Oldalak

2012. június 18., hétfő

Torták karamell virágokkal 2 változatban


A karamell tanfolyam óta nem nagyon nyúltam húzott cukorhoz. Most mégis úgy gondoltam, hogy ezekhez a tortákhoz az passzol.
Adott volt egy 3 éves, csodás hercegnő kisasszony, és egy 36 éves barátnő, akik mindketten szeretik a csillogást, a szépet.

Első körben egy hobby boltban jártam, mikor megláttam ezeket a csillogó strasszokat.

Sorban vannak összekötve, így nagyon szépen fel tudtam őket ragasztani (öntapadós a hátuljuk) egy szatén szalagra.
Ezt tekertem a torta köré mindkét esetben. Egy gombos tűvel rögzítettem a végét (ilyenkor kifejezetten felhívom mindenki figyelmét arra, hogy nehogy megegye a gombostűt, mert még kevesen jutottak el odáig, h sérülés nélkül megtegyék ezt).

Nos, nekikezdtem karamell virágokat gyártani (ez volt a harmadik normálisabb próbálkozásom, ami virággal végződött) M@rtival.
Ja, mert közben eldöntöttük ketten, hogy átjön hozzám, és bohóckodunk egy kicsit a húzott cukorral. Összedolgoztunk. Ő szirmokat húzott, mintázott, én pedig összeillesztettem őket, és virágot formáztam belőlük... kesztyűt égetem, stb. :DDD

Egész szép eredményt értünk el szerintem. Ahhoz képest, hogy azt hittem, már elfelejtettem mit is mondott Némó a karamell kurzuson. :)

Amikor a torta végül elkészült, furcsa kettős érzés fogott el. Oké, hogy szép lett a torta és elegáns... de ez egy 3 évesnek???? Mit fognak szólni???
Aztán eszembe jutott Lengyel Józsi egyik tortája, amit egy kislánynak készített, és csodás hatása volt a karamellnek, hiába  kislány kapta. Így megnyugodtam.

Végül is Amira 3 éves, és olyan igazán csodás, habos kislány (nem úúúgy habos, na). Mivel nekem 2 fiam van, így különösen megőrülök az ilyen csajos dolgokért. Kiélem magam benne.
Elképzelem, hogy milyen jó volna egy kislány... no, de tudom, hogy harmadszorra tuti iker fiúkat szülnék, és el is hesegetem az gondolatot..

Na azt hiszem, újra elkalandoztam.

A torta csodásan nézett ki az ünnepelttel, főleg, hogy teljesen spontán egy hasonló színű virág lett tűzve a ruhájára, mint amit karamellből formáztam neki.
Az összhang legalább megvolt. :)


A töltelék túrós-tejbegrízes volt, amit beoltottam egy kis erdei gyümölccsel. Tejszínhabbal lazítottam meg, hogy ne legyen a piskóta között túl fojtós. A reszelt citromhéj csak emelte a túró ízét a krémben.
Ez egy egészségesebb vagy legalábbis diétásabb változat amúgy, mert barna cukorral és mézzel édesítettem. 

Recept:
Készítsünk tejbegrízt 1 liter tejből, 8 ek. búzadarából, barna cukor hozzáadásával (ízlés szerint).
Hűtsük ki.

Tipp:
Tepsibe kiterítve hamarabb hűl, és ha egy folpackot ráterítünk úgy, hogy teljesen rányomkodjuk, majd kis hústűvel (vagy bármi mással) kiszurkáljuk, nem lesz bőrös a teteje egyáltalán. Ez egy nagyon jó megoldás amúgy a pudingoknál is. Köszi M@rti! :))

Mikor a tejbegríz kihűlt, keverjük jól el 250 gramm krémes tehéntúróval, reszelt citromhéjjal, és mézzel. Ezután tejszínhabot forgassunk hozzá óvatosan (mennyisége kb. 400 ml), és végezetül 1 csomag feolvasztott, nem túl forró zselatint csorgassunk bele.

A következőképpen töltsük be a tortánkat:
Tortaformába téve töltsük be a tortánkat!

Piskóta, rá a fél adag krém.
Kanállal, vagy késsel kis vájatokat képezzünk a krémbe, amikbe az előzőleg barna cukorral megfőzött, leturmixolt, leszűrt erdei gyümölcsöket (vagy bármilyen más gyümölcsöt) belecsurgatjuk.
Utána jöhet a következő piskóta lap, majd a krém másik fele és ugyan így a résekbe öntsünk a gyümölcsből. Végezetül jöhet a piskótalap.



Hűtőben dermesszük legalább egy éjszakán át. De ha nagyon sietünk, akkor a mélyhűtőbe téve 2 óra alatt kellően megdermed.

Amira tortájának másik változatát epres-habos változatban készítettem el, Gyöngyike barátnőmnek.
Egy kicsit azért változtattam a külsőn, de nagyjából hasonlóképpen díszítettem.

2012. június 17., vasárnap

Festett portré torta

Nagyobb fiunk karatézni jár, és a legutóbbi alkalommal elkészített tortám többen látták és kóstolták is, amit a Szenszej-nek készítettem.


Akkor a kedves karate mester portréját festettem a tortára, most pedig az egyik anyuka kért meg, hogy a kislányát örökítsem meg, ugyan ilyen módon.

Kaptam egy fotót is a kislányról (remélem, nem haragszanak meg, hogy közzé teszem), arról sikerült festenem.

Fekete, természetes ételszínezéket használtam, szén port. Az árnyékos részeket szárazon, a kontúrokat pedig alkohollal (Kalinka vodka... hehe) hígítva vittem ecsettel a felületre (unidec).
Nagyon szeretem ezeket a tortákat, mert egyedi és nagyon nehéz elkészíteni... Azért így, fotón változtatnék még a portrén, de ez sajnos az én maximalizmusomból fakad. :) Soha, semmi nem elég jó. :)))

2012. június 13., szerda

Cukor Show Komáromban!!!!

És újra itt van, eljött a következő állomás. Ez pedig Komárom lesz.

Időpont: 2012. Július 1.
Helyszín: Petőfi Művelődési Ház 2921 Komárom (Szőny) Petőfi út 1.

Részvételi szándékot kérjük, jelezzétek a következő e-mail címre:
cukorshow@gmail.com

Várunk mindenkit szeretettel!
Lenke, Némó, Kricky 

Lenke, Némó, Kricky

2012. június 9., szombat

Amatőr tortadíszítő verseny!

AMATŐR TORTADÍSZÍTŐ VERSENY!

Benned is dolgozik a verseny szellem? Szeretnél nyerni egy kupát és az értékes ajándékok egyikét?

Akkor jelentkezz most az élő amatőr tortadíszítő versenyre!
cukorshow@gmail.com


 A Cukor Show-ról további részletek hamarosan... :)


Helyszín: Komárom
Dátum: 2012. Július 1.

2012. június 4., hétfő

Csokoládé Ganache

A csokoládé ganache-t (ejts:gánázs) rengeteg mindenre fel tudjuk használni, ha tortáról, vagy valamiféle finom édességről van szó.

Szívem szerint én a csokoládé tortát is úgy készítem, hogy nem vízgőz felett felolvasztott étcsokival vonom be, hanem ezzel a finom, krémes állagú ganache-zsal.

A marcipánnal, Unidec-el bevont tortáim alá sem mindig szeretem a vajkrémet. Sokszor használom ezt a fincsi csokikrémet. (vigyázat, a marcipán alatt átlátszik az étcsokoládés ganache)
pl. aranyérmes táska tortámnál is...


fázisfotók itt
Krémbe is tehetjük. Variálhatjuk vajjal kihabosítva(én ezt kevésbé szeretem), tejszín habbal keverve (naaaagyon fincsiiii) és csokis pudinghoz hozzákeverve.

Csokoládé Ganache készítése

Hozzávalók:
Ahány dl állati tejszín, annyiszor 100 gramm jó minőségű étcsokoládé.

Egy kb. 26 cm-es tortaformához (20 szeletes torta) a következő mennyiség szükséges:

  • 600 ml állati tejszín
  • 2 cs. vaníliás cukor (elhagyható)
  • 600 g (6 tábla) min. 45 %-os étcsokoládé
Minél jobb minőségű az étcsokoládé, annál sűrűbb lesz a ganache.

A tejszínt egy nagyobb lábasba tesszük, amiben kényelmesen tudjuk elkeverni majd a csokit.
Melegítsük fel forráspontig a tejszínt,

 majd az összetört csokoládét tegyük bele.

Ilyenkor már levehetjük a tűzhelyről, és keverjük addig, amíg a csokoládé teljesen el nem olvad benne.

Amennyiben tortát szeretnénk vele bevonni, még melegen csurgassuk a torta tetejére.
Ha krémbe szeretnénk tenni, várjunk, míg kihűl.

Tipp: Hamarabb kihűl a ganache, ha egy tepsiben "kiterítjük", és hűvös (nem hűtőbe) helyre tesszük.
Állaga krémes, kenhető lesz már langyos állapotban is.

Tejszínes csokikrém:

Tejszínhabot hozzákeverve eszméletlen finom krémet kapunk! (ha túl hígnak találjuk, javaslok pici zselatin fixet, vagy zselatint bele. ha ezt nem szeretnénk, akkor a ganache-t több csokival készítsük el) A tejszínhab mennyiségét direkt nem adom meg, hiszen ízlés dolga, ki, mennyire szereti a csokit. :)
Én ehhez a mennyiségű csokihoz 300 ml tejszínt javaslok.

Mielőtt a tejszínhabot hozzákevernénk a ganache-hoz, hagyjunk meg belőle egy kis adagot, és a lapokat az újra melegített maradék ganache-zsal kenjük meg! Tortánkat csak ezután töltsük be a tejszínes ganache krémmel.

Isteni lesz, meglátjátok! :))