Oldalak

2010. szeptember 29., szerda

Céklával színezett házi nyújtható fondant

Ígértem, hogy leírom, milyen házi fondantot készítettem, amit céklával színeztem rózsaszínűre.
Az ötlet amúgy kiskuktától való, de én kicsit másként készítem, mint ő. Érdemes megnézni az ő elkészítési módját, mert neki élénkebb színű lett a céklával színezett fondantja.

Hozzávalók:
  • 1 kisebb nyers cékla
  • 0,5 dl cukorszirup
  • 0,5 dl víz (ez esetben az a lé, amiben megfőtt a cékla)
  • 2 ek. pálmavaj
  • 1 csomag étkezési zseltin (Dr. Oetker) vagy 1 csomag lapzselatin
  • esetleg vanília, mandula aroma (vagy vanília kivonat)
  • pici glicerin (elhagyható)
  • kb. 40 dkg porcukor vagy cukorliszt
  • kb. 3 ek. kukoricakeményítő(ha cukorlisztet használunk, akkor nem szükséges)
Legelső mozzanatként a cukorlisztet (ami tulajdonképpen porcukor kukoricakeményítővel elkeverve) vagy a porcukrot átszitáljuk egy nagy öblös tálba.

Ezután megfőzzük a cukorszirupot (1 rész víz és és egy rész cukor):

A céklát meghámozzuk, megmossuk és 4 felé vágva kevés vízben ,(ami ellepi) nem túl nagy lábasban megfőzzük. A színesre festett levet leszűrjük, és kimérünk belőle 0,5 dl-t. Hagyjuk kicsit hűlni. Ebben olvasszuk fel a zselatint. Mikor fotóztam, akkor közvetlenül a tűz fölött melegítettem- de utólag jobbnak látom, ha vízgőz felett melegítjük össze a hozzávalókat.

Mikor a zselatin szépen elolvad, és gyöngyöződik, beletesszük a 0,5 dl cukorszirupot (lehet mézzel helyettesíteni, ekkor 2 ek. mézet javaslok), a 2 ek. pálmavajat, a picike glicerint (elhagyható), és a vanília kivonatot, vagy aromát.
Mindezt addig melegítjük, míg a zsiradék el nem olvad. Hagyjuk picit összemelegedni a dolgokat.

Kézmelegre hűtjük, és beleöntjük az átszitált porcukorba.
Összekeverjük az egészet mindaddig, amíg homogén nem lesz. Ha nagyon lágy, akkor cukorlisztet, vagy keményítőt keverünk még hozzá. Mindaddig, míg már alig tudjuk keverni. Ezután pálmavajas kézzel össze szoktam nagyon kicsit dolgozni. csak annyira, hogy a tál falától elváljon a massza.

(Vigyázat, nem szabad túl gyúrhatóvá tenni a sok porcukorral, mert akkor nagyon száraz lesz!
Még azt is érezhetjük, hogy túl lágy a masszánk, de ne izguljunk, mert ekkor a pont jó. A hűtőbe téve megszilárdul annyira, hogy pont használható lesz. Ha pedig túl kemény már ebben az állapotában, akkor a pihentetés után már annyira bekeményedik, hogy használhatatlanná válik.)

Ezután rögtön légmentesen becsavarom folpack-ba. Hűtőbe teszem pihenni, míg megdermed.
A hűtőből kivéve nagyon érdekes lesz az állaga... olyan, mintha elrontottuk volna. :) De neeem! Jó kemény lesz, és ha kettétörjük, simán eltörik. Jócskán bekenjük pálmavajjal a kezünk és beledolgozzuk gyúrással a masszánkba.
Kb. 5 percig szoktam gyúrni így a masszámat, mikorra jó állaga lesz.
Ezután lehet használni tortaburkolásra, vagy figurák, rózsák készítésére. A rózsáim gyönyörűen és nagyon hamar megszáradtak. Csodaszép, vékony szirmokat lehet belőle formázni. Annyi a nyitja, hogy virág készítés előtt egy darabnyi fondantba teszek bele még keményítőt, jól összegyúrom, hogy egyáltalán ne ragadjon. Betekerem egy zacsiba, hogy ne száradjon, miközben a rózsát készítem. Nagyon hamar szárad, ezért érdemes így dolgozni vele.Mindig csak kicsi darabokat szaggatok belőle, és a többit visszazárom a kis fóliámba.


Ezt a két tortámat készítettem ebből az anyagból:
Mindkettőn a rózsák a céklás masszából lettek megformálva, az első tortánál a burkolás is ebből az anygból van, a másodiknál céklalé helyett sima vizet használtam, így fehér lett a tortaburkoló.

Figyelem!
a céklás színezést csak nyers cékla levével szabad használni! Ecetes céklalével nem jó, hiszen borzalmas íze lesz a tortaburkolónak tőle! :)

2010. szeptember 26., vasárnap

Csak úgy, feketén-fehéren





A fekete-fehér színkombináció örök. Én is nagyon szeretem, ezért lett ilyen ez a torta, amilyen.
Meglepő módon, saját fogyasztásra készítettem hirtelen felindulásból. Végre!

Maradt még egy kis eperkrémem, így adott volt, hogy epres lesz. Felturbóztam még jócskán eperrel, így készült a krém.
Epret (sajnos már csak fagyasztott van) összefőztem cukorral (ízlés szerint), majd összeturmixoltam. Egy kanál zselatint kevertem hozzá, hogy az állaga jó legyen tortába is.

Házi fondanttal vontam be. A kis fekete szívecskék tiszta, nagyon jó minőségű marcipánból vannak. A marcipánt előzőleg szénporral festettem feketére. Lüszter gyöngyház festéket alkoholban oldva kentem a tortára, majd a szíveket kiszaggattam, ízlés szerint felraktam a tortára. Picike csokigolyókkal bolondítottam meg az egész képet, ami azért került rá, hogy ne legyen annyira egyhangú az egész.




Sajnos a fotóim a rossz fényviszonyok miatt most nem (sem)tetszenek, de már felvágtuk, megettük majdnem az egészet. Szóval holnap, a jó fénynél max. az üres tányért fogom tudni lefotózni, és a nagy hasamat. Na, azt inkább ne akarja senki sem látni! :D

2010. szeptember 22., szerda

Rózsás emeletes



Nagyon belejöttem a rózsák gyártásába. :) Annyira, hogy kapóra jött az egyik nagyon kedves barátunk kérése, miszerint valami olyan tortát csináljak, ami női.

Gondoltam, hogy adok rá szoknyát és akkor igazán női (habár skóciában a férfiak is hordanak). Aztán ezt a nagyon gyenge ötletet el is vetettem, mert hogyan is nézne ki egy torta szoknyában.

Először megpróbáltam másmilyen virágokat készíteni, mint rózsa, de rá kellett jönnöm, hogy kiszúrók hiányában eléggé esélytelen vagyok. És valahogy ez semennyire nem akart összejönni nekem. :(

A maradék rózsaszínű fondantomból készítettem a rózsákat és a virágokat,

a fehér tortaburkolóm ezúttal kiskukta fondantja lett.

Elfogyott az unidec-em, és most elhasználom a 15 kg cukorlisztemet. :)

A torta mindkét szintjének belseje csokikrémes (nagggyon finom), kívülről csoki ganache-zsal és vajjal összekeverve.
A felületét a rózsáknak is és a tortának is gyöngyház (snowflake) lüszter festékkel csillogtattam meg. :)
Kár, hogy a fotó nem a maga valójában adja vissza, mennyire szépen csillogott...

A tortát két különböző háttérrel fotóztam. Egy hideg és egy meleg szín előtt. Érdekes, hogy mennyivel másként mutat a torta két, eltérő megközelítésben.

2010. szeptember 19., vasárnap

Online cukrász verseny!


Lenke oldalán láttam a kiírást, miszerint online cukrász versenyt rendeztek!


Két kategóriában lehet nevezni. Az egyik a torta verseny, a másik pedig karamell verseny.


Részletek itt: Online cukrász verseny.


Még lehet nevezni Szeptember 30-ig!


Én is neveztem egy tortámmal. Kíváncsi vagyok, hogy miután felkerülnek név nélkül a torták, karamellek, felismeritek -e az én művemet.

Lehet majd online szavazni is. :)


Igazán neves emberek a zsűritagok, így nem számítok semmi jóra. Habár nekem az is rengeteget számít, hogy az olvasók látni fogják.


Szóval bíztatok mindenkit, hogy jelentkezzen!

Rózsás torta


Az egyik legkedvesebb barátnőm édesanyjának készítettem ezt a tortát.

Rengeteg új tapasztalatot szereztem, miközben alkottam ezt a finomságot. Külsőre és belsőre is szerettem volna valami egyszerű, de nagyszerűt.

Leginkább ki szerettem volna próbálni azt, milyen is céklalével színezni a házi fondantot. Házi készítésűt csináltam már, kiskuktáét. Az övé az, ami mézes.

Most megpróbáltam egy másik receptet, amibe méz helyett glükóz szirupot kell tenni. Erről a fajta nyújtható fondantról legközelebb írok egy bejegyzést.

A torta csokoládé és vanília krémmel lett töltve. A fondantot a borítás után lüszter gyöngyház fényű festékkel megkentem lehelet vékonyan. Lehet, ezt elhagyhattam volna, ha már mesterséges színezéket nem használtam a fondant színezéséhez.
A torta érdekessége, hogy barátnőm azt találta ki, hogy négyszögletes legyen, és az egyik fele lejtsen.
A virágokat napokkal előtte elkészítettem rá. Hihetetlen jól szárad ez az anyag. Miután megformáztam egy rózsát, nem kellett neki fél óra, és már kemény volt.

Sok minden mást nem tudok írni, csak hogy remélem, nagy örömet tudtam szerezni ezzel a rózsás próbálkozással az ünnepeltnek. :)

2010. szeptember 10., péntek

Hogyan készül egy tortám 3. rész





Na, erre nem is számítottatok, mi? Hogy lesz 3. rész is. Olyan ez, mint a rendőrakadémia. A végén már annyira uncsi lesz, hogy nem fogja senki sem olvasni.
Azért nem szeretnék eljutni idáig. :)

Megígérhetem, hogy azért ezt a bejegyzést is érdemes elolvasni.

Bevallom őszintén, hogy amellett, hogy nem igazán kedvemre való ez a téma, nagy kihívás volt elkészíteni Bob Marley-t, amint "olyan" cigi van a szájában.

Félretettem a témával kapcsolatos előítéleteimet, és elkezdtem a tortát elkészíteni. Ez volt az a torta, amit párhuzamosan készítettem a Luois Vuitton táska tortával.

Sütöttem egy 26 cm-es tortaformában, 5 tojásból piskótát (lehetett volna több is). Pont ugyan úgy, mint a Táska Tortánál.

Egy praktikus dolog, hogy teljesen egyenletes legyen a felülete a tortának:
Levágjuk a sütésnél esetlegesen felpúpozódott részt, és fejre fordítjuk a tortánkat.


A töltelék csokis lett, recept itt: csokikrém (rákattintva megtekinthető).

Csupán csak kettőbe vágtam, így töltöttem meg a piskótát, majd csoki ganache-al bekentem. Egy éjszakán ő is pihent, mint táska társa.
Miközben ők aludtak -én nem...-este megrajzoltam, jobbanmondva megfestettem ecsettel, BOB Marley arcát egy kinyomtatott képről, egy darabka kinyújtott unidec-re.
Igen, ez az a kézügyesség, amiért hálát adok, hiszen nem tudnék ilyeneket, ha nem lenne.

Kifejezetten tetszett a végeredmény, éjfélre végeztem is vele. Mondjuk javítanom kellett, mert ezen a képen is látszik, hogy az orrát elnagyoltam. Nem is vettem volna észre, ha egy nagyon kedves kritikusom nem figyelmeztet rá. Tőle bármit elfogadok, hiszen nagyon nagyra tartom őt, igazi mester számomra. :) (igen, Pixie Te vagy az!)

Szóval, ahogy kijavítottam kicsit, hagytam száradni. Másnapra azért lett volna javítani való rajta bőven, hiszen az ecsetvonások a feketén nagyon látszanak rajta. Igazából fekete festék kellene az airbrush-omba, és már is meg lenne oldva a gond.

A tortát kivettem a hűtőből, átsimítottam nedves kézzel a felületét.
Kinyújtottam az unidec-et, és ráhelyeztem a tortára. Ilyenkor szoktam a tetejét tortasimítóval lesimítani. Aztán két kézzel az oldalát elegyengetem. Az utolsó képen jól látszik, hogy a kerek tortánál (is) a legvégén megmarad egy kis rész. Ezt úgy tudjuk gyűrődés nélkül eligazítani, hogyha megemeljük a masszánkat kissé a "puklinál" és aztán simítjuk le. De ehhez kellő vastagságúnak kell lennie a masszánknak, különben elszakad.

Mindezek után pizzavágóval levágtam a felesleges részt. Hagyjunk azért egy kicsit rá, ne teljesen vágjuk a tövében körbe.
Egy darabka unidec-et megsodortam, a torta alsó szélét körben bevizeztem ecsettel, és köré tekertem a "kígyót".
Ez szintén takarásnak jó, mivel nagyon nehéz gyönyörű, egyenletesre vágni a torta szélét.
Mintát én nem marcipán mintázóval nyomok bele (mert nincs), praktikus volt az egyik szétesett derelyevágót belenyomkodni. Természetesen ezt a műveletet két kézzel szoktam végezni, csak jelen esetben a másik kezemmel a fényképezőt kezeltem.

Bemutatom Airbrush szettemet. Ilyen levegőtartályos kompresszorom van, a festékszóró pisztolyomhoz.
Külön speckó festék kell hozzá. Igaz, forró vízben feloldott porfesték is megfelel a célnak.

Zöld színnel vékony "füstfelhőket" fújtam a torta oldalára. Ezután ráhelyeztem a festményemet és jöhettek az előző este legyártott cannabis levelek. (na, jön nemsokára hozzám a rendőrség)

Az ünnepelt állítólag annyira örült a tortájának, hogy rögtön vagy 30 képet készített róla, miután megkapta. Remélem, azért finom is volt... :)


2010. szeptember 9., csütörtök

Hogyan készül egy tortám 2. rész



Azért azt el kell árulnom, hogy párhuzamban 2 tortát is készítettem, de most egyelőre csak ezt az egy, táska torta készítését mutatom be.
Folytatom ott, hogy elmentem végül is tegnap a spárba fagyasztott málnáért. Hazafelé jövet viszont van egy kis piac. Mondjuk piacnak erős túlzás hívni, mivel kb. 10 árus anyóka-apóka ücsörög egy parkolóban és árulja a zöldség-gyümölcs portékáját, esetleg virágait.
Szóval megláttam, hogy EPRET árul az egyik "kofa". Érdekesnek is találtam, hogy szeptemberben epret hogyan... de végül vettem belőle.
Kicsit keményke volt a drágám (az eper, nem a kofa), ami más esetben és szituációban kifejezetten jó lenne, ha nem gyümölcsről van szó ugye...

A piskótát 5 tojásból készítettem a táskához, a következő módon:hozzávalók:
  • 5 tojás (milyen meglepő)
  • 15 dkg finomliszt
  • 5 dkg rétesliszt
  • 1 cs. sütőpor
  • 1 dl olaj
  • 1 dl tej
  • 20 dkg cukor
A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét habbá verjük, a sárgásához hozzákutyuljuk a cukrot, a tejet és az olajat. Majd beleszitáljuk a sütőporos lisztet. Végül a felvert tojásfehérjét óvatosan beleforgatjuk.
Az első 10 percben 180°C-on szoktam sütni, majd 10 perc után leveszem 160 °C-ra a sütőmet és tűpróbáig sütöm a tésztámat.
Míg a piskóta hűlt, elkészítettem a krémet hozzá.

Vanília és eperkrém:Vanília pudingot én a következő képen készítettem:

3,5 ek. kukoricakeményítőhöz hozzákevertem 3-4 ek. cukrot, 2 cs. vaníliás cukrot és felfőztem 4 dl tejben.Mikor kihűlt, 5 dkg rama margarint kihabosítottam 1 evőkanál porcukorral, és ehhez kevertem robotgéppel a pudingot.
Eperkrém:
Az epret összeturmixoltam, adtam hozzá annyi tejet, hogy az egész 4 dl legyen. 3 ek. kukorica keményítővel (vagy 1 csomag vaníliás pudingporral) és 4 ek. cukorral összekevertem, és sűrű krémmé főztem. Ezt is hagytam kihűlni, és szintén 1 ek. porcukorral kikevert 5 dkg rama-t (vagy vajat) hozzákevertem mixerrel.Ezekkel a krémekkel töltöttem meg a piskótámat.
A piskótám közepén kissé elrepedt, de túl nagy lett volna táskának, ha kettévágom. Így a középső részt kihagytam úgy, hogy amennyit levágtam az egyik végéből a piskótának, ráhelyeztem a másik végére, és két, ugyan akkora méretű részt kaptam. A középső kieső darabot pedig a gyerekek (és a férjem) hamar be is majszolták.
A két szeletet illusztrációként felállítottam, mert ilyen formában fog állni a táska torta. A két részét a piskótának kettévágtam.Így a piskóta 4 részből állt. Nem is értem miért, de én a krémet gondoltam, hogy 4 részletben kerül bele...
Matematikából kéne egy kicsit korrepetálásra járni...
Az első réteg vanília volt, aztán jött az eper és ismét a vanília. Persze a megmaradt eperkrémet azért a vanília tetejére tettem még az utolsó töltelékben. Tehát így jöttek a szeletek:
piskóta, vanília, piskóta, eperkrém, piskóta, vanília, eper, piskóta.(nem tudom, miért képzelem, hogy nem vagyok egyértelmű)Ennél aprólékosabb talán már nem is lehetnék. :)
Miután megtöltöttem a piskótát, a hűtőben hagytam állni egy éjszakán át, ma pedig folytattam a burkolás és díszítés folyamatát.

A mai nap azzal kezdtem a tortázást, hogy főztem csoki ganache-t.2 dl tejszínben felolvasztottam 30 dkg étcsokit. Hagytam hűlni, és ezzel kentem be a tortámat, miután megfaragtam kicsit.Az egy éjszaka alatt olyan jól összedermed az egész, hogy a piskótát is könnyebb faragni, ( mert ugye ez nem egy kifejezetten tömör piskóta recept) és az egészet ugye én az oldalára forgatva helyeztem el (mondjuk szerintem ez pont nem hétköznapi, lehetett volna másként is).
Bekentem tehát a tortát körben csoki ganache-val, (vagy hogy kell ezt írni... most bajban vagyok, pedig általában helyesen írok, kivéve, ha nem ütném el mindig a billentyűket) és hagytam megdermedni rajta.
Míg a csoki dermedt, addig előkészítettem a burkoláshoz a hozzávalókat és kellékeket.A legfontosabb számomra, amit nemrég vettem, ez a tortasimító.
A sőregitől rendeltem interneten. Azon kívül praktikus még egy pizzavágó (ikeából, kb.200 Ft-ért), a nyújtófa, kukoricakeményítő és a K2 massza (más néven unidec).

Mindig szerettem volna arany színű karton torta alátétet, de nagyon drágák voltak, amiket láttam. 6-700 Ft 1 db. A múltkor viszont a Bakó Hungária Kft-nél jártam, és találtam náluk 10 db-ot 1200 Ft-ért.
Ezt használtam most is, mert nagyon jól néz ki rajta a torta.

Átgyúrtam az unidec-et, majd kukoricakeményítőn kinyújtottam. Kiszabtam a táska egyik oldalát. A csokit átsimítottam vizes kézzel. Így az egyetlenségeket is el lehet simítani, és megvan a tapadása is az unidecnek. Mert ugye úgy tapad a legjobban a felületre a marcipán és egyéb nyújtható fondant, hogy alatta picit megnedvesítjük a felületet, vagy a krém alapból picit nedves.
A torta ebben az állapotában egész rosszul néz ki. A rózsaszín szegélycsíkok viszont pont arra is jók, hogy a nem túl szép részeket eltüntessék.
Mindezek után gél ételfestékekkel megfestettem egy vékony szőrű ecsettel a mintát. Nem mondom, hogy szép lett, mert egyáltalán nem vagyok megelégedve a végeredménnyel. :( (pont ezt a tortát kellett nekem bemutatnom... jellemző)
A képen jól látszik a káosz, amit okoz egy torta dekorálása nálam... Még Woody sheriff is ott fekszik az asztalon. :D
Soha többet logós torta! :( Az a baj ezekkel a tortákkal, hogy ha nem PONT ugyan olyan, mint eredetiben, akkor számomra nem megfelelő. Nos, az enyém nem PONT ugyan olyan, ezért nem tetszik...A másik tortát, amit szinkronban ezzel készítettem el, a következő bejegyzésemben bemutatok.
A legvégső mozzanatok a fotózások.
Keresni szoktam egy fényesebb helyet, és ott fotózom általában, így:
Ezek után jön az utómunkálat, a vagyis a képek vízjelezése photoshop-al.
Utána írok le majdnem mindent, ami eszembe jut. És várom a visszajelzéseket. :)






2010. szeptember 7., kedd

Hogyan készül egy tortám 1. rész

Ott kezdeném a bejegyzésem, hogy... folyamatosan félreütöm a billentyűket, és ez nagyon idegesít...Szóval már egy ideje szeretném megmutatni azt, hogy hogyan jut el a fejemből a blogomig egy tortám.

Próbálom a mondandómat (írandómat) majd néhány fotóval is színesebbé tenni (tehát nem fekete-fehér képeket teszek be), remélem, hogy adok egy-két tippet torták dekorálásához.
  1. Nálam egy torta elkészítése ott kezdődik, hogy pl. egy barátnőm felhív, és azt mondja nekem, kéne neki egy torta. Elmondja az elképzeléseit, az ízeket. Ez az egyik lehetőség. A másik, hogy én ötlök ki valamit. Most vegyük az első verziót, a barátnőm tortáját. Egy táska tortát szeretne ajándékozni az unokatestvérének (najó, nem is neki, de nem ez a lényeg- nem tudom most hirtelen, hogy az unokatestvérének a lánya neki kicsodája, ezért írtam ezt...).
  2. Elkezdek ilyenkor az interneten kutakodni fényképek után. Esetleg megnézek olyan oldalakat is, ahol tortákat készítenek. A google.hu-ba szoktam kulcsszavakat írni. Jelen esetben pl. Luis Vuitton (mert ilyen fajta táska kell, hogy legyen a torta). A nekem tetszőt ilyenkor elmentem. Vagy beírom, hogy "bag cake" (táska torta). Ilyen formában is rengeteg dolgot lehet találni. A másik kedvencem a Flickr.com. Millió fotó található rajta. Ilyen fantasztikus dolgokat lehet találni: Ezek közül néhányat majd egyszer én is elkészítenék, ha eljutok 100 év múlva erre a szintre. Most viszont ezt a képet találtam, ezt szeretném elkészíteni azzal a változtatással, hogy a táska füle rózsaszínű lesz (így kérték).
  3. Ha esetleg virágos tortáról lenne szó, akkor azt már elkezdem "kiszúrni" virágkiszúrókkal, vagy legyártom a virágokat napokkal előtte, hogy valamennyire ki tudjanak száradni. Most nincs sok készülnivalóm, csak a gondolatok a fejemben.
  4. Le is szoktam rajzolni, mit fogok készíteni. Az internetről leszedett képet pedig kinyomtattatom a férjemmel, mert nekünk nincs itthon nyomtatónk... na, azt is kéne venni...
  5. Megtervezem azt is, hogy mennyi tojásból és milyen tortaformában fogom sütni a piskótát. Ugye elmegyek vásárolni, és beszerzem a hozzávalókat, ami nincs itthon. Esetünkben pl. fagyasztott málnáért mentem, mivel nincs ép málna a közelünkben sehol... A torta most málnás-vaníliás lesz. A piskóta előre láthatólag egy 5 tojásos lesz, amit tégla alapú formában sütök majd holnap meg.
Folyt. köv...