Oldalak

2010. augusztus 26., csütörtök

Spongyabob újra eljött

Újabb találkozásom volt spongyabob kockanadrággal. Kicsit nagyobb verzióban készítettem most el. Nyomott úgy 3 kg-ot körülbelül.

Egy 6 tojásos piskótából készítettem, amit málna- és vaníliakrémmel töltöttem meg. A krém jó vastag volt benne, igazán jól sikerült.

Mikor a töltelék eléggé megdermedt a tortában, kivettem a hűtőből és bevontam csoki ganache-al (2 dl tejszínben felolvasztott étcsokoládéval).
Ezt picit hagyni kell állni és mikor kellően dermedt, vizes kézzel átsimítani. Ekkor jöhet rá a borítás.

Én az arányokra kényesen szoktam figyelni, ezért is neheztelek magamra, amiért a spongya lábán a cipő túl kicsi lett.
A nyelve ezen a képen azért ilyen fényes, mert a keményítőt vizes ecsettel tüntettem el róla.



Második próbálkozásra amúgy sokkal rutinosabb voltam és hamarabb is elkészültem vele.

Őszibarackos próbálkozás




Pixie Pie blogjában vendégeskedtem és ott találtam ezt a finomságot.

Igaz, nekem nem sikerült olyan szépre, mint Pixié, de a nagyfiúnk befalta a felét, így az ízével kifejezetten meg vagyok elégedve.

Hozzávalók:

10 dkg vaj vagy margarin

10 dkg lágy barnacukor

1 tojás

17 dkg liszt

5 dkg finomra darált mogyoró (én darált mandulát használtam)

fél csomag sütőpor

2 db nagy őszibarack

10 dkg szeder (én ezt kihagytam szeder híján)

kekszmorzsa

5 dkg porcukor


A tojást szétválasztjuk, a fehérjét félre tesszük.
A vajat a barna cukorral jól kikeverjük, majd hozzá adjuk a tojás sárgáját és tovább habosítjuk mixerrel.
A lisztet a sütőporral és a darált mogyoróval, vagy mandulával elkeverjük, és hozzáadjuk a vajas mix-hez. Kézzel tésztává gyúrjuk, majd folpack-ba csomagolva betesszük a hűtőbe kb. 30 percre.

Nekem a liszt kicsit sok volt, így én adtam hozzá még vajat, hogy ne morzsolódjon a tésztám.

A hűtőből kivéve átgyúrjuk a tésztát és egy tűzálló edénybe belenyomkodjuk.


A közepére darált kekszet szórunk, hogy felszívja a barack levét, és ne áztassa el a tésztánkat.




A barackot megmossuk, meghámozzuk, majd felvágjuk vékony szeletekre és elhelyezzük a tésztán. Szedret is lehet még tenni rá.

Betesszük előmelegített sütőbe, közepes fokozatra kapcsolva.
Közben a tojásfehérjét kemény habbá verjük az 5 dkg porcukorral. Habzsákba tesszük.

Mikor már félig megsült a tésztánk, kivesszük és rányomjuk tetszés szerint a habot és visszatesszük a sütőbe, míg teljesen át nem sül és a tojáshab meg nem pirul picikét. Vigyázzunk, nehogy túlságosan kiszáradjon a sütink! Érdemesebb picit lejjebb venni a hőfokból!


Érdemes elolvasni Pixie féle receptet is, ő kicsit talán jobban fogalmaz nálam. ;)

Túrós-tejbegrízes

Egy hipp-hopp tortát készítettem nemrég.
Nagyon-nagyon finom lett, érdemes kipróbálni.

Amellett, hogy készítem ezeket az érdekes tortákat unidec-el bevonva, tegnap egy cikket olvasva elgondolkoztam a helyes táplálkozáson, meg egyebeken...

Blogomat olvasva tűnhet talán úgy, hogy degeszre tömjük magunkat (és én meg a gyerekeket) mindenféle mű, étel festékes dologgal.
Nos, ez koránt sincs így. Különös, hogy édességet, vagy tortát a kisfiam szülinapjára készítettem. Előtte már nem is tudom, hogy mikor volt, hogy saját részre...
Mi is esszük az általam készített paprikás krumplit, a hambit is inkább én csinálom, és legújabban, ha valami igazán egészségtelenre vágyunk, már a chipset is inkább én sütöm ki, vékonyra vágott burgonyából. Bár nem mintha ez lenne jellemző.

Tudok én főzni, sütni normálisat is, csak az túl uncsi lenne mindez a blogomba. :)

Az én igazi tudományom, amit tanulni és fejleszteni szeretnék, az a torta díszítés. És még így is vannak napok, mikor megkívánok valami egyszerűt, valami könnyen elkészíthetőt, de finomat.

Hozzávalók:

  • 1 vékony piskóta lap
a töltelékhez:
  • 0,5 l tej
  • 5-6 ek. búzadara
  • ízlés szerint cukor
  • 0,5 kg túró
  • 1 citrom reszelt héja
szeder krém: (elhagyható)
  • kb. 5 dkg szeder vagy más gyümölcs
  • 1-2 dl tej
  • 2 ek. kukoricakeményítő
A szeder krém helyett használhatunk pl. gyümölcsös pudingot, vagy lekvárt is.

csokiöntethez:
  • 0,5 dl tejszín
  • 15 dkg étcsokoládé
A búzadarából és a fél liter tejből tejbegrízt főzünk cukor nélkül. Jó sűrűre, mert a tortába semmilyen zselatint vagy egyéb dolgot nem fogunk tenni, csak a túrót.
Mikor kész, beleteszünk ízlés szerinti evőkanál cukrot, elkeverjük és lehűtjük.

Közben a túrót botmixerrel (vagy szitán átpasszírozzuk) jó pépesre törjük, hozzáreszelünk 1 kis citrom héját, adunk hozzá pici cukrot.
A túrót és a kihűlt tejbegrízt összekeverjük, és megkóstoljuk, kell -e még édesíteni, mivel a túrótól elég savanykássá válik a krém.
A gyümölcsöt összeturmixoljuk, átpréseljük, hogy a magoktól megszabaduljunk, és a tejjel, kukoricakeményítővel sűrű krémmé főzzük.

Egy kapcsos tortaforma aljára helyezzük a piskóta lapunkat és rákenjük vékonyan a szeder (vagy más gyümölcsből készült) krémünket. Erre rá kerül a túrós-tejbegrízes krém. A hűtőben egy éjszaka alatt (de akár elég hozzá 3-4 óra is) jól összeáll az egész. (Azért én inkább egy éjszakát szoktam pihentetni.)

Késsel elválasztjuk a tortaformától, majd tálalhatjuk is.
Lehet esetleg tejszínhabbal bevonni, úgy is nagyon finom.

Csokiöntetet ajánlok hozzá!

Elkészítése:
a tejszínben felolvasztjuk a csokoládét, tehetünk bele akár 1 cs. vaníliás cukrot is, és már csurgathatjuk is a szelet tortánkra!
Nagyon finom!

Orchideák


Ha már rózsa, akkor legyen orchidea is.


Első orchidea próbálkozásaimat szeretném megmutatni. Első körben nagy lelkesedéssel álltam neki úgy, hogy közben nincs semmilyen kiszúróm hozzá.

Félek, beletörik a bicskám, mert csak nem olyan, mint amilyennek lennie kell...


Úgy kezdődött ez az orchidea mizériám, hogy Lenke oldalán egy nagyon tehetséges tortás (név szerint Magdi) feltette a tortájáról a képet... orchideás tortájáról... ilyen csodaszépet ritkán lát az ember.

Teljesen oda lettem és vissza (hűű, milyen érdekes mondat ez? én miken tudok filózni...), hogy én is szeretnék orchideákat készíteni.

Főleg, hogy feltette a készítés menetét is lépésről-lépésre.


Az én orchideáim így sikerültek:

Ezek pedig Magdi fotói és a csodálatos tortája:

Hozzáfűzném még, hogy az összeillesztéssel nagy gondban voltam. Utólag rájöttem, hogy ezt száradás után ebben a formában nem lehet megoldani, mert eltörik. Tehát jobb lett volna, ha vékony, hobby boltban vásárolható gyöngyfűző drótot használok (én virágdrótot használtam és ez annyira nehéz volt, hogy lehúzta a fondantomat) és a száradás előtt összeillesztem a részeket.





És egy-két videó arról, hogyan készítik az orchideát a nagyok. Igaz, ez másmilyen forma, de ezek is nagyon-nagyon szépek.

2010. augusztus 23., hétfő

MARCIPÁN/ FONDANT RÓZSA KÉSZÍTÉSE FOTÓKKAL


Gyenge idegzetű olvasóim most ne figyeljenek ide, borzasztóan rossz fotósorozat következik!

Most már vagy harmadszorra kezdtem neki ennek a posztnak.
Eddig a rossz fotók, amiket készítettem, megakadályoztak benne, hogy a rózsáim elkészítésének menetét feltegyem.
Mára megelégeltem, és rájöttem, képtelen vagyok a gyerekek zsivaja mellett normálisat fotózni lépésről-lépésre (meg amúgy is béna vagyok). Így marad ez a pocsék minőségű fotósorozat, de így is látni a lényeget talán. :)

haNa! Főleg a te "nyomásodra" készítettem el a mostani képeket. Bízom benne, hogy használható lesz.




Hogyha folpack, vagy vastagabb fólia között vékonyítjuk a szirmokat, akkor nem látszik az ujjlenyomatunk és vékonyabbak is lesznek a szirmok. (köszönöm ezt az egyik kedves olvasómnak)





szemben is elhelyezünk egy szirmot...
majd egy kicsit magasabban...
csak az egyik oldalát rögzítjük az ujjunkkal, a másikat szabadon hagyjuk, oda kerül a következő szirom...
aminek az egyik felét szintén szabadon hagyjuk, ahova a következő szirom kerül, és így tovább, amíg körbe nem ér...







a szárát megnyomkodjuk úgy, hogy picit elvékonyítsuk...

és jöhet a szirmok igazítása, kifelé hajtása...

és következhetnek a nagyobb szirmok kívülre...
és picit összenyomjuk, igazítjuk, hogy kifelé pöndörödjön...
a többi szirommal szintén ugyan így...




ujjunkkal elvékonyítjuk picit a szárát, és...
ollóval elvágjuk...
és kész...



azért megsúgom, hogy nem ez a legszebb rózsám, amit készítettem. olyan ideges is lettem, hogy elkészítettem még egyet, ami sokkal több sziromból állt. Azt tettem ennek a bejegyzésnek az elejére. :)

És egy videó arról, hogy milyen tortát szeretnék egyszer elkészíteni: (a videón tragant porral javítanak a fondant állagán, attól lehelet vékonyra lehet nyújtani és gyorsan keményedik, szárad.

2010. augusztus 18., szerda

4. születésnapi party

Nagyobbik gyermekünk 4. születésnapját ünnepelte és én mindenképpen szerettem volna valami különleges tortát neki.
Már a nagy nap előtt jó pár héttel kérdezgettem tőle, milyet szeretne.

Volt a listán dart vader-től elkezdve koponyáig minden.

Mindenképpen szeretett volna egy pókembereset, és találtam a neten egy házikó kombinációt, ahogy egy műanyag pókember játék lövi a hálóit.

Végül elkészítettem. Persze a pókember figurát otthon hagytam a nagy kapkodásban, de mindegy, mi tudtuk, ki lőtte a hálóját. :)

A másik torta (mert miért is könnyíteném meg a saját dolgomat) egy BEN TEN torta lett. Szintén interneten néztem ki, és már rég el volt tárolva, hátha egyszer megvalósíthatom.

Most itt volt az alkalom- mivel jó pár barátja meg lett hívva- hogy alkossak.

Úgy láttam, a vendégsereghez képest kevés lesz a torta. Ha már így benne voltam a munkában, csináltam még egy grátisz tortát is, ami, be kell valljam, a legfinomabbra sikerült.


Az ízek:


Házikók:

A két bal oldali ház sacher torta volt, a jobb oldali pedig szeder és vanília krém váltakozásából állt.
A sacher tortákat csoki ganache-al kentem be kívülről, a szedreset vajkrémmel, Unidec-el fedtem be őket. Airbrush-al festettem a külsejét a házsornak.
A "pókhálók" tojásfehérje, porcukor írókából lettek előző nap kinyomva sütőpapírra, és megszilárdulva tettem a tortára.

BEN TEN:
Szeder- és vanília krémmel lett töltve. A karja piskótatekercsként lett feltekerve. A színes részeket unidec-el, az arcát és a kézfejét pedig 1:1-es (a legjobb minőségű) marcipánnal készítettem.
Mikor megláttam a végeredményt, elszomorodtam, mivel egyáltalán nem tetszett. :( A válla túl fel van húzva, a szeme nem úgy áll, ahogy kell, stb. Végül is nagyfiam felismerte (sőt, még a kicsi is), szóval egy szavam sem lehet.
A játékok természetesen direkt nem marcipánból készültem, mert ez kifejezett kérés volt az ünnepelttől, hogy később játszhasson a kiegészítő figurákkal.


A tejszínhabos torta:
Egy kerek piskótalapra kentem vékony réteg szederkrémet, majd kihűlt tejbegrízt összekevertem turmix-al összepépesített túróval, amibe előzőleg citrom reszelt héját és cukrot tettem.
A végén tejszínhabbal díszítettem hipp-hopp.
Még ilyen finomat nem ettem az utóbbi időben. Ez a torta fogyott el a leghamarabb.
A születésnap nagyon jól sikerült, óriásit játszottak a gyerekek. A vicc az volt, hogy a meghívott óvodatársak közül még a kistesók is fiúk voltak. Tehát összesen a pici babákkal együtt is volt 13 fiú gyerek. :) Lány egy szál se.
Na, majd pár év múlva. :))

És íme BEN TEN végzete:) :