2014. január 25., szombat

Kalocsai torta fázisfotókkal


A kalocsai tortákat már nagyon sokan megalkották. Sok mindenki kedvencének mondható az úgynevezett hímzés-utánzása marcipánból, vagy cukormasszából.

Ugye nem én találtam fel a "spanyol viaszt", nem én készítettem az első ilyen tortát, de én magam is szeretem megalkotni, ha erre van igény.

Elsőként talán Bán Mártikánál láttam hasonlót, és nagyon sok mindenki (aki nem nagyon hangoztatja, még az is) tőle kért segítséget a kalocsai tortájához. Azt szeretem M@rti blogjában, hogy mindig a történetek mélyére néz, utána olvas, és ezt meg is osztja az emberekkel.

Bejegyzéseit és a képeket megtekinthetitek IDE kattintva.

Láthattunk már csodás munkákat, mint például Kiss Ibolyka munkáit, ő például nagylelkűen felajánlott az előző évben a blog születésnapomon egy ilyen csodát.
Kép: http://krickykonyhaja.blogspot.hu/2013/01/a-beszamolo-blog-szuletesnap-es.html

Dee Hamori külföldön díjat is nyert a kalocsai mintás tortájával, de én is készítettem már kézzel festett, "büngyörgetős" verziót is.

kézzel festett tortám



Képeim megtekinthetők :ITT  és ITT.
 És még sorolhatnám...

Szóval ha csak a google-ba beírjuk hogy: kalocsai torta, egy rakás ilyet dob ki a net.

Az én verziómat most megmutatom nektek, hogy könnyebb legyen néhányótoknak elkészíteni a hasonló tortát.

Internetről leszedtem egy mintát a terítőnek:
 Kinyomtattam kétszer. Egyszer színén, másik pedig a tükörképe.


Előkészülünk.  VBegyúrjuk a K2 tortaburkoló cukormasszát.
A fehéret használjuk a terítő alapjául.

 A tükörképes nyomtatást átrajzoljuk:

 Majd óvatosan ráfordítjuk a kinyújtott fehér tortaburkolóra, ami a terítő alapja.
 A minta csakúgy látszik, mint mikor a kalocsai mintás terítőket hímzés előtt berajzolják az asszonyok. Így könnyebb a munka.

A megfestett K2 tortaburkolókat színenként a kezünkkel megformázzuk, és picike vízzel ragasztjuk a felületre.

 A virágok közti "indákat" ecsettel festhetjük meg.
 Az elkészült mintát célszerű sütőpapíron tartani, így sokkal kevesebb az esély arra, hogy letapadjon. Tegyük egy kis időre hűtőbe.
 Végül a tortán így mutat:



Köszönöm, hogy elolvastátok! (azt pedig különösen, ha meg is osztjátok)

6 megjegyzés:

M@rti írta...

Jól összefoglaltad a lényeget. Egy kezdő tortás számára ezek nélkülözhetetlen informaciók. Én is mindig "eredeti" mintát (könyvből, netről, akár" kézzelfogható" terítőről) készítek, mert nagyon fontos, hogy minél élethűbben adjuk vissza a színeket és a formákat, hisz' ha a lényeget nem tudjuk "megfogni" benne, mar nem is lesz harmonikus az osszhatas.

Garffyka írta...

Mint minden munkád, igényes és nagyon-nagyon szép!

Unknown írta...

Nagyon szep munka :) Egy kerdesem lenne, ami lehet, hogy butan hangzik, valami specialis ceruzaval kell atrajzolni a mintat, hogy latszodjon a feher alapon? koszonom a valaszt :) Andi

Unknown írta...

Szia! tényleg nagyon szép :) engem is az érdekelne, hogy milyen ceruzával rajzoltad meg?

tejszínhab írta...

Ez aztán a precizitás, nekem tuti nem lenne türelmem még a tök jó fázisfotók ellenére sem :) :P

Emi konyhája írta...

Szia! Csodálatosak a munkáid! Szeretném a sablont másolni magamnak ha nem baj?!