Hol is kezdjem...
Talán ott, hogy ez a harmadik alkalom, hogy neveztem az online cukrász versenyre. Ez a harmadik alaklom, hogy meghirdették, és és szüntelenül próbálkoztam. :)
Eleinte nem is készültem rá, nem is gondoltam semmire, csak küldtem a képet. Aztán a második alkalommal elkapkodva beküldtem egy tortám.
De most... hosszas előkészület és precíz munka következményeként született meg a tortám. Nem tudom megmondani, honnan jött az ötlet, hogy ilyen táskát kell készítenem, hiszen ez a stílus nem vall rám. Ihletet kaptam egy képtől, majd eldöntöttem, és éreztem, hogy ez most valami különleges.
Mint már azt előzőleg egy bejegyzésemben írtam, mikor elkészítettem a versenytortám, kisorsoltam azt egy játék keretén belül a facebookon. Krisztinát sorsoltuk ki, akihez személyesen vittem el ezt a tortát. Később fogok erről részletes beszámolót írni sok-sok fotóval.
Szóval tegnap óta nem tértem magamhoz. Hiszen megtörtént a -számomra nagyon nagyra tartott -zsűri szavazatai által pontozott torták értékelése, az érmek, oklevelek, ajándékok kihirdetése...
Dobpergés... Megláttam, hogy a tortám arany érmet kapott!!! De nem csupán aranyat, hanem az összes (117) torta közül, az enyém érte el a zsűri pontjai szerint a legtöbbet!!! Szóval abszolút dobogós első lettem!!!!
Emberek, nem hiszem el! Vagyis, de elhiszem, és dagad a mellem a büszkeségtől! komolyan mondom, hogy életemben nem voltam még ennyire feldobott, meg sokkos állapotban. :DDD
Volt értelme, és úgy érzem, hogy vagyok végre valaki!
Aztamindenit de durva! :DDD
Szóval ilyen, és ehhez hasonló dolgok járnak a fejemben. :)
És akkor most, mint Oscar átadón:
Köszönöm elsősorban Lenkének és Némónak, hogy megszervezték a versenyt. A rengeteg munkát, és vesződést, idegességet, ami ezzel járt.
Köszönöm a tesómnak, hogy ilyen fantasztikus fotókat készített, amik nélkül lehet, hogy nem nyerek...
És köszönöm Nektek, akik ennyire bíztatok bennem és hogy hiszitek, hogy különleges vagyok...
És végül nagyon köszönöm, hogy ennyien önzetlenül gratuláltatok nekem az eredményhez! volt, aki e-mailt írt, és még úgy is megdicsért.
ne tudjátok meg,... vagyis rosszul írom... TUDJÁTOK meg, milyen csodás érzés!!!!
Mert van remény, hogy egy kis "háziasszony", az otthonában elkészített tortája híres lehet! :))
És még hab a tortán... (hű, de frappáns vagyok) a nyereményeim:
OKJ-s cukrász tanfolyam (nem kellett volna elkezdenem a mostanit...)-állítólag elcserélhetem karamell tanfolyamra.
És egy hőn áhított Zila tortaforma (mert a Zila is az én tortámat tartotta legjobbnak)... :)))
A tortáról náhány szó:
Csoki ganahe töltelékkel, Unideccel bevont torta. A fogantyúja szintén unidec, annyit tettem vele, hogy 3 nappal a torta elkészülése előtt keményítővel begyúrtam, megformáztam, kakaóporral festettem meg, és kiszárítottam. Megsúgom, ez a harmadik volt, amit felhasználtam, mert előtte kettőt eltörtem. :)
A további részletek és fázisfotók nemsokára...
és egy kép, amikor vittük ajándékba a tortát Krisztának...
Oldalak
▼
2011. április 27., szerda
2011. április 24., vasárnap
Bohóc torta készítése
A legjobb barátnőm (akivel középiskola óta barátnők vagyunk) kisebbik fiának készítettem Bohóc tortát.
Kivételesen ismét sikerült egy kis lépésről lépésre fotósorozatot készítenem... nem túl jókat... de olyan rossz volt az idő. :( a lényeg azonban látszik.
Nem szerettem volna túlbonyolítani, ezért egy egyszerű változatot választottam.
A tortát már megsütöttem, betöltöttem, vajkrémmel lekenve várta a dekorálást.
A túrós-tejszínes krémmel töltött Charlotte azért volt jó választás, mert így egy félgömb alakú tortát kaptam, ami egy fejnek éppen megfelel.
Először a szükséges színeket gyúrtam be a bevonathoz.
A fehéret nem fotóztam le... de az is kell hozzá.
Egy kerek tortaalátétet megkentem vékonyan vajkrémmel, és bevontam sárga színű Unideccel.
majd jött a torta, amit a "bőr" színű masszával borítottam és ráhelyeztem a sárga masszával bevont alátétre.
Fehér színből kivágtam szikével (de lehet késsel is) a száj részt, majd a többi apró elemet a bohóc arcához. Vízzel ragasztottam a tortára.
Aztán persze fotózás után jönnek még az ötletek, így a végén még néhány színes golyó is került a torta köré. És -mivel a barátnőm születésnapja is van egyben- kapott személyre szóló kis tortácskát is, a kisfia és saját arcképével festve.
Nagyon örült neki.
Számomra ezek a személyre szóló, festett ajándékok nagyon fontosak. Örülök, hogy tortában is készíthetek ilyeneket. :)
Kivételesen ismét sikerült egy kis lépésről lépésre fotósorozatot készítenem... nem túl jókat... de olyan rossz volt az idő. :( a lényeg azonban látszik.
Nem szerettem volna túlbonyolítani, ezért egy egyszerű változatot választottam.
A tortát már megsütöttem, betöltöttem, vajkrémmel lekenve várta a dekorálást.
A túrós-tejszínes krémmel töltött Charlotte azért volt jó választás, mert így egy félgömb alakú tortát kaptam, ami egy fejnek éppen megfelel.
Először a szükséges színeket gyúrtam be a bevonathoz.
A fehéret nem fotóztam le... de az is kell hozzá.
Egy kerek tortaalátétet megkentem vékonyan vajkrémmel, és bevontam sárga színű Unideccel.
majd jött a torta, amit a "bőr" színű masszával borítottam és ráhelyeztem a sárga masszával bevont alátétre.
Fehér színből kivágtam szikével (de lehet késsel is) a száj részt, majd a többi apró elemet a bohóc arcához. Vízzel ragasztottam a tortára.
Aztán persze fotózás után jönnek még az ötletek, így a végén még néhány színes golyó is került a torta köré. És -mivel a barátnőm születésnapja is van egyben- kapott személyre szóló kis tortácskát is, a kisfia és saját arcképével festve.
Nagyon örült neki.
Számomra ezek a személyre szóló, festett ajándékok nagyon fontosak. Örülök, hogy tortában is készíthetek ilyeneket. :)
2011. április 22., péntek
Férjemnek Szeretettel
Nem nagyon szeretnék ömlengeni, de most igazán boldog vagyok. Életem legszebb ajándékait kaptam, akiket most tortán megfestve én ajándékoztam oda annak, aki nélkül nem lennének ŐK.
Igen, a férjem egyben a gyermekeim apja is. :) neki van ma a születésnapja.
Sok minden más hozzáfűzni valóm nincs is.
Boldog Születésnapot!
Igen, a férjem egyben a gyermekeim apja is. :) neki van ma a születésnapja.
Sok minden más hozzáfűzni valóm nincs is.
Boldog Születésnapot!
2011. április 19., kedd
Fitness torta
Nem csak a külseje, a belseje is fitneszes lett (a burkolatot és a figurát kivéve).
Kifejezetten finomra sikerült a piskóta! Puha, és nagyon egészséges!
Alapjában véve a mindig megszokottat használtam, azzal a különbséggel, hogy most teljes kiőrlésű lisztből tettem hozzá, és kristálycukor helyett barna cukrot használtam.
Piskótához hozzávalók:
A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét habbá verjük. A sárgákat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáöntjük a tejet és az olajat. Beleszitáljuk a lisztet. Ez igazából csak azért lényeges, hogy átszellőzzön a liszt, ha esetleg össze lenne csomósodva. És persze, ha lenn benne valami nem oda illő, akkor az ne kerüljön a tésztánkba.
Mivel teljes kiőrlésű lisztet is használunk, az átszitálás után a maradék rostokat simán öntsük csak bele a tálunkba a többi hozzávalóhoz.
Kézi habverővel (erősebb fajtával) vagy kézi robotgéppel simára keverjük a tésztánkat. Mondjuk én egy kanállal is simára tudom keverni jó erősen... de ez nem mérvadó, mert néha úgy kutyulok, mint valami állat... :DDD
Majd a keményre vert tojásfehérje habot (nem szabad túl keményre, törősre verni) óvatosan hozzá keverjük.
Sütőpapírral kibélelt tepsiben, vagy tortaformában megsütjük.
Sütésnél figyelem!
Légkeverés nélkül süssük a piskótánkat, mert hamar megéghet! Kb. 10 perc elteltével le szoktam venni a hőfokot 160°C-ra.
Mikor megsült a piskótánk, fordítsuk fejre egy sütőpapírral leterített nagy tepsire, és ne húzzuk le róla a sütőpapírt. Tortaformát is csak azután távolítsuk el, miután teljesen kihűlt. (ezt a suliban tanultam)
Néha meg szokták szórni a sütőpapír felületét liszttel, vagy édesmorzsával, hogy ne tapadjon le a fejre fordított piskóta. Én ezt mindig kihagyom.
Túrós-tejszínes töltelék cukor nélkül:
Hozzávalók:
A túrót áttörjük szitán, vagy turmixgéppel összetörjük (én ezt a változatot az ujjam elvágása után hanyagolni szoktam, maradok a szitánál).
A citromot megmossuk, megtöröljük, és hozzá reszeljük a héját a túróhoz. Mézet csurgatunk bele, esetleg még tehetünk bele Canderel-t.
Én csak azért tettem bele, mert kevés mézem volt itthon. Amúgy csak simán mézzel is nagyon finom.
Mindezt jól összekeverjük és a habbá vert tejszínt beleforgatjuk. A jobb tartás végett pici zselatint, vagy zselatin fixet adhatunk hozzá. De természetesen ez is elhagyható, ha teljesen egészséges krémet szeretnénk.
A torta külsejét festékszóróval fújtam meg. Természetes ételszínezéket (céklaport) használtam.
Kifejezetten finomra sikerült a piskóta! Puha, és nagyon egészséges!
Alapjában véve a mindig megszokottat használtam, azzal a különbséggel, hogy most teljes kiőrlésű lisztből tettem hozzá, és kristálycukor helyett barna cukrot használtam.
Piskótához hozzávalók:
- 6 tojás
- 20 dkg barna cukor
- 1 dl olaj
- 1 dl tej
- 15 dkg liszt
- 10 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 1 cs. sütőpor (elhagyható)
A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét habbá verjük. A sárgákat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáöntjük a tejet és az olajat. Beleszitáljuk a lisztet. Ez igazából csak azért lényeges, hogy átszellőzzön a liszt, ha esetleg össze lenne csomósodva. És persze, ha lenn benne valami nem oda illő, akkor az ne kerüljön a tésztánkba.
Mivel teljes kiőrlésű lisztet is használunk, az átszitálás után a maradék rostokat simán öntsük csak bele a tálunkba a többi hozzávalóhoz.
Kézi habverővel (erősebb fajtával) vagy kézi robotgéppel simára keverjük a tésztánkat. Mondjuk én egy kanállal is simára tudom keverni jó erősen... de ez nem mérvadó, mert néha úgy kutyulok, mint valami állat... :DDD
Majd a keményre vert tojásfehérje habot (nem szabad túl keményre, törősre verni) óvatosan hozzá keverjük.
Sütőpapírral kibélelt tepsiben, vagy tortaformában megsütjük.
Sütésnél figyelem!
Légkeverés nélkül süssük a piskótánkat, mert hamar megéghet! Kb. 10 perc elteltével le szoktam venni a hőfokot 160°C-ra.
Mikor megsült a piskótánk, fordítsuk fejre egy sütőpapírral leterített nagy tepsire, és ne húzzuk le róla a sütőpapírt. Tortaformát is csak azután távolítsuk el, miután teljesen kihűlt. (ezt a suliban tanultam)
Néha meg szokták szórni a sütőpapír felületét liszttel, vagy édesmorzsával, hogy ne tapadjon le a fejre fordított piskóta. Én ezt mindig kihagyom.
Túrós-tejszínes töltelék cukor nélkül:
Hozzávalók:
- 0,5 kg sovány túró
- 200 ml állati tejszín lehűtve
- méz
- Canderel
- 1 citrom reszelt héja
A túrót áttörjük szitán, vagy turmixgéppel összetörjük (én ezt a változatot az ujjam elvágása után hanyagolni szoktam, maradok a szitánál).
A citromot megmossuk, megtöröljük, és hozzá reszeljük a héját a túróhoz. Mézet csurgatunk bele, esetleg még tehetünk bele Canderel-t.
Én csak azért tettem bele, mert kevés mézem volt itthon. Amúgy csak simán mézzel is nagyon finom.
Mindezt jól összekeverjük és a habbá vert tejszínt beleforgatjuk. A jobb tartás végett pici zselatint, vagy zselatin fixet adhatunk hozzá. De természetesen ez is elhagyható, ha teljesen egészséges krémet szeretnénk.
A torta külsejét festékszóróval fújtam meg. Természetes ételszínezéket (céklaport) használtam.
2011. április 17., vasárnap
Limuzin torta leánybúcsúra
Kedves Ili barátnőm férjhez megy...
A "csajok" titokban szervezték a leánybúcsúját, amire én is hivatalos voltam. Persze, hogy tortát vittem! :)
Az is meglepi volt, hogy milyet. A lányok első gondolata egy "pikáns" kinézetű lett volna, de én nem vagyok hajlandó a férjemén kívül más szerszámját megmunkálni. És leleplezni sem szerettem volna, kedvesem férfiasságát. :))) hűűű... ebből hogy jövök ki jól megbotránkozás nélkül??? :D
Szóval, mivel előre tudtam, hogy lesz az este folyamán egy meglepetés limuzinozás, így azt gondoltam, frappáns lenne megformázni ezt a leánybúcsút tortából.
Csoki-vanília krémmel töltött, házi készítésű fondanttal bevont limót készítettem, kicsit karikatúrásra véve a figurákat rajta.
Nagy sikere volt, a leendő ara és a társaság el volt tőle ragadtatva. Remélem, hogy az esküvői tortával is sikerül majd nagy örömöt szereznem neki.
A "csajok" titokban szervezték a leánybúcsúját, amire én is hivatalos voltam. Persze, hogy tortát vittem! :)
Az is meglepi volt, hogy milyet. A lányok első gondolata egy "pikáns" kinézetű lett volna, de én nem vagyok hajlandó a férjemén kívül más szerszámját megmunkálni. És leleplezni sem szerettem volna, kedvesem férfiasságát. :))) hűűű... ebből hogy jövök ki jól megbotránkozás nélkül??? :D
Szóval, mivel előre tudtam, hogy lesz az este folyamán egy meglepetés limuzinozás, így azt gondoltam, frappáns lenne megformázni ezt a leánybúcsút tortából.
Csoki-vanília krémmel töltött, házi készítésű fondanttal bevont limót készítettem, kicsit karikatúrásra véve a figurákat rajta.
Nagy sikere volt, a leendő ara és a társaság el volt tőle ragadtatva. Remélem, hogy az esküvői tortával is sikerül majd nagy örömöt szereznem neki.
2011. április 13., szerda
Sonka -"kóbi"
Egy igazán nagy termetű kedves barátunknak készült ez a torta. Csak remélni tudom, hogy nem haragszik meg rám, amiért a termeténél fogva ez a torta jutott az eszembe róla. :) Mert az ötlet és a kivitelezés is teljes egészében rám volt bízva.
Nem tudtam még menet közben sem, hogy hogy fog kialakulni ez az egész... Márti, -aki egyik kedves olvasóm, és elmondása szerint én inspiráltam a tortázásra- szintén komáromi, így együtt tudtunk tölteni egy kevéske időt, és segédkezett a torta elkészítésében!
Nagyon jó volt, hogy ott volt még rajtam kívül is valaki. :) Így láthatta azt is, hogyan bénázom és mégis hogyan alakul ki az egészből valami mégis érdekes. :)
Kipróbáltam egy Red Velvet piskótát, ami saját kreálmány, mert a netről leszedettek nem tetszettek annyira.
Ugyan az volt a hozzávaló tulajdonképpen, mint az alma tortámnál, csak tettem bele egy kis piros ételfestéket is. Arra gondoltam, hogy lehet, hogy kellett volna valamiféle természetes színezékkel helyettesíteni, de most egyelőre kipróbáltam a kevésbé egészséges módját. A színe tökéletes piros lett, s a tészta állaga kiválóan faragható!
A tortát házi fondant (cékla nélkül)és 3 szoros marcipán keverékével burkoltam.
A vágódeszka jó minőségű rummal megbolondított csokikrémmel, a sonka pedig vanília krémmel volt töltve. Airbrush-al fújtuk megfelelő színűre.
A "kolbász" a sonka piskótájából lefaragott részek összegyúrásából keletezett. Jópofa, hogy a kis piskóta darabkák zsírnak néznek ki benne. :)
Nem tudtam még menet közben sem, hogy hogy fog kialakulni ez az egész... Márti, -aki egyik kedves olvasóm, és elmondása szerint én inspiráltam a tortázásra- szintén komáromi, így együtt tudtunk tölteni egy kevéske időt, és segédkezett a torta elkészítésében!
Nagyon jó volt, hogy ott volt még rajtam kívül is valaki. :) Így láthatta azt is, hogyan bénázom és mégis hogyan alakul ki az egészből valami mégis érdekes. :)
Kipróbáltam egy Red Velvet piskótát, ami saját kreálmány, mert a netről leszedettek nem tetszettek annyira.
Ugyan az volt a hozzávaló tulajdonképpen, mint az alma tortámnál, csak tettem bele egy kis piros ételfestéket is. Arra gondoltam, hogy lehet, hogy kellett volna valamiféle természetes színezékkel helyettesíteni, de most egyelőre kipróbáltam a kevésbé egészséges módját. A színe tökéletes piros lett, s a tészta állaga kiválóan faragható!
A tortát házi fondant (cékla nélkül)és 3 szoros marcipán keverékével burkoltam.
A vágódeszka jó minőségű rummal megbolondított csokikrémmel, a sonka pedig vanília krémmel volt töltve. Airbrush-al fújtuk megfelelő színűre.
A "kolbász" a sonka piskótájából lefaragott részek összegyúrásából keletezett. Jópofa, hogy a kis piskóta darabkák zsírnak néznek ki benne. :)
2011. április 12., kedd
Online cukrász verseny képek!!!
Végre, végre! már tűkön ültem, hogy láthassam a képeket a verseny munkákról!!!
Ott lapul mindkét kategóriában az enyém is. Találgassatok, melyek is lehetnek azok! :)
Addig is jó nézelődést:
ONLINE CUKRÁSZ VERSENYMUNKÁK
Ott lapul mindkét kategóriában az enyém is. Találgassatok, melyek is lehetnek azok! :)
Addig is jó nézelődést:
ONLINE CUKRÁSZ VERSENYMUNKÁK
2011. április 10., vasárnap
LV táska
Már egyszer készítettem hasonló táskát tortából. (ILYET)
Most sem vagyok megelégedve magammal. :( Sajnos rá kellett ismét jönnöm, hogy gyerekzsivajban nem tudok szép tortát készíteni.
"Anya! bánt" és "anya nem találom a játékomat, keresd meg!" felkiáltások közepette azt hiszem, jól elkapkodtam az egészet. De azért fejlődöm... :)
A fene vigye el, nagyon bosszant, hogy ha egy tortám nem olyan, amilyennek elképzelem! Na, majd a következő... :)
2011. április 9., szombat
Közös tortázás Avatar módra
Szuper napon vagyok túl! Petrával és Lenkével készítettünk egy tortát együtt. Egy Avatar fejet. Én vittem air brush barátomat és a hozzá való festékeket. :)
Nagyon nagy kihívás egy ilyen tortát elkészíteni és én mindenképpen részt szerettem volna venni benne.
A filmet láttam, és teljesen magával ragadott.
És íme a torta készítése szöveg nélkül:
Nagyon nagy kihívás egy ilyen tortát elkészíteni és én mindenképpen részt szerettem volna venni benne.
A filmet láttam, és teljesen magával ragadott.
És íme a torta készítése szöveg nélkül:
2011. április 1., péntek
Új blog design
ÁÁÁ, hogy én mennyire elégedetlen vagyok állandóan! :DDD Így történhetett, hogy ismét átalakítottuk bátyámmal a blogom kinézetét. Letisztult, minimal design. :)
Tudom, hogy sok mindenkinek nem fog tetszeni, de ez most NAGYON Kricky-s... ki tudja, meddig. :)
Még egy kis helyzetjelentés: elkészült az online cukrász versenyre a tortám! ÚÚÚgy föltenném megmutatni... de nem lehet sajnos, csak a verseny végeztével, vagyis április 26 után. :)
Rengeteg fázisfotóval, sok érdekes képpel írom majd meg a bejegyzésem a versenytortámról. Bízom benne, hogy a rengeteg munkát értékeli majd a zsűri legalább egy oklevéllel. :) vagy egy kis helyezéssel... még soha nem nyertem semmit. most nagyon szeretnék. (hazudok, mert már tavaly 3. lett a karamell versenyen a babám)
Ti beküldtétek már a nevezéseteket?
Tudom, hogy sok mindenkinek nem fog tetszeni, de ez most NAGYON Kricky-s... ki tudja, meddig. :)
Még egy kis helyzetjelentés: elkészült az online cukrász versenyre a tortám! ÚÚÚgy föltenném megmutatni... de nem lehet sajnos, csak a verseny végeztével, vagyis április 26 után. :)
Rengeteg fázisfotóval, sok érdekes képpel írom majd meg a bejegyzésem a versenytortámról. Bízom benne, hogy a rengeteg munkát értékeli majd a zsűri legalább egy oklevéllel. :) vagy egy kis helyezéssel... még soha nem nyertem semmit. most nagyon szeretnék. (hazudok, mert már tavaly 3. lett a karamell versenyen a babám)
Ti beküldtétek már a nevezéseteket?