Oldalak

2011. augusztus 26., péntek

Újság, interjú, Caramel

Rengeteg dolog történ velem, a munkámmal és a blogommal kapcsolatban az elmúlt időben. Felpörögtek az események, és igazán büszkének mondhatom magam!

Ott kezdeném, hogy van egy nemzetközi tárhely, ahol az én tortáim képei is fenn vannak. Megnézhető: ITT.
Én ezt az oldalt elég ritkán látogatom sajnos. Azért sajnos, mert meglepődve néztem egy alkalommal, hogy 2 levél is lapult az ottani leveles ládámban.
Persze, ezeket már későn vettem észre, így totál lemaradtam két, eszméletlen dologról!

Íme az egyik, levél, amit egy német torta dekorációs magazin küldött Nekem:
"

German Cake Decorating Magazine

Hello,
Hereby we would like to inform you about our magazine "Magie des
Zuckers" - "Magic Sugar". It is the first German magazine with
step-by-step introductions and special cake decorations.

We are very happy about being well received among our readership in
Germany.

We would be honored to ad your works in one of
our next editions.
Could you please send us the following photo in high resolution
(300 dpi) by the 21th of July at the latest.

www.flickr.com/photos/50252091@N07/5897142545/in/photostream

We hope that we could spark interest in you and are looking forward to
receiving a positive answer from you.
Kind regards,

Ludmilla Schmalz
Magie des Zuckers
www.magie-des-zuckers.de"


Azt hiszem, nem kétséges, hogy ilyen dologról lemaradni... űűűber bénaság! :)

No sebaj, ennél még érdekesebb a másik megkeresés, vagyis a People.com magazin megkeresése, amit sznitén lekéstem... :(:


Your dog cake on People.com


Hi There,

I'm contacting you from People.com, People Magazines website.

I'm working on a photo gallery for the pets section of People.com of cakes that are made to look like dogs.

I found this link of a cake you made on flickr and I'd love to include it in the gallery. We'd also need a photo of the dog that you were copying. We'd be happy to include a link back to your website or flickr stream.

www.flickr.com/photos/50252091@N07/5126539919/

If you don't have the photo of the dog anymore, I'd be happy to contact the client so you don't have to go through that hassle.

Look forward to hearing from you.

Katie

"

Szóval, így jár, aki nem nézi idejében meg a fiókját a Flickr-en... (mellesleg nem is tudtam, hogy nekem ott van postafiókom...)

Azért bemutatnám, hogy Debbiedoescakes (a kedvencem... és akire a legjobban felnézek) benne lett végül a magazinokban, mert ugye ő időben válaszolt a megkeresésekre... (mellette szerepelhetett volna a tortám):
https://www.facebook.com/#!/photo.php?fbid=10150270401937507&set=a.10150100884127507.273092.44171972506&type=1&theater

és
http://www.peoplepets.com/people/pets/gallery/0,,20516657_20998541,00.html

No, de hogy ne legyek annyira szomorú, a Cukorshow  (és a fotóm) megjelent a megyei lapban, a 24 órában.

A cikk sajnos nagyon nem pontos... de sebaj. :)

Aztán történt még egy csodás dolog.  Interjút készítettek velem! (velem???). A teljes interjút ITT olvashatjátok.

A legvégső szuper dolog pedig, hogy készítettem egy kézzel festett portrét Molnár Ferenc Caramel-ről, amit egy torta tetejére helyezve, személyesen át is adhattam neki!

Ezt a képet még a komáromi cukorshow-ra készítettem
, és egy hirtelen ötlettől vezérelve feltettem Caramel facebookos rajongói oldalára.
Majd megkérdeztem, tudnának -e segíteni az átadásban. Nagyon készségesen fogadtak, és létrejött 25-én az átadás. :)

A torta végső formájában és a kép felhelyezésében volt egy segítőm is... :) Nem ok nélkül vélhető felfedezni egy kis "Pixie"-séget a tortában. :)) Ugyanis Pixie Otthonában!!! fejeztem be a tortát segítségével. :))) Köszönet érte!!!!



A budapesti Cotton Club-ban szervezték meg a Caramel Clubot, és Zelenyánszki Nikolett segítségével átadhattam neki a munkámat.
Egy egész estés koncertet adott, ami hihetetlen élmény volt! Én amúgy is nagyon szeretem a dalait, a hangját, mellette kiderült, hogy nagyon vicces, közvetlen ember.

Amikor a tortát átadtam, nagyon meglepődött, azt mondta, ilyet még soha nem is látott. Mármint hogy képet fest valaki tortára. :)
A végén még kapott tőlem egy képet is, amin Caramelt a barátnőjével rajzoltam le.  Meg is jegyeztem neki, hogy remélem, még együtt vannak, különben elég ciki ilyen képet adni ajándékba neki kettőjükről :)))... mondjuk nem értette annyira, de én jót mosolyogtam rajta. :)

Remélem, a torta ízlett is neki és meg is ette, és nem hitték azt, hogy meg akarom mérgezni... :)) A piskótája graham liszttel és barna cukorral készült, tejszínes csokikrémmel töltve.












Kis kutya torta

Ez az utolsó torta, amit a szülinapra készítettem. Be szerettem volna bizonyítani, hogy tejszínes, finom krémmel is lehet formatortát készíteni. :) (a cukrászdák nem szívesen, vagy egyáltalán nem vállalják be)

Meg kell hogy mondjam, nem kis bizonyítási vágyam is volt, hiszen elég nagy kudarcként éltem meg, hogy a komáromi cukorshow alkalmával nem olyanra sikerült a meleg miatt az a kutyuska, amit ott helyben lefújtam.

A szülinap előtti héten Komáromban kitelepült a  Rex állatvédő egyesület pár kiskutyussal, amiket örökbe lehetett fogadni.
Persze, hogy a srácok beleszerettek az egyikbe, haza is akarták vinni! Sajnos, mivel panelban lakunk, és apa nagyon nem engedte, így meghíusúlt a dolog.
Gondoltam, itt az alkalom egy kutyus készítéséhez... persze tortából! A kicsi kedvencet még a helyszínen lefotóztam, így kép alapján próbáltam tortában megformálni.



A torta tölteléke tejesen hasonló volt, mint a Zila formában készített epres túrótorta, csak az epret áfonyával helyettesítettem, és nagyobb mennyiséget kevertem a túróhoz. A kutyus "domborulatait" a szivárvány torta leesett részeiből összegyúrva készítettem.

Ez a kutyus volt életem első tortája amit valóban sajnáltam felvágni. Valószínűleg azért, mert a kis kutyushoz én is el kezdtem kötődni.


De azért meg kell, mondjam, nagyon finom volt! :)))

Szivárvány torta

Dávidúr 5. szülinapjára készítettem ezt is. Különleges kívánság volt, hogy szivárvány színű legyen a piskóta, mert a netet böngészve meglátta, így ezt szerette volna. (na, nem egyedül böngészett, azért ő sem annyira zseni még)

Szóval a belseje adott volt, a külső része pedig a nagy kedvenc, vagyis a BIONICLE játékok ihletője lett. Őrült módon elkezdtem egy bionicle játékot tragantból megformálni, de Dávid kijelentette, hogy hagyjam abba, neki igazi játék kell a tortára. :)
Mondanom sem kell, hogy kb. 3 másodperc alatt letettem a gyurmát, és rögtön bele is egyeztem a dologba. :))

Szóval egy domboldalt vagy micsodát szerettem volna a tortával ábrázolni, a tölteléknek csoki ganache (tejszínben felolvasztott étcsokoládé) tűnt a legjobb ötletnek.
Persze, hogy tulajdonképpen a 3 torta közül Dávid számára ez volt a legigazibb, a legjobb. :)




A recept nagyon egyszerű.
A piskóta tészta bekeverése után szétválasztjuk pár tálba a tésztánkat, majd különböző színű étel festékkel megfestjük, és kisütjük laponként.
Vigyázzunk, nehogy túl sokáig kevergessük a tésztánkat, főleg, ha tojás fehérje habbal lazítottuk, nehogy teljesen széttörjük a habot.

Érdekes, hogy a sülés közben elszíneződik a piskóta külső rétege, sokkal fakóbb lesz, de a belseje szép, élénk színű marad. Tehát ne ijedjünk meg, ha esetleg nem látjuk elég élénk színűnek kívülről sülés után.

Én inkább két részletben kevertem be a tésztámat, és úgy színeztem, sütöttem őket. Egy nagy tepsiben elfért 2 színű piskóta. 2 nagy tepsim van, és egyszerre sütöttem őket úgy, hogy félidőben megfordítottam a sorrendet a sütőben. A felső rácson lévőt alulra tettem, az alsót pedig a helyére.

Így egyszerre tudtam egy időben összesen 4 különböző színű lapot sütni.

A gyerekeknek, sőt a felnőtteknek is nagyon tetszett a látvány. Ízre nem volt semmi különbség amúgy, a festéktől nem lett a piskótának más íze.

2011. augusztus 24., szerda

Air Brush kurzus

A budapesti Air brush kurzus időpontja:

2011. SZEPTEMBER 18. és 25. 
Minkét nap reggel 10 órától délután 15:30-ig.

Helyszín:
Budapest, X. Népliget Sporthotel
Ára: bruttó 20,000 Ft
Időtartama: 2 x 5 óra 
bővebb infó:
http://www.wix.com/kisspodmaniczky/kricky#!airbrush-kurzus

jelentkezés:
krickykonyhaja@gmail.com


A kurzusra még van 2 szabad hely.

2011. augusztus 18., csütörtök

Epres túrótorta Zila tortaformában

Még a webcukrász versenyen nyertem egy Zila tortaformát, és azóta is nagyon szívesen használom, mert rendkívül csodás, látványos tortákat lehet benne készíteni.

Dávidúr szülinapjára mindenképpen kellett valami epreset is készítenem, hiszen ez volt a kívánsága. Mondjuk nem volt egyszerű augusztusban epret venni, de a tescoban találtam fél kilót 500 ft-ért. Ennek az epernek azért már nem az a finom eper íze van, így tudtam, hogy fel kell majd picit javítanom valamivel.

Külsőre az ötletadó az Magyarország tortája 2011 volt, vagyis a kecskeméti barackos kölestorta. A belseje nem olyan, és nem is használtam hozzá kölest, de nagyon szívesen ki fogom próbálni szerintem majd azt a receptet is.
Azért térjünk vissza az epres tortámhoz:

Hozzávalók:
  • 1 dobos piskótalap
  • 250 g krémes tehéntúró
  • 1 doboz krémtúró
  • 1/4 reszelt narancshéj
  • 250 ml tejszínhab
  • 1 cs. (25g) zselatin
Az epres töltelékhez és a díszítéshez:
  • 500 g friss vagy fagyasztott eper (bár elég lett volna belőle kevesebb is, mondjuk olyan 300 g) 
  • 140 g cukor
  • 8 g befőző cukor
  • ízlés szerint eper dzsem
  • kevés csokoládé
Az eperből kiválogatunk 6 egyforma szemet, majd azt félretesszük.
Mossuk meg, turmixoljuk le és folyamatos kevergetés mellett forraljuk fel a maradék epret. Ezután adjuk hozzá a cukorban elkevert befőzőcukrot, és forraljuk fel újra. Ezután beletehetünk ízfokozóként egy kis eper dzsemet is.
Tegyük félre hűlni.

Mikor az öntet kicsit kihűlt, elkészítjük a betöltést a tortaformába.
A Zila szilikon tortaformába helyezzük bele a fém tortakarikát, és fújjuk ki formaleválasztóval, vagy kenjük ki vékonyan olvasztott vajjal, és helyezzük egy tálcára.

A túrót a krémtúróval és a reszelt narancshéjjal keverjük jól össze, majd adjunk hozzá egy keveset az eper öntetünkből.
Öntsük hozzá a forró (felolvasztott) zselatint, és lazítsuk mindezt a felvert tejszínhabbal.
A bekevert krém állaga akkor optimális, ha kissé lágy, majdnem folyós, így könnyen felveszi a szilikonforma mintáját. A bekevert krémet töltsük az előkészített és formaleválasztó spray-vel befújt tortaformába. Ekkor fontos, hogy ügyeljünk a tömörítésre. Legbiztosabb módszer, ha kissé az asztalhoz ütögetjük.
Helyezzük a tetejére a kihűlt dobos lapot.
A tortát tegyük kb. 1 órára a mélyhűtőbe.

A mélyhűtőből kivéve egy torta alátétet helyezünk a piskóta tetejére, majd egy határozott mozdulattal megfordítjuk az egészet. Hajszárító melegével körbemelegítjük a formát, és így könnyen leválaszthatjuk a formát a tortáról.
Az üregekbe az előzőleg lefőzött eperpépet csurgatjuk.
Étcsokoládé pasztillákkal díszítjük. A félretett eperszemeket kettévágjuk, majd a csokoládék tetejére helyezzük.
  A szülinapon ez a torta volt az, ami a leghamarabb elfogyott, és sokunknak nem is jutott belőle. Ügyeljünk rá, hogy a 12 szelet nagyon kevés, szükség lesz készíteni még egyet, annyira finom! :)

2011. augusztus 17., szerda

Dávidúr 5. szülinapja

Eljött a nap, mikor Dávidúr 5 éves lett. :)

Egész későn, tegnap délután 5-kor kezdtem neki a piskóták megsütésének, de estére már be volt töltve mind a 3 torta. :)
Mindhárom tortáról írok majd külön bejegyzést, mert mind megérdemli szerintem, és a receptek is jók lettek!
Szóval most csak a képek, szövegelés nélkül, de nemsokára jönnek a receptek is!

A kutyus, akit sajnos nem vehettünk meg... így inkább megsütöttem tortából. :) (így talán nem rág szét semmit)
 Epres túrótorta Zila formában
 Bionicle torta (szívárvány piskótával, csoki ganache-al)
 Bionicle torta felvágva
 Az ünnepelt
 Felkészülés a nagy fújásra...
 Kutyuska sorsa...
 Kuytuska beljese áfonyás túrókrém

kettévágtuk, és ő mégsem ébredt fel... nyugis jószág. :)

A szülinap nagyon jól sikerült, élveztem minden torta elkészítését! 
Boldog szülinapot Dávidúr!!!

2011. augusztus 15., hétfő

Anyukám 55

Édesanyám születésnapjára készítettem tortát.

Nagyon örült neki, és én még boldogabb voltam, hogy nevetni láttam, pici könnyel a szemében. (remélem, nem azért, mert másra számított vagy mert kinevette a tortát...) Azt mondta, hogy az esküvőjén sem volt ilyen torta... (semmilyen sem)-szóval nem volt nehéz űberelni azt... :DDD
Azért lett ilyen virágos a díszítés, mivel anyu nagyon-nagyon szereti a virágokat. Sajnos a kedvencét, szegfűt még nem tudok, de azért a rózsa sem rossz, azt mondta. :)))

Igazából 2 tortát sütöttem, mert biztos voltam benne, hogy anyukám először nem akarja majd felvágni... én pedig nagyon meg szeretném kóstolni. :)))

Szóval volt egy B verziós is, amit hamar felvágtunk.

Kezdjük a burkolt tortával.
Csokis, és vaníliás krémmel töltöttem, majd került rá... mennyi is... megszámolom. 18 rózsa. Sajnos a virágaim még nem olyanok, mint Lenke virágai, és talán soha nem is fogok tudni olyanokat készíteni, de azt hiszem, hogy elmegyek majd egy drótos cukorvirág kurzusára... :) és utána majd még beszélünk... :)

a boldog "tulajdonos", szülinapos :)

A másik torta (vagyis a bé verziós) Zila tortaformában készült. Étcsoki és fehércsoki musse krém egy kis vanília sodóval betöltve. Tejszínhabbal és kis bababiskótás díszítéssel tálaltam.
A torta oldalán a csoki golyócskákat a gyerekek már kicsit megkóstolták... :)

Mondanom sem kell, hogy egy nap alatt teljesen elfogyott. :)

Boldog születésnapot édes anyukám!!!!







2011. augusztus 8., hétfő

Komáromi Cukor show - beszámoló

Most kell leírnom mindent, mert még friss az élmény. Igazából nem is tudom, hol kezdjem, hiszen még mindig a hatása alatt vagyok az augusztus 7-én, Komáromban megtartott CUKOR SHOW-nak.

Elmondhatatlan munka volt megszervezni, hogy minden klappoljon, de úgy érzem, minden egyes perc megérte!
Rengeteg tapasztalattal bővültünk, főleg én. Rájöttem ugyanis, hogy nem egy bemutatóra kell újítani és néha a kevesebb több. :)))

Az előkészületek alatt nagyon fontos dolog volt ügyelni arra, hogy ennyi ember étkezése és italfogyasztása meg legyen oldva. Továbbá nekem különös kikötésem volt, hogy a gyerekekkel érkezők is jól érezzék magukat. Éppen ezért kialakítottunk egy "gyereksarkot", ahol a kicsik és a kicsit nagyobbak is kedvükre játszhattak. :)
A lehető legjobb választás volt, hogy a koppánymonostori Fenyves Táborban tartsuk a rendezvényünket!

Csodás környezetben, verőfényes napsütésben, nagyon családiasan töltöttünk el együtt az időnket.
Meghatott, hogy voltak, akik több száz kilóméterről érkeztek csak azért, hogy MINKET láthassanak.

Sajnálom, hogy nem volt elég idő mindenre, pedig azt hittem lesz.

Sikerült 3 szuper lelkes fiatal lányt beszerveznem, akik segítséget nyújtottak nekünk abban, hogy fogadják a vendégeket, és lista alapján beazonosítsák őket. Nagyon köszönöm nekik a rengeteg fáradtságot, hihetetlen jó fejek, és baromi ügyesek voltak!
Az összesítés alapján 95, vagyis majdnem 100 fő volt jelen a rendezvényünkön!!!

A zárt helyiségben jobb oldalt asztalok sorát rendeztük be a kiállított munkáinkkal, bal oldalt pedig a kedves bloggerek által készített süteményeket, tortákat tálaltuk. Természetesen mind pillanatok alatt elfogytak, annyira finomak voltak! (ezúton köszönjük nekik is)






11 órakor kezdtünk, Földi Lenke drótos cukorvirág bemutatójával. Nagyon vicces volt, amint elkezdődött a bemutató, Lenke szólt, hogy "nyugodtan közelebb lehet jönni"... abban a pillanatban körülbelül 20-30 szék nyikorogva előre húzódott, eszméletlen zajt csapva.
:)))




Lenke bemutatóját meredten nézte a közönség. Láttam az arcokon, hogy ámulva figyelik minden mozdulatát. :)

Ezután párhuzamosan következett Farkas Vilmos bemutatója. Ő egy hungarocell emeletes tortát burkolt le marcipánnal, majd egy hüllőt gyurmázott rá, és airbrushal lefújta.


Ekkor megérkezett az ebéd is, ami egy fenséges gulyás volt.

Közben én előkészültem az airbrush bemutatómra.
Sajnos a meleg nem nagyon kedvezett nekem, mivel izzadt a torta őrült módon.

Egy kutyust próbáltam lefújni, de mint már azt előzőleg írtam, újítani nem a bemutató előtt kell. Otthon még egész aranyosan kinéző torta a bemutatóra majdhogynem kettétört. A túl puha krém és a meleg együttesen nem adott túl szép látványt. Ráadásul a festék száradását sem volt igazán időm megvárni.
Így elkészült egy olyan torta, amire sajnos nem vagyok igazán büszke. :( Hiszen épp ez lett volna a lényeg, hogy valami nagyon jót mutassak. Talán épp ez volt a baj. Túl jót szerettem volna.
Ez mindenesetre nekem egy nagyon jó tanulópénz volt. Legközelebb valami egyszerűbbet fogok készíteni, de látványosat.



Igaz, én túl kritikus vagyok a munkáimmal kapcsolatban, és lehet, másnak fel sem tűntek a bakik. :)
De ettől volt igazán életszerű a bemutatóm, mivel senki sem tökéletes. :) (pláne nem én!!!)
A kutyus lefújása után segédkezett nekem a közönségből néhány vállalkozó szellemű néző. Kipróbálhatták az airbrush technikát, és lefújhatták a csiga biga tortámat.
:)




Ezután farkas Vilmos csokoládé bemutatót tartott,


Vili amúgy nagyon jó showman! :) Jókat rötyögtünk az előadásán. :)

Közben Némó hozzákészült a karamell melegítéséhez.
A karamellezés egy csoda! Ámultunk velem együtt, hogyan lehet ilyen hihetelen dolgokat cukorból készíteni!







Befejezésképpen Némó elkészítette a gyerekeknek a nyalókákat. Naná, hogy ezeknek volt a legnagyobb sikere! :)))
Egyébként ennek a nyalókának semmi köze nincs a bolti rossz minőségű nyalókákhoz, mert ez FINOM volt! :)
A tombolát sajnos nem mindenki tudta megvárni, pedig volt ajándék szép számmal!

Én felajánlottam néhány gyurma ékszert
, és a csiga tortát is bedobtam a tombolára.
Lehetett nyerni pólót és kulcstartókat a Komfront Kft. felajánlásában, Tornyay Erna készítette csodás mézeskalácsokat
, Lenke cukorvirágait, Némó helyszínen készített karamell díszét és Farkas Vilmos által készített hungarocell tortát a kaméleonnal.

Csak remélni tudom, hogy mindenki jól érezte magát, és mindenki elégedetten, élményekkel teli távozott.

Bizton állíthatom, hogy nem ez volt az atolsó bemutatónk!
A végén leültünk Némóval és Lenkével, majd arról beszélgettünk, hogy hol legyen a következő helyszín. :) Megegyeztünk, hogy legközelebb irány: SZEGED! :)

Aki érdeklődését felkeltette az airbrush technikával festés, tekintse meg honlapomat, és jelentkezzen a hamarosan induló airbrush kurzusra!
Infó: http://www.wix.com/kisspodmaniczky/kricky

Többi kurzusaink:
Karamell kurzus
Cukorvirág kurzus

Rendkívül sok köszönet M@rtinak, aki leírhatatlan sok segítséget nyújtott nekünk a rendezvény lebonyolításában!
Olvassátok el a beszámolóját a bemutatóról, szenzációsan sikerült:
http://izek-tortak-allatfajtak.blogspot.com/2011/08/tortadekor-es-cukorshow-kulisszak-mogul.html

Kricky