2011. április 19., kedd

Fitness torta

Nem csak a külseje, a belseje is fitneszes lett (a burkolatot és a figurát kivéve).

Kifejezetten finomra sikerült a piskóta! Puha, és nagyon egészséges!

Alapjában véve a mindig megszokottat használtam, azzal a különbséggel, hogy most teljes kiőrlésű lisztből tettem hozzá, és kristálycukor helyett barna cukrot használtam.



Piskótához hozzávalók:
  • 6 tojás
  • 20 dkg barna cukor
  • 1 dl olaj
  • 1 dl tej
  • 15 dkg liszt
  • 10 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 1 cs. sütőpor (elhagyható)
A sütőt előmelegítjük 170 °C-ra.
A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét habbá verjük. A sárgákat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáöntjük a tejet és az olajat. Beleszitáljuk a lisztet. Ez igazából csak azért lényeges, hogy átszellőzzön a liszt, ha esetleg össze lenne csomósodva. És persze, ha lenn benne valami nem oda illő, akkor az ne kerüljön a tésztánkba.
Mivel teljes kiőrlésű lisztet is használunk, az átszitálás után a maradék rostokat simán öntsük csak bele a tálunkba a többi hozzávalóhoz.

Kézi habverővel (erősebb fajtával) vagy kézi robotgéppel simára keverjük a tésztánkat. Mondjuk én egy kanállal is simára tudom keverni jó erősen... de ez nem mérvadó, mert néha úgy kutyulok, mint valami állat... :DDD

Majd a keményre vert tojásfehérje habot (nem szabad túl keményre, törősre verni) óvatosan hozzá keverjük.
Sütőpapírral kibélelt tepsiben, vagy tortaformában megsütjük. 
Sütésnél figyelem!
Légkeverés nélkül süssük a piskótánkat, mert hamar megéghet! Kb. 10 perc elteltével le szoktam venni a hőfokot 160°C-ra.
Mikor megsült a piskótánk, fordítsuk fejre egy sütőpapírral leterített nagy tepsire, és ne húzzuk le róla a sütőpapírt. Tortaformát is csak azután távolítsuk el, miután teljesen kihűlt. (ezt a suliban tanultam)
Néha meg szokták szórni a sütőpapír felületét liszttel, vagy édesmorzsával, hogy ne tapadjon le a fejre fordított piskóta. Én ezt mindig kihagyom.

Túrós-tejszínes töltelék cukor nélkül:

Hozzávalók:
  • 0,5 kg sovány túró
  • 200 ml állati tejszín lehűtve
  • méz
  • Canderel
  • 1 citrom reszelt héja
Arányokat nagyon nem írok, mert mindenkinek szája ízére bízom az édesítést.
A túrót áttörjük szitán, vagy turmixgéppel összetörjük (én ezt a változatot az ujjam elvágása után hanyagolni szoktam, maradok a szitánál).
A citromot megmossuk, megtöröljük, és hozzá reszeljük a héját a túróhoz. Mézet csurgatunk bele, esetleg még tehetünk bele Canderel-t.
Én csak azért tettem bele, mert kevés mézem volt itthon. Amúgy csak simán mézzel is nagyon finom.
Mindezt jól összekeverjük és a habbá vert tejszínt beleforgatjuk. A jobb tartás végett pici zselatint, vagy zselatin fixet adhatunk hozzá. De természetesen ez is elhagyható, ha teljesen egészséges krémet szeretnénk.

A torta külsejét festékszóróval fújtam meg. Természetes ételszínezéket (céklaport) használtam.

5 megjegyzés:

Judit írta...

De király!!! Nem lehetne a egy olyan bejegyzést, amiben lépésről lépésre bemutatod az ember figura elkészítését? Az nagyon jó lenne :-))

M@rti írta...

Helló! Ez is szuper lett! Egyébként hogy csinálod, hogy szinte naponta van egy újabb tortád, és még csak otthon sem vagy?! Távirányítással?
Kukkants be hozzám egy játék erejéig!

Dia és a konyha írta...

Nézz be hozzám, van egy kis meglepetésem! :)

Császár Erus írta...

Hozzám is nézzél be, nálam is vár egy meglepi!

Kricky írta...

Fahe-cafe!

megpróbálok olyan bejegyzést is közzé tenni a következőkben! :) köszi az ötletet!

M@rti!
távirányítóban sajnos az elem lemerült. kénytelen vagyok saját magam csinálni. amúgy a bejegyzéseim nincsenek egyenesen arányban az elkészített tortáim idejével. ;)
Dia! köszi!!!!
Erus!

neked is nagyon köszönöm!!!