzés küldése