A tortáimat mindig egyfajta piskótatésztából szoktam készíteni. Van, hogy kakaós változatát készítem, van hogy kakaó nélkül.
Kricky Piskótatésztája (tortákhoz, sütikhez):
Hozzávalók:
- 20 dkg finomliszt
- 5-10 dkg rétesliszt
- 25 dkg cukor
- 1 sütőpor
- 6 tojás
- 1 dl olaj
- 1 dl tej
A 6 db tojás sárgájához hozzáadjuk cukor felét, habosra keverjük.
Majd hozzáadunk 1 dl tejet és 1 dl olajat.
A 20 dkg finomlisztet, a kb. 5 dkg rétesliszttel és a sütőporral elkeverjük. Szitálva hozzáadjuk a tojássárgájás masszához.
A 6 db tojás fehérjét habbá verjüka másik fél cukorral.
Apránként a habot elkeverjük óvatosan a tésztánkhoz.
Én tortát mindig kapcsos tortaformában sütök.
Az alját kibélelem sütőpapírral, de az oldalát már nem szoktam kivajazni, kilisztezni.
Kicsit homorú alakban töltöm be, a karika szélére felhúzom a tésztát, így sütésnél a piskótánk nem fog felpúposodni.
180 °C-on szoktam kb. 10 percig, majd 165°C-ra levéve további 20-25 percig sütni légkeverés nélkül.
Tetejével fejre fordítva édesmorzsán hagyom kihűlni a formában.
Majd kihűlés után a szélét éles késsel elválasztom a tortaformától.
Kedves Kricky!
VálaszTörlésA emailedre is irtam, de most olvasva a piskóta receptet, itt is irok.
Mivel cukrász (is ) vagyok tavaly óta, egy-két okos dolgot megtanultam ott. Nekem is volt olyan problémám, hogy a piskóta felpuposodik, de ez egyszerűen megoldható.
A cukrászok a piskótát (felvert tészta) nem kapcsos formában, hanem keretben sütik, a keretet egy sütőpapirra teszik rá, s a papirt a keretre felhajtogatják. Ebbe kerül aztán a felvert, amit habkártyával homorúvá alakitanak, tehát a közepéből a szélei felé huzzák fel a tésztát, majd igy sütik tűpróbáig. Sülés után meg kell lisztezni, majd tetejével levelé ráboritani egy deszkára, s igy hagyni kihűlni. (néha arrébb lehet tolni, hogy könnyebben hüljön) Ezután ki kell vágni a keretből, kést jól a fém keretnek szoritva. Ezzel az eljárással a piskóta alja és teteje teljesen párhuzamos lesz! Ezt az általad használt kapcsos formában is meg lehet oldani, lényeg, hogy a tésztát homoruvá kell alakitani, a megfelelő mennyiségű tészta betöltésével.
Mondjuk én hagyományos piskóta felvertet készitek, ami tojásonként 20 g cukor, és 20-22 g liszt, fele cukrot a tojásfehérjével, a másik felét a sárgájával verem fel, majd a kettőt összeöntöm, beleszitálom a lisztet, és kész.
Ajánlom Kemény Andrásné könyvét, Cukrász szakmai ismeretek 1-2, ebben képekkel illusztrálva, lépésről lépésre vannak bemutatva a dolgok. Sok jó ötlet, fortély található benne, amit eredményesen lehet hasznositani!(ára olyan 3000 ft körül van darabonként)
Üdv
T.Tamás
Ezt a piskóta receptet használom én is, nekem nagyon bevált.
VálaszTörlésIsteni ez a piskóta, megsütöttem! Aki evett belőle, mind dícsérte! Köszi érte!
VálaszTörlésNem találtam a kakaós változatodat (vagy még nincs is fent), de én 2 ek. lisztet helyettesítettem 2 ek. kakaóporral. Jó lett, bár nem tudom, Te mennyit szoktál beletenni.
Tamás! köszönöm a részletes leírásodat. amióta cukrász tanfolyamra járok, ezeket a fortélyokat ott is tanuljuk! Nagyon örülök, hogy ezt leírtad!!
VálaszTörlésBogyó!
köszönöm szépen, hogy megírtad! nagyon örülök, hogy ízlik!!!!
Szia!
VálaszTörlésHa csoki pudinggal sütöm kakaósra a piskótát, akkor szerinted mennyi liszttel kell kevesebb? Amennyi a pudingpor?
Találtam olyan piskóta receptet, aminél így készítik kakaósra és tetszik az ötlet. Viszont a Te piskótád olyan jó, hogy nem szívesen cserélném le, max. csak ebben változtatnék rajta...
Vagy Te hogyan csinálod a kakaós változatot?
Én megsütöttem ugyan mindkettőt (sima és kakaós) és nem is volt baj egyikkel sem, de hát azért a sima valamiért jobb lett....
Szia, mekkora a formád? :-)
VálaszTörlésKipróbálok többféle piskóta-receptet, idáig ez tűnik a legígéretesebbnek
HUss
Kedves Névtelen!
VálaszTörlés6 tojásos piskótatésztát egy 24-26 cm-es formában süsd meg, és csodaszépen feljön majd!
sok sikert hozzá!
Köszönöm, kipróbáltam, sikerült :-)
VálaszTörlésAnnyira jóóóóó!
HUss
Kedves Kricky!
VálaszTörlésNagyon sokat segítenek az írásaid, a piskóta receptedet felhasználva isteni finom, csodás állagú tésztát sikerült sütnöm, már nem egyszer. Nem tudom viszont mi lehet a probléma a kihűtésnél, de többször előfordul, hogy összeesik az amúgy gyönyörű magasra feljött tésztám.
Próbálom megfigyelni mikor mit csinálok másként, de eddig még nem jöttem rá, hol rontom el.
Van valami tipped?
Előre is köszönöm.
Kedves Julcsi!
VálaszTörlésaz lehet a probléma, hogy néha jobban, néha kevésbé vered fel a tojás fehérjét.
nekem is előfordul ilyesmi. ha az idő háromnegyedénél kicsit tovább sütöd a piskótát, alacsonyabb fokozaton elkerülhető ez a gond.