2012. március 21., szerda

THOMAS TORTA KÉSZÍTÉSE

Sok kisgyerek kedvence a Thomas mese. Én személy szerint oltári bénának tartom, de mikor kisebb volt a gyerek nálunk, ő is szerette nézni.
Így nem meglepő, hogy sok kisgyerek álma, hogy a kedvenc meséje legyen a tortáján.
Ebben próbálok most kis segítségre lenni.

Először is sütöttem egy 16 szeletes piskótát, majd betöltöttem krémmel. Míg a hűtőben dermedt, elkészítettem a figurákat a tortához.

Marcipánt és Unidec-et használtam. (az unidec egy marcipán helyettesítő massza, sokkal olcsóbb, de mégis finom)
Ne kérdezzétek, miért használtam keverve, talán volt még itthon már begyúrt szín, azért.
Amúgy a marcipánt figurákhoz sokkal jobb.


 Az első dolog, hogy színezzük be a marcipánt. A színezést érdemes Wilton gél étel festékkel begyúrni, különben a folyékony étel festéktől annyira meglágyul a marcipán, hogy használhatatlan lesz.A piros színű marcipánt tégla test alakúra formáljuk és késsel egyenesre vágjuk a széleit.
 A kék színből is készítünk egy kockát, de ez már kisebb legyen.
Benedvesítjük a piros marcipánnak azt a végét, ahova a kék kockát helyezzük. Vízzel tudjuk az elemeket egymáshoz ragasztani.
 Henger alakú rudat formálunk, a piros tetejére helyezzük (ezt is kis vízzel), majd a feketéből egy picikét ráragasztunk az elejére. Hagyjunk kis helyet a fejnek is az elején.
 Egy kisebb szürke hengert tapasztunk a mozdonyunk elejéhez.
 amire két kis fekete csíkot helyezünk..
 Az ujjunkkal nyomjuk egy picikét be, hogy legyen hely a fejnek.
így néz ki eddig Thomas... (tudom, tudom, nem nagyon hasonlít... :)) Most következik a fej... egy pici golyóból indulunk ki. Lehet szürkébb, mint nekem, mert eredetileg szürke a színe.
 Készítsük el a pofiját és az orrát...
 majd marcipán mintázóval mosolygó szájat... de ezt lehet egy fogvájóval is, ha nincs mintázó készletünk.
 Az Unidec hófehér, ezért a szemeknél pl azt használtam. kis golyó a fekete pupilláknak és felragasztjuk a szemöldökét... egész pofás... :)
rakjuk a helyére a fejet... oké... tudom, hogy egy kicsit csálé, de igazítsunk rajta egy kicsit... (elég nehéz így miniben nagyon jót... főleg, hogy fotózom is közben)---jó kifogás... :)

3 kis csíkot vágunk a piros színből, és a tetejére helyezzük.
 Ezután következik egy fekete tető a kék kockára, és a kis kék kémény.
 következnek a kerekek...
egy hengerből egyelő nagyságú szeleteket vágunk, majd a kezünk közt golyót formázunk, és a végén az oldalához tapasztjuk.
 Ne feledkezzünk meg az apró részletekről sem, mint a kis fekete kémény és az elején két pici pötty... a kerekek mintázatát fogvájóval mélyíthetjük.
nagyjából kész a figura...

Most pedig következzen a torta:
Egy érdekes formájú emeletes tortát mutatok, amihez nem kell külön két piskótát sütni, elég egyből elkészíteni.
A hűtőből kivéve egy éles késsel levágunk egy jókora darabot. Ez kerül majd a tetejére. Vigyázzunk, nehogy túl kis szelet legyen, hiszen akkor eldől majd.

Kenjük körbe mindkét tortát vakrémmel, és dermesszük ki a hűtőben (leggyorsabb pár percre mélyhűtőbe tenni).

Ha nincs otthon airbrush (festék szóró) készülék (miért is lenne minden háztartásban), akkor gyúrjuk be előre a kék illetve zöld színeket, amivel bevonjuk a tortát.

Én azért szeretem nagyon a festék szórómat, mert nem kell a begyúrással bajlódnom, elég, ha fehér masszával beburkolom a tortát, majd pár perc alatt színt adok nekik.

A hűtőből kivéve mindkét tortát burkoljuk külön-külön. A kisebbiket kékkel, mert az lesz az égbolt, a nagyobbikat zölddel, ami a föld lesz.
Ezután helyezzük a nagyobb torta tetejére a kisebbet.

Az apró részletek már csak rajtunk múlnak. A díszítést most én egy kedves blogger társamtól loptam, akinek nagyon szeretem a munkáit, Pixie Pie.

A két szint közötti esetleges hibákat különböző fákkal, egyebekkel el lehet tüntetni.
És íme a végeredmény:

8 megjegyzés:

haNa írta...

Wooooow! Ehhez többet nem is tudok hirtelen mondani! :))) Illetve de...kösziiiiiiii! :)) Más figurák esetleg??? ;)) És gratulálok az OKJ-s bizidhez! Ügyes vagy! :))

Kricky írta...

haNa!

köszönöm szépen!!! nagyon örülök, ha hasznos. :)) most már talán lesz egy kis időm, és készítek több ilyen bejegyzést. is. :)

haNa írta...

Csak helyeselni tudok!!! ;)))

Kricky írta...

:))

M@rti írta...

Hát ez nagyon jó ötlet volt Tőled, hogy megosztottad! Eddig azért nem csináltam Thomast, mert nem lett volna türelmem/időm arra, hogy tüzetesen megvizsgáljam.
Lehet, hogy a következő fiús tortám ilyen lesz?!?

M@rti írta...

Hát, ilyen lett (többé-kevésbé)! :-)

Anna Kovács írta...

Nagyon szep tortakat csinalsz az teny!
De azt azert had tegyem hozza, hogy egy okj-s bizonyitvannyal rendelkező, cukrasz, soha nem veheti fel a versenyt egy olyannal aki kemenyen evek gyakorlata es nem kis ido 5 ev elmelet van a hata mogott!
Ez okj-s formaban kommersz! Egy csomo mindent megse tanulnak az okj-n nem tudom hogy lehet erre az 1 evre cukrasz minositest kapni!
Bocsanat de ez a velemenyem!

Kricky írta...

Kedves Anna!
nekem is ugyan ez a véleményem. soha nem is tartottam magam teljes értékű cukrásznak. amíg a cukrászatban aktívan nem dolgozom, nem is leszek az.
én mindig hangoztatom, hogy le a kalappal a cukrászok előtt. azt is, hogy én inkább tartom magam művésznek, mint a papír által cukrásznak.