2012. augusztus 30., csütörtök

Freddy Krueger torta / avagy rémálom az én konyhámban

Egy igencsak fura tortát készítettem nem régen. Ilyenkor bizony el lehet gondolkozni a készítő (és a tortát kérő) elme állapotán ugye.

Vállalom, nem vagyok egy mindennapi cukrász. Jó... egy őrült vagyok a szó jó értelmében.

Már jó pár hónapja, hogy volt egy játék, amit meghirdettem itt a blogomon és a facebookon is.

Lényege az volt, hogy megkérdeztem TI milyen tortát látnátok tőlem szívesen. A legjobban nekem tetszőt pedig elkészítem ajándékba annak, aki kiötlötte.

Az egyik nyertes pedig Hargitai Hajnalka volt, aki Freddy Krueger-t írt. Tudjátok, rémálom az Elm utcában (nem tudom amúgy, hogy létezik -e Elm utca igaziból, de kíváncsi lennék rá).

Régen sokat néztem azt a filmet, mert nagyon szeretem a horrort. :) (ebből is látszik, hogy elvetemült vagyok)
Nos, bevallom őszintén, hogy mikor a torta készítése előtt bele-belenéztem a filmbe, a fotókat böngésztem a google-n, megrettentem. Nem értetettem, hogyan tudtam ilyen félelmeteset nézni.
Bizonyára a két kisgyerek teszi, és mert időközben anya lettem... milyen fura.

Nos, a netet böngészve első körben leszedtem jó pár képet. (google.hu: Freddy krueger )

Ezeket elmentettem, és róluk mintáztam a tortát.



A gondolatom az volt, hogy Freddy a földből kibújva grimaszol és persze a félelmetes kesztyűje elengedhetetlenül kötelező!

A tortát végül kalap nélkül készítettem el. Pedig a kalap nagyon hiányzik nekem a fejéről, de sajnos megfelelő idő híján nem tudtam kiszárítani. Mert a pereme mindenképpen úgy jó, ha nem "lefittyen, hanem áll... ezért azt sajnos kihagytam.


Jó sok fázis fotót készítettem, hátha valaki kedvet kap az elkészítéshez! :))) (nem nagyon hiszem)
lesütöttem a piskótát és megtöltöttem tejszínes csoki krémmel


a betöltött tortából kivágtam egy darabot, amiből megformáltam a "fejet" és a kart

ezt a torta tetejére helyeztem emeletként.


Bekentem vaj krémmel a "fejet"



majd lekentem vaj krémmel az egész tortát is...








A vaj krémmel bevont tortát betettem hűtőbe, majd mikor megkeményedett a vaj krém, bevontam K2-vel a egészet.
A fej részt külön készítettem el.


 A torta nagy része földet imitál. Ezért szükség volt rá, hogy egy kis rusztikus megjelenést kölcsönözzek neki. Egy durvább fém kiszúróval össze-vissza nyomkodtam. Ilyen lett az eredmény:

Majd fekete airbrush festékkel halványan, kicsit messzebbről lefújtam:


Ezután jött egy barna réteg, hogy föld színe legyen. Nem baj, ha a "kart" is megfújjuk, hiszen jön majd arra még egy réteg burkoló anyag majd.


Célszerű fújás előtt sütő papír csíkokat vágni. ezeket a torta és az arany tálca közé tenni, hogy az arany tálca ne legyen festékes. (sajnos én ezt kihagytam)
A kéz résznél ki kellett pótolni kicsit K2-vel, mert rövidek lettek az ujjak.


Egy műbőr anyagot belenyújtottam egy kisebb adag K2-be. Ettől bőr hatása lett, ami a kesztyűje mintázatát adta.


 Csak a kézfejét burkoltam be vele. a többit levágtam késsel. Halvány barna színt adtam neki. (barnához tegyünk egy kis sárga festéket)

 Ezután elkészítettem a varrást a kesztyűn marcipán mintázóval:

Egy kis marcipánt kivágtam, és lefújtam arany színűre. Ezt felhelyeztem a kesztyű tetejére, mintha fémből volna. Csavar nyomokat egy toll vázával nyomtam bele.
A karmokat nagyon elbénáztam. erre érdemes időd szánni inkább.
Nem volt időm kiszárítani őket, ezért egyáltalán nem volt tartásuk. Utolső próbálkozásként tettem bele virágdrótot... nem sokat segített.... :(


Az szürke karmokat ezüst airbrush festékkel fújtam le.
Felhelyeztem a karmokat a kesztyűre.
Ezután készítettem el a tipikus fekete-piros ruhát.
Fekete és piros marcipánt kinyújtottam, majd felcsíkoztam és egymás mögé tettem őket.
Ha csak simán így próbálunk nyújtani még rajta (amit én is megpróbáltam persze) simán szét jönnek a csíkok egymástól. Azért, hogy összeragadjanak, és tényleg pulcsi legyen belőlük, szükség van egy vékony réteg kinyújtott marcipánra a csíkok alá.
Ekkor már nyugodtan rámehetünk nyújtó fával. (jaaaaaj, most nehogy ráálljon valaki tényleg nyújtó fával a kezében!)
Szóval nyújtunk rajta kicsit és mehet a burkolás. Az alatta levő réteget vékonyan kenjük be vízzel, hogy rátapadjon a burkolás.

Figyeljünk arra, hogy gyűrött legyen, mintha igazi lenne!

a szakadást én egyszerűen egy szikével végeztem. néhány helyen elvágtam, majd elszakítottam.
Következhet a fej...

A burkolás alá kis K2-t helyezünk, megformálva a szájat, szem gödröt...
tudom, tudom, nagyon hülyén néz ez így most ki....




Ezután egy piros vékonyka réteg K2-vel vontam be a fejet.
Marcipán csíkokból formáztam meg az égett bőr hatását. Legvégén pedig lefújtam airbrush-al. Végezetül lakk étel spray-vel adtam neki undorító csillogást.


Mikor ez készen lett, két szívó szálat nyomtam a nagy tortába a fej részhez, hogy kibírja az utat Budapestig. (nehogy elveszítse a fejét Freddy)
És ráhelyeztem a fejét.

Hűtőben csücsülve.... riadt tekintettel...



Csak hogy ne legyek maradéktalanul elégedett, megosztom veletek is a hibákat:

A szemek túl nagyon az archoz viszonyítva. legközelebb erre mindenképpen figyelnem kell! és a legnagyobb baki, amit valószínűleg senki nem venne észre...

Freddy nem bal, hanem jobb kezes volt a filmben... :)

Ünnepelt állítólag nagyon örült neki. Remélem, elfogyasztották jó étvággyal... :)))

10 megjegyzés:

Bogi írta...

Szia. Ez fantasztikus lett! Horrorisztikusan finom lehetett!:-)

Erzsébet " Lizi írta...

Úristen Kricky!!!Ez nagyon állat lett!
Komolyan mondom oszkár díjat érdemelsz,magasfokú tortaművészet amit csinálsz!Meghajolok a tehetséged előtt.

Millye írta...

Csúúúúúcs szuper :) ismét nagyot alkottál! :) Egy ilyen torta után az önbizalmam a béka feneke alatt :D Most jön az hogy: az én tortáim sehol sincsenek a tieidhez!

Judyt írta...

Hát asszem van még hova fejlődnöm :) Amúgy a kalap nekem is hiányzik, kár,hogy nem volt rá idő, de a műved értékéből szerintem ez semmit nem von le (engem persze a kéz sem tévesztett meg ;)).

Én anno a csavarhúzógyártásnál szórakoztam hurkapálcával (aköré építettem az unidecet), de tökjó ötlet ez a drót belenyomás is :)

M@rti írta...

Irtózatosan jó lett!

Köszönjük a fázisfotókat, rögtön kedvet kaptunk mindahányan az elkészítéséhez! :-)
...már csak az a gond, hogy nem sokan mernek ilyent rendelni! (Fogjuk csak a megrendelőkre, hogy ötlettelenek!)

Komolyra fordítva a szót: aki eddig álmodozott arról, hogy ilyesmit fog készíteni, ezt látva biztosan nem fog nekiállni! ;-)

Névtelen írta...

Szia Kricky,

Nagyon szépen köszönöm a tortát, végül én kaptam. Szerintem tökéletes lett, és ne foglalkozz minden féle bal vagy jobb kezekkel.
A torta isteni volt, köszönöm mégegyszer az elkészítést, és persze a kiötlőnek (Hargitai Hajnalka) a meglepetést.

Üdv.

AZ IGAZI FREDDY

Kricky írta...

Bogi!

köszi szépen!

Lizi!
nagyon-nagyon aranyos vagy az édes túlzásaiddal! :))) köszönöm!

Millye!
köszönöm szépen! ne mond ilyet!!!! néha sokkal nehezebb egy csodálatos, virágos tortát szépen, precízen elkészíteni, mint egy ilyet!!! hidd el! és a te munkáid igazán csodásak!

Judyt!
ugye hogy hiányzik a kalap??? :) mondtam én (is)
örülök, ha tudok egy-két tippet adni. :)

M@rti!

köszi!!! épp azért kell nekiállni egy ilyennek, mert a képekből látszik, hogy nem is nagy durranás! :)

Kedves Igazi Freddy! :)))

nagyon örülök, hogy írtál, és hogy tetszett a torta! :))) Nagyon jól esik a pozitív visszajelzés!

Hamucipóka írta...

Döbbenet....!
És igazat kell adjak M@rtinak! Ezek után mit akarok én? Hagyjuk máááááár!
Konkrétan nem találok rá szavakat! Egy dolog rejtély maradt a számomra. Hogy a francba csináltál ilyen élethű szemeket?

Tímea Hajdú írta...

Kedves Kricky!

Gyönyörű tortáid vannak. Én most gondolkodom a képzésen. Októberben indulna ugyanúgy az oktatóház szervezésében. Eszközöket biztosítanak vagy be kell majd ruházni a tanfolyam alatt? A tanfolyam költségén kívül kellett még fizetned? Melyik cukrászdában voltál gyakorlaton? Volt ahonnan elküldtek? Nemrég költöztem Győrbe remélem sikerül majd gyakorlati helyet találnom. Hány vizsgátok volt? A havi egy elmélet és a magadnak intézett gyakorlat mellett kellett még bemenned valamiért? Én munka mellett végezném (napközis tanító). Ne haragudj, hogy így letámadtalak a sok kérdéssel. Nagyon szeretnék képzett cukrász lenni.
Előre is köszönöm a válaszaid.

Timi

Kricky írta...

kedves Tímea!

küldj kérlek, egy e-mailt és válaszolok a kérdéseire!

krickykonyhaja@gmail.com