Oldalak

2010. december 25., szombat

Karácsonyi "pulyka" recept



És íme a leleplezés! :)))
Jó, jó, tudom, hogy annyira nem élethű, hogy elhiggyétek, igazi pulyka. :)

Szóval szerettem volna karácsonyra mindenféleképpen egy pulykát. Magamhoz hűen természetes, hogy ilyet sikerült! :)
Bár be kell vallanom, mikor elkészültem a tortával, mindannyiunk nyála csorgott egy igazi pulykáért.
Utólag a képeket nézve amúgy ez egy igencsak csirke nagyságú pulyka, de ez szerintem már nem számít. :)

Hozzávalók:
  • 6 tojásos piskóta
  • csokoládé krém
  • marcipán, vagy fondant
  • ételfesték (air brush a lefújáshoz)
Először betöltöttem a piskótát csokikrémmel. Dermesztettem, míg jól faragható nem lett. Én már ekkor láttam benne a pulykát. :)

Óvatosan késsel megrajzoltam a vonalát, ahol majd vágnom kell. Ez a körülbelüli forma.
Ezután levágtam a felesleges részt egy éles késsel.
Majd valamennyire megfaragtam.Csokoládét felolvasztottam tejszínben, majd majdnem lehűtve megkentem a torta felületét.
Hűtőben dermesztettem.
A levágott részeket csak simán összegyúrtam (fél)kézzel. Ezt tulajdonképpen, ha kókuszreszelékbe forgatnánk, lehetne belőle kókuszgolyó is. Én azonban ezt a combok és a mell domborulatának kialakítására használtam.

Újra lekentem egy réteg csokival, majd ismét hűtőben dermesztettem.
Amíg a hűtőben pihent a "pulyka" (mintha csak a sütőben lenne), addig elkészítettem drága édesanyám segítségével a "sült krumplikat", "zöldborsókat" és "salátákat". Természetesen mindezt fondantból. Ez esetben unidecet használtam, mert van még itthon belőle pár kiló.
A krumplikat festékszóróval megfújtam, majd a többi hozzávalóval elhelyeztük a tepsiben. Anyukám nagyon jó kis kukta volt, azt hiszem, felveszem magam mellé. :D

Ezután jöhetett a "pulyka" bevonása fehér cukormasszával.
Majd a lefújása ételfestékkel. Halvány hús színt, majd pirosas barnát és végül sötét barnát használtam.Belehelyeztem a tepsibe a köret mellé.
A legutolsó mozzanat már csak a fotózás volt. Drága bátyusom egy álom, ahogy meglátja és lefotózza a legjobb pillanatokat. Ő készítette a jobb képeket.
Ezen a képen például totálisan úgy néz ki, mintha a kés egy igazi pulyka húsát vágná fel. Különös kedvencem ez a fotó. :)


Végül megettük és fogtuk a hasunkat, úgy tele lettünk. :)
Igazi, fenséges desszertként ettük meg a pulykánkat.

15 megjegyzés:

  1. Kricky... :D
    Brutális, folyik a nyálam!

    VálaszTörlés
  2. Szia!
    Már jó ideje gasztroblogokat olvasok, de valahogy a tiédet eddig nem láttam.
    Gratulálok! Nagyon tetszenek a tortáid, meg a fázisfotók! Én is szeretek dekorálni, de ahogy látom, bőven van mit fejlődnöm...
    Be is teszem az oldalt könyvjelzőbe!
    Üdv,
    Gabi

    VálaszTörlés
  3. Nagyon ötletes! Gratulálok!:)

    VálaszTörlés
  4. nagyon élethű,mint mindig!Gratulálok!:)

    VálaszTörlés
  5. Eszméletlenül gyönyörű, gratulálok

    VálaszTörlés
  6. nem semmi, amiket művelsz! :)

    VálaszTörlés
  7. Boldog új évet! A torta az eszméletlen , szuper!

    VálaszTörlés
  8. Kricky minden elismerésem a Tiéd!!!!Nem csak egy átlagos cukrászt múlsz felűl, de még egy profit is! Üdv.: Kádár Veronika (verushy)

    VálaszTörlés
  9. Nem hiszem el!
    Én azt hittem,hogy tényleg ez volt a kaja, okés, pulyka!
    Aztán csak ámulok,hogy megint sikerült becsapni, mert ez egy torta!!!!!!!!!!!!!
    Fantasztikus vagy Kriszti!:)
    Boldog új évet!!!!!!!!!!!!!:)

    VálaszTörlés
  10. Mindenkinek nagyon köszönöm a kedves hozzászólásokat!!!

    Örülök nagyon, hogy tetszett mindenkinek! :)

    Boldog Új évet kívánok mindenkinek!

    VálaszTörlés
  11. Kricky: símán hihető a dolog. Nagyon klasszat alkottál. Egyetlen bibi a fotózás becsapós részéhez, hogy egy pulykát nem úgy vágnak fel. de a többi nagyon ott van.

    VálaszTörlés
  12. 4gyerek!

    igazad van! valóban nem így vágnak fel egy pulykát. :)

    köszönöm a bókot!

    VálaszTörlés