2011. július 25., hétfő

Cukrásztanfolyam/ 1. Szintvizsga

A gyakorlati szint vizsgám előtt egy hétig a cukrászdában dolgoztam. Gondoltam, most még bepótolhatom, ami elmaradt. :)
Hát rosszul gondoltam. :DDD
Az viszont tény, hogy az egy hét alatt rengeteg olyan dolog felmerült, amit nem gondoltam volna. Nagyon sokat gyakoroltam, és rengeteget tanultam!
Iszonyú nagy szerencsém van, hogy ilyen segítőkészek a "munka társaim" és a mester cukrász.
Rengeteget dolgoztam, totál kifáradtam! Őszintén mondhatom, hogy megemelem minden cukrász előtt, akik ezt végi tudják csinálni több tíz éven keresztül!
Komolyan, minden elismerésem!
Tucatjával töltöttük be a tortákat, és ez a cukrász üzem még kicsinek számít! Mi lehet egy nagyüzemben???


Feketeerdő torták

A gyakorlati szint vizsgánk elég viccesnek indult, hiszen egyetlen percet sem sütöttünk még üzemben. Ha bárki kérdezné hogyan lehetséges ez?
Mivel a tanfolyam olyan, hogy nincs tan műhely, csak a cukrászdában gyakorolhatunk, hát így. :D
Gondolhatjátok, hogy a cukrászdában nem engedik, hogy használjam a több milliós sütőt!

A vizsgára a délelőtti csapattal Komáromban gyűltünk össze, és én vittem az "osztály társaimat" Budapestre, a vizsga színhelyére.
Olyan volt az egész, mint egy jó kis kirándulás! hihetetlen jókat röhögtünk, régen éreztem magam ilyen jól! :)
mindenki jó nagy csomagokkal indult, mert már előrebocsátották, hogy a műhely nagyon szegényes felszerelések terén. :) Azt csak remélni tudtuk, hogy sütő lesz, hiszen még a keverő tálat is vinnünk kellett. :DDD

Megérkeztünk, átöltöztünk és kihúztuk a tételeket. Én Eszterházy tortát és Néró tea süteményt húztam.

A vizsgánk természetes, hogy bakival kezdődött! Ketten már előnyben voltak bekevert piskótákkal, és rögtön zuhanhattak is a hátrányba, hiszen kb. 2 perc alatt szénné égett a piskótájuk. Elromlott a sütő... :D 
Kínunkban csak nevettünk már mindenen. Főleg magunkon!

Nem volt már az sem meglepő, hogy szinte semmit nem úgy kellett csinálnunk, mint ahogy azt a "könyvünkben" tanultuk. Szegény tanárt percenként kérdezgettük. :)

Az Eszterházy receptet és a Néróét most leírom, hátha jól jön valakinek.
22cm-es, 12 szeletes tortához:
  • 8 tojás fehérje
  • 16 dkg cukor
  • 14 dkg darált dió
  • 12 dkg liszt
A fehérjét a cukorral kemény habbá verjük. A lisztet a darált dióval összekeverjük, majd hozzáforgatjuk óvatosan a tojás fehérje habhoz.
A sütő lemezt kikenjük olajjal, és liszttel megszórjuk, egyenletesen eloszlatjuk. A tortakarikát ráhelyezzük, így megjelölve a helyét. Így kenjük el a tésztát, majd kisütjük a lapokat 180 °C-os sütőben.
Mikor megsültek a lapok, rögtön vágjunk alájuk.

Krém:
Készítsünk 0,5 l tejből, 3 tojásból, 9 dkg cukorból és 7 dkg vaníliás krémporból sárga krémet. Hűtsük ki, majd szitán passzírozzuk át. Ehhez keverjünk egy kis Brandy-t, és egy fél narancs héját reszeljük hozzá.
Növényi tejszínnel keverjük össze, és ezzel töltsük meg a lapokat.
Az utolsó, 6. lap tetejét nem kell lekenni, csak a torta oldalát.
Fehér fondánnal kenjük le a felső lapot, majd gyorsan spicceljünk ár csokiból csíkokat, és mielőtt megszáradna, fogvájóval, vagy késsel húzzunk bele csíkokat.
A tort szélét szeletelt mandulával díszítjük.

A vizsgán a fondán olyan baromi sűrű volt, hogy kb. 1 mp alatt megdermedt. "csodaszép" lett a vizsga munkám... :S

Én itthon is készítettem már Eszterházyt, de teljesen más arányokkal. Sokkal több diót tettem bele, és kimaradt a brandy, meg a narancs héj. Ami egyébként kifejezetten jót tett a krémnek! tehát legközelebb beleteszem!

Szóval a tésztába kicsit több dió jobb. Az én tészta receptem ilyen:
10 db tojás fehérje
30 dkg porcukor
33 dkg darált dió
2 dkg liszt
amit INNEN szereztem.

És otthoni tortám képe kicsit szebb lett, mivel nem fondánnal, hanem fehér csokival dolgoztam.


A Néró tea sütemény viszont kifejezetten finom lett!

A recept:
  • 1 kg liszt
  • 60 dkg margarin
  • 60 dkg porcukor
  • 20 tojás sárgája
  • reszelt citrom héj
  • barack íz
  • kevés olvasztott csokoládé
A margarint a por cukorral habosra keverjük, majd egyenként hozzákeverjük a tojás sárgákat és végül a reszelt citrom héjat. Keverjük megfelelő állagúra robot géppel.
Ezután apránként öntsük hozzá a lisztet.
Hab zsákba téve sütő papírral fedett sütőlemezre nyomjunk picike halmokat.
160°C-on süssük őket készre.
Rengeteg lett belőle! Ha jót akartok, ennek csak a felét készítitek. :))
Mikor kihűlt, barack ízzel összeragasztjuk őket, és olvasztott csokit csurgatunk a tetejükre.

És íme a vizsga munkám:

A többiek munkáit is lefotóztam. Egyik kedvencem a képviselő fánk, csodásra sikerül!




 Összegezve, nagyon boldog vagyok, hiszen az értékelés alapján 5-ösre vizsgáztam. :)))
Egyre közelebb vagyok ahhoz, hogy cukrász legyek!

16 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia Kricky! Véletlenül bukkantam a blogodra és nagyon tetszik!! :) Különösen a cukrász tanfolyamos élményeid tetszenek, én is gondolkodom a cukrászságon. Melyik cég tanfolyamára jársz? Szerinted van, ahol jobb a helyzet?
A receptek szuperek, és a fázisfotók nagy bátorságot adnak az embernek, hogy neki merjen állni! Csak így tovább!

Mary írta...

Gratulálok a vizsgádhoz! Csak így tovább! :)

Pixie Pie írta...

Tök jó a beszámoló! Sose gondoltam, hogy ezt az izét Néró teasüteménynek hívják, de azt hiszem még most sem késő. :D Az islereket máris megkívántam, süthetnél nekem is! ;) Itt is gratulálok mégegyszer!

Katucikonyha, írta...

Gratulálok, nagyon ügyes vagy! Én mindenképp az otthoni tortára szavazok, a recept is jó és nagyon gusztusos. Nagyon ügyes vagy és élvezzük a beszámolókat!

Zsuzsanna írta...

A Nero-csókot mentettem, köszönöm!

Zsuzsanna írta...

A Nero-csók receptjét mentettem, köszönöm!
További sok sikert!

Desszertke írta...

Itt is gratulálok.Nem is volt kérdés,hogy ötösre vizsgázol majd :)))
Érdekes volt a beszámolód.Ezt a Néró teasütit én is mentettem,csípjük nagyon.

Marika írta...

Gratulálok a vizsga eredményedhez! Szerintem is le a kalapokkal az összes cukrász előtt! Persze előtted is! Nagyon szépek a tortáid! Szerintem a vizsgán készült eszterházyd azért is lett olyan, amilyen, mert vizsga volt, ahol sok szempár figyelt, s teljesíteni kellett! :) Az otthoni csodálatos! Mégegyszer GRATULA!!!!!!!

Timi írta...

Ügyes vagy, szuper jól néznek ki a sütik! Mindig, ha a blogod olvasom kényszert érzek a sütésre :)))

Timi írta...

Nagyon ügyes vagy, szuper jól néznek ki a sütik! Mindig, ha a blogod olvasom kényszert érzek, hogy süssek valamit :)))

Ildyco írta...

Szívből gratulálok, büszke lehetsz magadra :)

Biró Anikó írta...

Nagyon ügyes vagy,gratulálok....csak igy tovább:)

Bianka írta...

Nagyon jó hangulatú munka lehetett

Biró Anikó írta...

Van egy meglepim kérlek nézz be hozzám..:)

Kricky írta...

Kedves Névtelen!

lehet, h máshol jobb a helyzet. én az Oktáv/oktatóház kft-hez járok.
köszönöm a kedves szavaidat!

Mindenkinek nagyon-nagyon köszönöm a kedves szavakat!!!!!

pusziii!

Unknown írta...

Szia a Fondánt kevés vízzel lehet hígítani és akkor jó ha csípős meleg de nem forró legkönnyebben ezt az ajkaddal vagy az ujjadnál a körömágy részen érezheted hiszen ott vékony a bőr, és érzékeny.De lehet hogy mostanra már ezt tudod csak gondoltam ha nem adok egy tippet! 3éve végeztem mint cukrász és szakmában dolgozom ;)