2010. november 22., hétfő

Süni torta fázisfotókkalEgy süni tortát sokféleképpen el lehet készíteni. Láttam már jó pár gyönyörűségeset az interneten.
Mivel egy kislánynak készítettem a születésnapjára, így azt gondoltam, hogy olyan mesefigurás arcot varázsolok neki, az illene hozzá.

A végeredmény számomra inkább vicces, mintsem jó lett, de ne ugorjunk ennyire előre.

Megpróbálok másoknak is segíteni ezzel a fotósorozattal, hátha másnak is egy sünike az álma. Én ugyan festékszóró pisztolyt használtam hozzá, de természetesen előre begyúrt színekkel is nagyon jól el lehet készíteni.

Ezért is szeretem a festékszóró pisztolyomat, mert egy sima, fehér borítást pillanatok alatt le lehet fújni a kívánt színre. Az időspórolásnál már csak a kevesebb ételfesték mennyisége a kecsegtetőbb.

Egy szögletes tepsiben, 6 tojásból megsütöttem a szokásos olajos-tejes piskótámat. Miután kihűlt, tejbegrízes-túrós töltelékkel megtöltöttem, egy réteg őszibarack befőttből készült krémet kentem rá, és a maradék őszibarack darabokat szeleteltem közé.

Hagytam pár órát dermedni, és csak ezután faragtam le az oldalát. Ezt én úgy szoktam csinálni, hogy vékonyan késsel belekarcolom a körülbelüli formát, majd mikor azt megfelelőnek látom, lefaragom.
A lepotyogott részeket csak simán egy masszává gyúrtam és adtam hozzá egy kicsit a megmaradt krémből.
Ebből egy domború hátat formáztam a piskóta tetejére.
Bekentem vajkrémmel, majd hagytam dermedni a hűtőben.

Fondantból kis hurkákat sodortam, majd a szem és orr részét megformáltam. (tudom, tudom, ebben a formában elég bénán néz ki)

Bevontam unidec-el. Szépen, kézzel elsimítottam a felületet. Picike kis masszából gyurmázhatunk neki lábacskákat, amit a testhez vízzel rögzítünk.
Erre a fehér részre került egy vékonyabb szintén fehér réteg, ami a hátán a tüskéket alkotta. Azért tettem rá még egy réteget, mert ollóval készítettem a tüskéket. Ha simán az alatta való réteget vagdostam volna be, félő lett volna, hogy annyira átvágom, hogy kilátszik alatta a vajkrém. Dupla réteggel viszont az esély erre sokkal kisebb.
Ha nincs festékszórónk, akkor azt ajánlom, hogy a hátán a tüskés részt előre begyúrt barna vagy szürke színnel takarjuk be, vékonyan. Nem kell túl vastagra nyújtani már a fondantot, mert akkor nagyon tömény lenne a végeredmény.
A képen jól látható, hogy előzőleg már lefújtam a fejét a megfelelő színűre, majd erre került a fehér réteg, amit ollóval vagdosok tüskékké.


A végén lefújtam az egész hátat barnára. A szemeket, orrot megformáztam, picike vízzel ragasztottam a helyére.
A tetejére az alma-marcipánt két fogvájóval rögzítettem.

7 megjegyzés:

Cakeni írta...

Nagyon szuper lett a végeredmény.
Azt megkérdezném hogy milyen festék kell a szórópisztolyba,valami szpéci festék ?vagy higitod a gél festéket?
Nekem is van szorópisztolyom de még nem festettem vele soha tortát,nagyon kiprobálnám már:)

haNa írta...

Érdekes volt a folyamat és szerintem nagyon aranyos süni lett a végeredmény! A teljesen fehér pontnál még szemek és orr nélkül, nem tudtam elhessegetni a gondolatot, hogy olyan mint egy kis fehér fóka bébi. Érdekes volt innetől figyelemmel kísérni, hogy hogyan lesz ebből tényleg süni! Gratulálok, szép lett! :)))

Pixie Pie írta...

Aranyos lett nagyon! :)

Mamesz írta...

Megint szuperáltál!!!!!!!!!
Mielőtt festetted volna én még vakondnak is el tudnám képzelni ezt a formát. Nézz csak rá a fehér tortára látod benne a vakondot?
1 alapból többféle tortát is készíthetsz. :-)

Ó most olvasom hogy haNa fókabébit látott benne.... Lehet neki van igaza mert Töki is annak látta :-))))))

Ms. Poppy írta...

Őrület, hogy micsoda meseszép dolgokat alkotsz! Órákig tudnék nálad bámészkodni, és a szám tátva lenne végig, az tuti.:)
A sünid nagyon édi lett. Így leírva sokkal egyszerűbbnek tűnik, mint amilyen valójában lehetett az elkészítése.

Kricky írta...

Most nézem csak, hogy kimaradtak a válaszaim ebből a posztból. Elnézést érte...
Cakeni!
én sőreginél vásárolt, festékszóróba való ételfestéket használok, de a por festéket is fel lehet higítani hozzá.
Mire használod a festékszóródat?

haNa!
köszönöm, ezért is szeretem lefotózni a munkamenetet. Van, hogy még én sem látom, hogyan fog kialakulni belőle az, amit szeretnék. :)
Pixie!
köszi!
Mamesz!
köszi. :) a vakondtól kezdve én mindent láttam belőle... aztán ez lett. :D
Ms. Poppy!
köszönöm szépen a kedves szavakat. Nem olyan nehéz ám. :) szerintem hamar belejönne bárki, ha próbálná. :)

Zsuzsi írta...

Szia Kricky!
De örülök, hogy rátaláltam nálad a sünikére!
Pont sündisznócskát kell készítenem az ovicsoportba, és azon agyaltam hogyan tüskézzem fel. Nagyon jó az ötlet!