2010. február 1., hétfő

Rózsaszín MM fondant torta



Eltelt jó sok idő, és ilyen hanyag módon csak most sikerült eljutnom a gépig, hogy írjak a blogomba.

Remélem, a nagyobbik fiunk végre mehet holnap óvodába 4 hét után, így talán lesz több időm írni is.
Készítettem egy tortát tegnap azzal a céllal, hogy elküldöm a sógor nőmnek virtuálisan a szülinapjára, de édesanyám lebeszélt róla, mondván milyen az, hogy itt van, milyen fincsi, majd mi meg jól megesszük... hm... van benne valami. :)
szóval azért elkészítettem, és nagy mellénnyel meg szerettem volna mutatni az én drága édesanyámnak, hogy milyen ügyes lánya van, saját kezűleg elkészíti a fondantot, amivel szépen bevonja a tortát. Már magam előtt láttam, amit díjat kapok érte, anyu pedig éljenez, milyen szuper is vagyok.
Nem így lett. :(

A torta díszítést és dekorálást akkor kezdtem el, mikor megtaláltam Margit2 honlapján Edit torta suliját.
Teljes extázisba kerültem, éjszakába nyúlóan olvasgattam, nézegettem a videókat.
Az oldalán egyébként nagyon jó nyújtható fondant receptek vannak, én is onnan próbálkoztam,
és egész szépen sikerült. Ki is kísérleteztem egy saját receptet, amit később le is fogok majd írni.

Azonban tegnap elkészítettem életem legbénább fondantját! nem a saját receptem alapján csináltam, már én sem tudom, mit tettem bele, mert annyira kapkodtam. A zselatin helyett raktam bele tortazselét, mondván az is ugyan olyan jó lesz. Persze hogy nem! A porcukor 1 kg helyett fél kiló volt, így az arányok sem voltak azok, amik kellettek volna, hogy legyenek. Szóval lett egy olyan masszám, ami szakadt, porlott, minden ami kell. Teljesen használhatatlan volt, ment is a kukába. nagyon sajnáltam, de nem lehetett feljavítani.
Edit torta sulijában tanultam, hogy létezik olyan, hogy a boltban vásárolt Marschmallow-t(pillecukor, az a habcukorka) mikróban felolvasztjuk, átszitált porcukorhoz adjuk, összegyúrjuk margarinos kézzel, és állni hagyjuk kicsit. Ezzel lehet tortát bevonni, nagyon szépen. Így ez a változat maradt, ezzel vontam be a tortámat. Persze anyukám már ezt nem láthatta, csak a bénázásomat, hogy a másikkal nem sikerül. Pedig úgy megmutattam volna neki!

A díszítést igencsak különlegesre akartam venni. A mézeskalácsokhoz használatos írókával (1 tojásfehérje, 20-25 dkg Porckor átszitálva, 10 percig felverve) készítettem szíveket rá.
Sütő papírra rajzoltam a mintát, majd egy éjszakán át hagytam megszáradni. Reggel simán óvatosan le lehetett szedni egészben a szíveket. nagyon szép dekoráció, és nem is nagyon nehéz.

Ez a tortám vanília pudinggal lett töltve. Nem veszek már bolti pudingot, hiszen az otthoni kukorica keményítő olcsóbb (400 gramm kb. 360 Ft), és abból is elkészíthető a puding. Amúgy is az összetevőkben pont ez szerepel. Én a keményítőhöz vaníliás cukrot, és kristálycukrot tettem. Fél liter tejjel összekevertem, majd a mikróban 2x 3 percig főztem kicsit megkavarva. Így nem kell a tűzhelynél állnom, miközben főzöm a pudingot, és oda sem tud égni.
Tudom, hogy sokan ellenzik a mikrót, de én szeretem.

Szóval, így készült ez a tortám. Nehezen, de a végeredmény nem is lett olyan rossz. Szerintem. :)

2 megjegyzés:

margit2 írta...

Ügyesen belejöttél a torta készítésébe! :-)

Kricky írta...

Margitka!

köszönöm szépen!!! :)