Oldalak

2011. július 31., vasárnap

Már csak 1 hét van a rendezvényig...

Már csak 1 hét van a rendezvényig! :) 
 
 TORTA DEKOR ÉS CUKOR SHOW

2011 Augusztus 7, vasárnap 11.00-20:00-ig

Helyszín: Komárom -Koppánymonostor
Fenyves Tábor

Programok:

11:00-12:30: Drótos cukorvirág bemutató (Földi Lenke) http://lenke-torta.lapunk.hu/
                  
12:30-14:00: Karamell bemutató húzott cukorból (Németh Zoltán /Némó) http://karamell.lapunk.hu/
                        
14:00-15:30: Airbrush bemutató, formatorták festése airbrsh technikával (Kiss-Podmaniczky Krisztina /Kricky) http://krickykonyhaja.blogspot.com/                   

16:00-tól: Bográcsozás

A helyszínen lesznek bloggerek által készített finomságok, melyeket etikettel és recepttel ellátva tálalunk a közönségnek! :)
A bemutatót zárt helyiségben tartjuk!

A rendezvény ingyenes

Részvétei feltételek:
Kizárólag előre kitöltött jelentkezési lappal:

http://podifilm.com/cukorshow 

Támogatók: Csokonai Művelődési Központ, Komfront Kft.

Egy kis kedvcsináló videó a blog szülinapomról, ahol sznitén bemutatóztunk:

2011. július 30., szombat

Ma van a szülinapooom-pom-pom-pom!

A fotóért köszönet Pixie Pie-nak

 Ma, azaz július 30-án, 33 évvel ezelőtt születtem meg.
Pici, fekete hajú kislányként, 3100 grammal jöttem világra. Édesanyámék nem számítottak rám, de én minden akadályt legyőzve, minden dolog ellenére megfogantam!
Remélem, ezzel nem húztam át mások számítását, és nem túl sok ember életét keserítettem meg eddigi életem során. ;)

A bátyám és köztem csak másfél év van, ami azt jelenti, hogy nem lehetett túl könnyű anyukámnak. Ő óvott, nevelt mindkettőnket, és ezért végtelenül hálás vagyok neki. Most már kétgyermekes anyukaként fel tudom mérni, milyen jó is két pici gyerekkel főzni, háztartást vezetni és satöbbi... :))
Édesanyám egy csodálatos ember, akit mindenkinél jobban szeretek!!!

És a bátyám.... vele földöntúli testvéri szeretet köt minket össze, ami rettentő sokat jelent nekem!

Ez alatt a 33 évem alatt rengeteg dolog történt velem. Megtanultam már 3 évesen szerelmesnek lenni, tiniként kikészíteni anyukámat, majd túl lenni egy nagy szerelmen, végül megtalálni a boldogságot, két csodás gyermeket szülni.

Igazán szerencsésnek mondhatom magam, hiszen a családomon kívül, a facebook-os oldalamon 67 ismerősöm kívánt nekem Boldog születésnapot! Meghatódom, hogy ennyien gondoltak rám... vagy csak figyelmeztette őket a fb. :)))

És még egy csodás dolog abban, hogy megtaláltam a munkában a jövőmet, -vagyis a tortázást-, hogy ezáltal rengeteg új barátságra tettem szert. Többek között tortás barátaim lettek, akik közül néhányra igazán felnézek.

És eljött a mai nap... biztosan sokan kíváncsiak vagytok, hogy milyen tortám lett. :))

Férjem meglepetést szerzett nekem, hiszen a hátam mögött szervezkedett, és megkért valakit, hogy készítsen nekem tortát.

Ez a valaki nem más, mint Pixie Pie!!!
Tortáiból már nagyon-nagyon rég óta szerettem volna megkóstolni egy falatot legalább!

És végre eljött az alkalom, hogy személyre szóló, csodás tortát kaphattam!
Annyira örültem, hogy láthatom egy tortáját személyesen is. Hát még megkóstolni milyen jó volt!!! :) Kb. fél óra alatt elpusztíottuk a felét! :)))

Sajnos csak telefonnal készítettem képeket a tortáról. Annyira izgatott voltam, hogy együtt a tortával nem is készült kép...

A tortán én vagyok megformálva, amint az egyik kezemben habverő, a másikban pedig egy airbrush pisztoly van. :DDD azt már ne kérdezzétek, miért vagyok ninja.... :DDD


Köszönöm, aki gondolt rám, és köszönöm a csodás meglepetést!

2011. július 25., hétfő

Cukrásztanfolyam/ 1. Szintvizsga

A gyakorlati szint vizsgám előtt egy hétig a cukrászdában dolgoztam. Gondoltam, most még bepótolhatom, ami elmaradt. :)
Hát rosszul gondoltam. :DDD
Az viszont tény, hogy az egy hét alatt rengeteg olyan dolog felmerült, amit nem gondoltam volna. Nagyon sokat gyakoroltam, és rengeteget tanultam!
Iszonyú nagy szerencsém van, hogy ilyen segítőkészek a "munka társaim" és a mester cukrász.
Rengeteget dolgoztam, totál kifáradtam! Őszintén mondhatom, hogy megemelem minden cukrász előtt, akik ezt végi tudják csinálni több tíz éven keresztül!
Komolyan, minden elismerésem!
Tucatjával töltöttük be a tortákat, és ez a cukrász üzem még kicsinek számít! Mi lehet egy nagyüzemben???


Feketeerdő torták

A gyakorlati szint vizsgánk elég viccesnek indult, hiszen egyetlen percet sem sütöttünk még üzemben. Ha bárki kérdezné hogyan lehetséges ez?
Mivel a tanfolyam olyan, hogy nincs tan műhely, csak a cukrászdában gyakorolhatunk, hát így. :D
Gondolhatjátok, hogy a cukrászdában nem engedik, hogy használjam a több milliós sütőt!

A vizsgára a délelőtti csapattal Komáromban gyűltünk össze, és én vittem az "osztály társaimat" Budapestre, a vizsga színhelyére.
Olyan volt az egész, mint egy jó kis kirándulás! hihetetlen jókat röhögtünk, régen éreztem magam ilyen jól! :)
mindenki jó nagy csomagokkal indult, mert már előrebocsátották, hogy a műhely nagyon szegényes felszerelések terén. :) Azt csak remélni tudtuk, hogy sütő lesz, hiszen még a keverő tálat is vinnünk kellett. :DDD

Megérkeztünk, átöltöztünk és kihúztuk a tételeket. Én Eszterházy tortát és Néró tea süteményt húztam.

A vizsgánk természetes, hogy bakival kezdődött! Ketten már előnyben voltak bekevert piskótákkal, és rögtön zuhanhattak is a hátrányba, hiszen kb. 2 perc alatt szénné égett a piskótájuk. Elromlott a sütő... :D 
Kínunkban csak nevettünk már mindenen. Főleg magunkon!

Nem volt már az sem meglepő, hogy szinte semmit nem úgy kellett csinálnunk, mint ahogy azt a "könyvünkben" tanultuk. Szegény tanárt percenként kérdezgettük. :)

Az Eszterházy receptet és a Néróét most leírom, hátha jól jön valakinek.
22cm-es, 12 szeletes tortához:
  • 8 tojás fehérje
  • 16 dkg cukor
  • 14 dkg darált dió
  • 12 dkg liszt
A fehérjét a cukorral kemény habbá verjük. A lisztet a darált dióval összekeverjük, majd hozzáforgatjuk óvatosan a tojás fehérje habhoz.
A sütő lemezt kikenjük olajjal, és liszttel megszórjuk, egyenletesen eloszlatjuk. A tortakarikát ráhelyezzük, így megjelölve a helyét. Így kenjük el a tésztát, majd kisütjük a lapokat 180 °C-os sütőben.
Mikor megsültek a lapok, rögtön vágjunk alájuk.

Krém:
Készítsünk 0,5 l tejből, 3 tojásból, 9 dkg cukorból és 7 dkg vaníliás krémporból sárga krémet. Hűtsük ki, majd szitán passzírozzuk át. Ehhez keverjünk egy kis Brandy-t, és egy fél narancs héját reszeljük hozzá.
Növényi tejszínnel keverjük össze, és ezzel töltsük meg a lapokat.
Az utolsó, 6. lap tetejét nem kell lekenni, csak a torta oldalát.
Fehér fondánnal kenjük le a felső lapot, majd gyorsan spicceljünk ár csokiból csíkokat, és mielőtt megszáradna, fogvájóval, vagy késsel húzzunk bele csíkokat.
A tort szélét szeletelt mandulával díszítjük.

A vizsgán a fondán olyan baromi sűrű volt, hogy kb. 1 mp alatt megdermedt. "csodaszép" lett a vizsga munkám... :S

Én itthon is készítettem már Eszterházyt, de teljesen más arányokkal. Sokkal több diót tettem bele, és kimaradt a brandy, meg a narancs héj. Ami egyébként kifejezetten jót tett a krémnek! tehát legközelebb beleteszem!

Szóval a tésztába kicsit több dió jobb. Az én tészta receptem ilyen:
10 db tojás fehérje
30 dkg porcukor
33 dkg darált dió
2 dkg liszt
amit INNEN szereztem.

És otthoni tortám képe kicsit szebb lett, mivel nem fondánnal, hanem fehér csokival dolgoztam.


A Néró tea sütemény viszont kifejezetten finom lett!

A recept:
  • 1 kg liszt
  • 60 dkg margarin
  • 60 dkg porcukor
  • 20 tojás sárgája
  • reszelt citrom héj
  • barack íz
  • kevés olvasztott csokoládé
A margarint a por cukorral habosra keverjük, majd egyenként hozzákeverjük a tojás sárgákat és végül a reszelt citrom héjat. Keverjük megfelelő állagúra robot géppel.
Ezután apránként öntsük hozzá a lisztet.
Hab zsákba téve sütő papírral fedett sütőlemezre nyomjunk picike halmokat.
160°C-on süssük őket készre.
Rengeteg lett belőle! Ha jót akartok, ennek csak a felét készítitek. :))
Mikor kihűlt, barack ízzel összeragasztjuk őket, és olvasztott csokit csurgatunk a tetejükre.

És íme a vizsga munkám:

A többiek munkáit is lefotóztam. Egyik kedvencem a képviselő fánk, csodásra sikerül!




 Összegezve, nagyon boldog vagyok, hiszen az értékelés alapján 5-ösre vizsgáztam. :)))
Egyre közelebb vagyok ahhoz, hogy cukrász legyek!

2011. július 20., szerda

Megaagy torta Balu kapitánynak

Balu kapitány 3 éves lett!

Persze, hogy már egy ideje csak az ő tortája foglalkoztat... de igazán dolgozni rajta nemigen tudtam, ugyanis szegényke vasárnap óta lázas... :(
Ma van a nagy nap, de azért csak sikerült elkészíteni a kívánságát, vagyis Magemind mesefilm főhősét, Megaagyat formáztam meg a tortájára.
A meleg is ellenem dolgozott sajnos, ugyanis nagyon nehéz volt megformálni a figurát. Nem is nagyon tudtam rákoncetrálni, hiszen egy aggódó anya számára nem egy torta a legfontosabb ilyenkor, mikor a gyermeke beteg.

Megmondom őszintén azt mondtam magamban, h le van szva ez az egész szülinapi marhaság, csak jobban lenne már!
De azért csak elkészültem vele, és ebben nagy segítségemre volt a férjem, aki a srácokkal foglalkozott ma délelőtt (persze közben már az ultrahangot is megjártuk, szerencsére negatív lelettel).

Szóval így tortát készíteni nem egyszerű, és külön fájdalom, hogy ez a pici 3 éves gyermek ilyen kis bágyadt!

De azért a képeken látszik, hogy a boldogság nem maradt el az arcáról, tehát mégiscsak megérte. Nem lett a legtökéletesebb, de nem bánom.


Boldog születésnapot Bau kapitány! :)

2011. július 19., kedd

Retro Füles mackó

Kedves Barátnőm kisfiának a 2. születésnapjára készítettem el ezt a tortát.

Első kérés az volt, hogy füles mackó legyen a tortán retro ruhában. Én rögtön arra gondoltam, milyen jó lenne az egész egy tv-ben.

Hát ilyen lett.

A töltelék túrós-barackos, tejszínnel lazítva.

Boldog születésnapot Zsoltika!

2011. július 15., péntek

a Matiasban

Ha blogot ír az ember, érhetik meglepetések. Pláne, ha egy cukrászdáról ír, mint én EBBEN a bejegyzésemben.
Mert történt, hogy a Matias-ról írtam, és következő héten egy meglepetés várt a facebookos leveles ládámban.
Az üzletvezető cukrásztól, azaz Lengyel Józseftől kaptam levelet. Megírta, hogy olvasta a bejegyzésem, és reméli, nem voltak nagy csalódás, és szívesen vár, mert megismerne engem. Kiderült a levelében az is, hogy azok a csodás torták, amik a kirakatban vannak dekorációként, azt mind ő készítette.

Nagyon meglepődtem, és természetesen éltem a jó kis ajánlattal, és két hét múlva már ott ültem a Matias teraszán, Lengyel Józsefre várva. :)))

Körülbelül másfél órán át beszélgettünk, és rengeteg mindent árult el a cukrászda múltjáról, jelenjéről és a jövőbeli terveikről.
Komolyan, nem azért írom, hogy bárkinek is imponálni akarjak, -hiszen semmi hasznom nem származna belőle- de ilyen elhivatott embert is ritkán ismerhetek meg.
Egy maximalista férfi, aki imádja a szakmáját és aki méltán lehet büszke a munkáira. :)
amar megtaláltuk amúgy a közös hangot, hiszen rengeteg dologban hasonlítunk, ami a maximalizmust és munkaszeretetet illeti.

Volt alkalmam megkóstolni egy fehércsokis musse-t, ami fele mákkal volt megbolondítva. Nagyon ajánlom mindenkinek! az valami fenomenálisan finom volt!

A Matias amúgy a musse-jairól is nagyon híres, amiket nem volt egyszerű bevezetnie Győrben. A visszajáró vendégek már előszeretettel vásárolják ezeket a csodás köntösbe bújtatott sütiket. És áruk sem horribilis, 300-400 Ft között mozognak.

Az esküvői tortáik egyedülállóan csodálatos karamell virágokkal díszített csodák. Makány Márta nemrég Lengyel Józsefet kérte fel, hogy elkészítse ESKÜVŐ c. könyvébe a tortákat.

Egy igazán igényes cukrásszal töltött csodás másfél órát tudhatok magaménak. Nagyon kritikus vagyok magammal szemben is, ezért csak pár kedvenc tortakészítő létezik, akikre felnézek.
Lengyel József munkái viszont engem is elkápráztattak. Tőle szívesen tanulnék egy-két fogást. :))

Végezetül, hazavihettem ajándékba pár süteményt, amiket otthon elfogyasztottunk. és tutira mondom, hogy nem utoljára voltam ott. de most már a családot is vinni fogom! :))

Készíthettem néhány fotót is:






Ja, és itt egy kép a Balu kapitány kedvenc mesehőséről, Megaagyról, amit a Matiasban meglátva rögtön le kellett, h fényképezzek!

A lecke fel van adva, hiszen 20-án lesz a kisfiunk szülinapja, és "Megaagy" tortát szeretne.

2011. július 11., hétfő

200!



kép: INNEN

A blogomat már több, mint 200-an követitek! Köszönöm Nektek régi- és új olvasók!! És azoknak is, akik esetleg csak "némán" olvassátok írásaimat. :)))

Kricky

2011. július 3., vasárnap

Steak torta

A napjaim nem szólnak másról szinte, minthogy a komáromi bemutatóra készülök fejben. :) Persze, hogy megvannak a napi teendők (extrán, mivel vége az ovinak...), de azért sokszor jár azon az agyam, hogy mit lehetne kitalálni.

Én airbrush bemutatót tartok majd.

Most meg szeretném mutatni, hogy mi az, amit ki lehet hozni kis ügyességgel egy tortából, AIRBRUSH segítségével.
Mert tulajdonképpen ehhez a tortához nincs szükség nagyon faragni sem a tortát. Elég hozzá egy hasonló téglatest formára kifaragott piskóta, amit bevonunk marcipánnal, vagy bármilyen marcipán helyettesítő masszával, a rostokat húzunk bele marcipán mintázóval, majd végül lefújjuk.


Ez a torta a bemutatón is megtekinthető lesz, mert a belseje hungarocell, így addig sem fog megromlani.

2011. július 2., szombat

Egy kis ízelítő

Abból, hogy mivel készülök az augusztus 7-ei komáromi bemutatóra:

készülnek a gyurma ékszerek:
citromtorta:



 Levendulás macaron:



... és elkészítem a díjnyertes táska tortámat is, kiállítási darabként (vagyis hungarocellből). A táska füle már elkészült cukorból, kiszáradt: